Jänis on söpö eläin, mutta ikävä vieras omenapuun juurella.
Jänis on söpö eläin, mutta ikävä vieras omenapuun juurella.

Puutarha-asiantuntija vastaa lukijoiden kysymyksiin.

Jänikset ovat syöneet talven aikana kolmen kääpiöomenapuun rungot ja alaoksat paljaiksi. Mitä pitäisi tehdä, että puut pelastuisivat? Vai pelastaako niitä enää mikään?
Jos omenapuun runko on kaluttu ympäriinsä asti paljaaksi, niiden pelastamiseksi ei ole tehtävissä paljon mitään. Ainoa vaihtoehto on yrittää sillastusta, mikä tarkoittaa että luot uudet reitit veden ja ravinteiden kululle. Se vaatii ammattitaitoa.

Jos rungossa on edes vähän ehjää pintaa, toivoa sen korjaantumisesta ja puun toipumisesta on. Siisti haavan reunat varovasti terävällä veitsellä eli poista poistaa repeytyneet, kuivat ja kuolleet osat. Levitä avoimeen pintaan haavanhoitoainetta suojaamaan puuta sienitaudeilta. Leikkaa syödyt alaoksat poikki ehjää kohtaa lähimpänä olevan silmun yläpuolelta ja toivo parasta.

Vaikka runko olisi syöty paljaaksi, puu tekee kyllä keväällä lehdet vararavinnon turvin. Vasta sen jälkeen alkaa kuivuminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Omenapuu alkaa myös kasvattaa versoja kalutun kohdan alapuolelle. Jos uusi kasvu tulee jalonnuskohdan yläpuolelta, puun ominaisuudet säilyvät, mutta puusta tulee pensasmainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suuren haavapinnan umpeutuminen vie aikaa ja jättää helposti ikuisesti avoimen portin lahottajasienille. Vaurioituneet puut ovat sen takia usein kaikesta huolimatta lyhytikäisiä.

Ensi syksynä muista talvisuojaus!

Sisältö jatkuu mainoksen alla