Aivan alkuun istutukset viedään pimeään ja viileään.
Aivan alkuun istutukset viedään pimeään ja viileään.

Kun istutat hyasintin sipulit ruukkuun syksyllä, saat ihailla kukkien kehittymistä keskellä vuoden pimeintä aikaa.

Näin kasvatat hyasintit jouluksi

1. Hanki oikeanlaisia sipuleita.

Hyasintin sipuleita voi ostaa puutarhakaupoista ja tavarataloista. Muista tarkistaa pakkauksesta, että sipulit on tarkoitettu istutettaviksi sisälle ruukkuun, ei ulos puutarhaan.

2. Istuta multaan tai veteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Istuta hyasintin sipulit hiekansekaiseen multaan tai veteen hyasinttimaljaan. Sipulista saa jäädä mullan pinnalle näkyviin kolmasosa. Maljassa sipulista saa kuitenkin koskettaa vettä vain sen tyvi, koska sipuli mätänee helposti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Vie pimeään ja viileään.

Säilytä istutuksia pimeässä ja viileässä (7–10 astetta), kunnes sipulissa on noin viiden senttimetrin versot. Kastele sipuleita välillä niukasti, jos multa näyttää aivan kuivalta.

4. Tuo takaisin valoon.

Siirrä sipulit valoon ja huoneenlämpöön. Kastele hyvin maltillisesti ja odota kukkimisen ihmettä.

Hyasintti kehittyy sipulista kukkivaksi 10–12 viikossa.

Hoida hyasinttia näin:

  • Hyasintti kestää hyvällä hoidolla pitkään ja voi tehdä uusiakin kukkia. Älä kastele hyasinttia liikaa. Se tulee toimeen vähällä vedellä, liika kastelu kasvattaa vain turhaan vartta.
  • Pidennä kukintaa viemällä kukka aina yöksi viileään.
  • Jouluksi ostetun hyasintin voi saada kukkimaan myös kesällä. Leikkaa kuihtunut kukka pois ja jätä lehdet kuihtumaan itsekseen.
  • Kevään tullen ruskeat lehdet voi leikata pois ja kastella multaa pari kertaa. Kun sipuli alkaa versoa, istuta se ulos noin 10 sentin syvyyteen. Kukkaloisto ei ole kesällä yhtä komea kuin talvella, mutta hyvällä onnella hyasintti saattaa kukkia parikin kertaa kesän aikana.
Sisältö jatkuu mainoksen alla