Pelargoni voi talvella kadottaa kauneutensa, mutta herätä ihanaan kukkaloistoon taas ensi kesänä.
Pelargoni voi talvella kadottaa kauneutensa, mutta herätä ihanaan kukkaloistoon taas ensi kesänä.

Pelargoni on monivuotinen kasvi, joka kestää näillä ohjeilla helposti yli talven ja puhkeaa kukkaan taas ensi vuonna.

1. Usko pois, ne toipuvat.

Vaikka pelargonisi näyttäisivät syksyllä rassukoilta, älä lannistu. Kukat saattavat tippua ja lehdet olla ruskeita tai homehtua, mutta silti pelargoni voi olla vahvasti elossa ja valmis uuteen kukoistukseen.

Niin kauan kuin varsi ei ole pehmeä ja se pysyy vihreänä, kaikki on hyvin.

2. Pelasta pakkaselta.

Pelargonit pärjäävät ulkona pitkälle syksyyn, mutta pakkasta ne eivät kestä. Kun lämpötila laskee yöllä lähelle nollaa, on aika siirtää ne sisätiloihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paras lämpötila olisi +5:n ja +10:n asteen välillä, mutta talvehtiva pelargoni ei ole turhan tarkka.

3. Viileys on valttia.

Pelargonit viihtyvät talven yli sisällä parhaiten viileässä paikassa. Yli kahdenkymmenen asteen oleva tavallinen huoneenlämpö on niille turhan korkea: jos talvehtimispaikka on liian lämmin, kasvi alkaa kasvattaa versoja jo lepokaudeksi tarkoitetun talven aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasitettu parveke on usein pelargoneille oiva paikka pitkälle syksyyn. Muutoin käy viileä ikkunalauta, samoin viileämmät kellaritilat tai varastot.

Ihan paras lämpötila olisi +5:n ja +10:n asteen välillä, mutta talvehtiva pelargoni ei ole turhan tarkka.

4. Anna valoa, edes vähän.

Kokonaan ilman valoa pelargoneja ei kannata talveksi jättää, mutta melko vähäkin valo riittää. Eteläikkunan ääressä valoa tulee aina tarpeeksi, mutta jos pelargoni on talven vaikkapa ikkunattomassa kellarissa, sitä kannattaa valaista valaisimella, jossa on kylmäsävyinen lamppu.

Erityistä kasvivaloa ei tarvita, led-valo tai loisteputki käy hyvin. Hehkulamppu sen sijaan lämmittää liikaa.

Mitä vähemmän lämpöä, sitä vähemmän myös vettä ja valoa.

 5. Unohda kastella, ja pelargoni kiittää.

Pelargoni on lajina kotoisin Etelä-Afrikasta. Se siis kestää kuivuutta hyvin, ja ihan erityisen hyvin talvella viileässä. Riittää, että viileässä olevaa pelargonia kastelee pari, kolme kertaa talven aikana, siis kerran parissa kuukaudessa. Silloinkin vain vähän, muutaman ruokalusikallisen kerralla.

Yleisohje pelargonien kanssa on helppo: Mitä vähemmän lämpöä, sitä vähemmän myös vettä ja valoa. Kun lämpöä taas on enemmän, myös vettä ja valoa tarvitaan enemmän.

6. Näytä keväällä valoa ja saksia.

Maaliskuun tienoilla vähän valoa saanut pelargoni kannattaa nostaa sisällä paikkaan, jossa se saa luonnonvaloa. Ulos uuteen kevääseen sen voi viedä, kun pakkasöitä ei enää ole.

Sitä ennen pelargoneja kannattaa lyhentää reippaasti ja vaihtaa mullat. Kasvin voi leikata hyvin lyhyeksi, vaikka vain viisisenttiseksi aluksi. Silloin se tuuheutuu ja joka latvasta tulee kukkia.

Neuvot antoi viheraluesuunnittelija ja Suomen pelargoniyhdistyksen hallituksen jäsen Anna Wahlberg.

Vierailija

Olen miettinyt, selviääköhän pelargoni talven yli autotallissa, jossa on vain pieni ikkuna? Ehkä kokeilen. Ja varon kastelemasta liikaa nyt kun luin, kuinka vähä vesi riittää.

  • ylös 89
  • alas 41
Vierailija

Kyllä säilyy. Olen talvettanut pelargonit autotallissa melko vähässä valossa. Viileää saa olla, kunhan ei mene pakkasen puolelle.

  • ylös 77
  • alas 40
Sisältö jatkuu mainoksen alla