Syyslannoitus auttaa kasveja tekemään satoa ensi kesänäkin.
Syyslannoitus auttaa kasveja tekemään satoa ensi kesänäkin.

Syyslannoitus valmistelee pihan ja puutarhan kasvit talveen ja lisää seuraavan kesän kasvua. Elokuussa ehtii vielä hyvin lannoittaa.

Vaikka syyslannoitteen nimi viittaa syksyyn, lannoittamisen voi aloittaa jo heinäkuussa. Elokuukin on vielä hyvää aikaa, ja syyskuussa koittavat aivan viimeiset hetket tarttua toimeen.

”Syyslannoituksen tarkoituksena on valmistaa kasvit tulevaan talveen. Lokakuuhun mennessä kasvukausi päättyy eteläisimmässäkin Suomessa, eivätkä kasvit enää pysty käyttämään lannoitetta hyväkseen”, kertoo puutarhuri Nina Riihimaa Puutarhuriapu Oy:stä.

Syyslannoite vahvistaa kasveja kestämään pakkasia ja lisää seuraavan kesän kasvua.

Syyslannoite sisältää fosforia, kaliumia ja hivenaineita. Ne vahvistavat kasveja kestämään pakkasia ja lisäävät seuraavan kesän kasvua, kukintaa ja satoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Typpeä lannoitteessa ei ole. Typpi auttaa kasveja kasvamaan, mutta syksyllä niiden ei enää pidä tuhlata voimia kasvuun vaan ryhtyä talveentumaan.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lannoita ennen sadetta

Syyslannoitus kannattaa tehdä joka vuosi, samoin kuin kevätlannoituskin. Lannoitepakkauksen kyljestä löytyvät hyvät ohjeet annosteluun. Niitä kannattaa noudattaa.

Saat syyslannoitteesta parhaat tehot irti, jos kätket sen mullan alle.

”Jos kasvit saavat liikaa ravinteita, niiden kukinta ja kasvu kärsivät ja ne voivat altistua kasvisairauksille”, puutarhuri kertoo.

Saat syyslannoitteesta parhaat tehot irti, jos kätket sen mullan alle. Se käy helposti, kun kuopaiset kädellä tai lapiolla pieniä kuoppia puiden tyvelle ja perennapenkkiin ja ripottelet lannoitteen kuoppiin.

Paras ajankohta lannoitukselle on juuri ennen sadetta. Silloin lannoite imeytyy sadeveden mukana maahan, eikä kasveja tarvitse erikseen kastella.

”Itse tein syyslannoituksen elokuun alussa ja jouduin kasteluhommiin, koska takana oli pitkä kuiva kausi. Jos lannoitteen vain heittää kuivaan maahan, tuuli vie sen mennessään eikä se imeydy”, Nina Riihimaa kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla