Puuvilla- vai satiinilakanat? Molemmissa on puolensa.
Puuvilla- vai satiinilakanat? Molemmissa on puolensa.

Kun kaupassa törmää hyvään lakanatarjoukseen, kannattaa pitää pää kylmänä. Laadukkaat lakanat tunnistat tietyistä tuntomerkeistä.

Ajatuskin puhtaiden, raikkaiden lakanoiden väliin pujahtamisesta saa aikaan hyrisevän olon. Ihanat lakanat voivat tuoda kotiin suoranaista hotelliyön tuntua.

Lakanoita ostaessa voi kuitenkin tulla tehneeksi virheostoksia: lakana alkaakin hiutua rikki ihmeen nopeasti tai tuntuu kumman kutittavalta. Joskus herää jo kaupassa epäilys, kestääkö materiaali käyttöä ja pesua.

Mistä sen tietää? Entä sen, ettei materiaali hiosta?

Katso tästä neuvot onnistuneisiin lakanakauppoihin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3 tapaa tunnistaa hyvälaatuinen lakana

  1. Laadukas lakana on kudottu ohuesta langasta niin tiiviiksi, ettei valo kuulla kankaan läpi.
  2. Hipelöi kangasta. Jos kangas tuntuu miellyttävältä, sileältä ja pehmeältä, se on yleensä hyvää, sataprosenttista luonnonkuitua.
  3. Laatulakanat on ommeltu kauniisti: saumat ovat sisäpuolella, eivätkä langanpäät roiku rumasti.

Valitse itsellesi sopiva materiaali

  • Puuvilla on maailman tunnetuin tekstiilikuitu ja suosituin lakanamateriaali. Se on kestävää, hengittävää ja helppohoitoista. Puuvillakangas ei myöskään sähköisty.
  • Ylellisen silkkinen ja sileä puuvillalaatu on perkaali, joka on kudottu ohuesta, kammatusta puuvillalangasta.
  • Laadukasta on myös kampapuuvilla, joka on kestävää, pitkäkuituista puuvillaa. Mitä pitkäkuituisempaa ja ohuempaa puuvillan kuitu on, sitä kalliimpaa kangas on. Pitkäkuituinen puuvilla kestää hyvin käytössä eikä nyppyynny.
  • Allergikoille sopii kiiltävä ja kestävä satiini. Materiaali ei pölyä pahasti. Allergisen kannattaa myös välttää tummia värejä ja suuria kuviopintoja. Vaikka lakanoissa käytettävät painovärit ovat enimmäkseen ekologisia, herkkäihoiset saattavat silti reagoida niihin.
  • Pellava on käytännöllinen lakanamateriaali, koska se tuntuu kuumalla viileältä, viileällä lämpimältä ja hylkii likaa. Pellava on melko kallista ja kangas rypistyy helposti, mutta pellavalakanoiden karheutta ei kannata pelätä: materiaali pehmenee käytössä. Pellava kiiltää kauniisti ja laskeutuu miellyttävästi.
  • Helppohoitoinen valinta on kreppipuuvilla. Se on aaltoilevaksi prässättyä kreppipuuvillaa, jota ei tarvitse silittää.
  • Tekokuituja ovat muun muassa viskoosi ja polyesteri. Tekokuituiset lakanat ovat helppohoitoisia ja helposti siliäviä, mutta usein hiostavia ja sähköistyviä. Tekokuituisen kankaan huonoja puolia ovat myös rypistyminen ja kutistuminen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla