Pihan perustaminen vaatii hermoja ja rahaa. Näillä vinkeillä säästät molempia.

1. TEE HENKINEN pohjatyö kunnolla, se kannattaa. Arvioi realistisesti, paljonko ehdit, haluat ja jaksat hoitaa pihaasi. Käytä apuna vaikka Viheraluerakentajat-yhdistyksen verkkosivua www.puutarhaunelma.fi.

2. TUTKI, MITÄ pihallasi jo nyt luontaisesti kasvaa. Hyödynnä  olemassa oleva kasvillisuus ja kivet. Ota sadevesi talteen.

3. UUSIA ISTUTUKSIA valitessasi ota huomioon maan laatu, valo-olot ja menestymisvyöhyke, jotta vältyt virheostoilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. SIIRRÄ PIHAASI luonnonkasveja, -puita ja -pensaita, mutta vain maanomistajan luvalla. Älä kajoa rauhoitettuihin kasveihin tai kasveihin puistoissa ja suojelualueilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. KÄYTÄ PISTOKKAITA ja taivukkaita, jaa juurakoita.

6. LIITY PUUTARHA-ALAN verkkoyhteisöön (esimerkiksi www.puutarha.net), ja käytä hyväksesi sen puutarhapörssiä, jäsentukkua ja yhteisostoja.

7. KASVATA SIEMENESTÄ. Vaihda siemeniä ja kasveja toisten kanssa. Monilla paikkakunnilla on myös erilaisten yhdistysten järjestämiä taimienvaihtopäiviä.

8. KERÄÄ KIMPPA ja hanki kasveja ja siemeniä yhdessä. Isommat erät tulevat halvemmaksi, etenkin jos pyytää tarjouksen puutarhaliikkeistä ja taimistoista. Alan harrastajien nettiyhteisössä liikkuu myös siemenketjukirjeitä. Sellainen maksaa vain postimerkin verran.

9. OSTA PUUTARHATUOTTEITA myyntisesongin loppupuolella.

10. KILPAILUTA KAIKKI isot ostot ja työt. Käytä hinta-, maa-aines- tai puutarhalaskureita, joita löytyy verkkosivuilta.

11. MULTAA, HIEKKAA tai kateaineita ei kannata ostaa säkeittäin, kuorma tulee halvemmaksi.

12. MUURIKIVIÄ ja muitakin pihakiviä saattaa saada edullisesti suoraan louhintapaikoilta tai messujen näytteilleasettajilta, täytemaata taas rakennustyömaalta.

13. TEE KOMPOSTI tai hanki kompostori. Sen tuottama multa on luonnonmukaista lannoitetta. Kompostoitua hevosenlantaa voi saada jopa maksutta hakemalla talleilta.

14. EDULLINEN TAPA huolehtia maaperästä on istuttaa pihaan maata parantavia kasveja. Esimerkiksi saksankumina kuohkeuttaa maata.

15. TEE ITSE lannoitus- ja torjunta-aineita, esimerkiksi nokkosvettä, joka torjuu kirvoja ja lannoittaa kasveja.

16. TYÖKALUJA VOI löytyä kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista. Isoja työvälineitä kuten puutarhajyrsimiä voi vuokrata.

17. TUUNAA JA KIERRÄTÄ. Käytä köynnöskehikkoina vaikka vanhojen rautasänkyjen pohjaa. Vanhasta puutavarasta voi kyhätä penkereitä, laareja tai puutarhakompostin kehikoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla