Metsä hellii nyt sienten ystäviä, sillä syötävää putkahtelee esiin maasta joka päivä. Tutustu tästä yleisimpiin ruokasieniin ja opettele niiden tuntomerkit.

Aloittelijalta sienestys kaipaa pientä treeniä. Syötävien sienten lisäksi on hyvä tunnistaa myös myrkylliset lajikkeet, jotta osaa jättää ne metsään. Kerää siis vain varmasti ruokasieniksi tunnistamiasi lajeja.

Sienet luokitellaan syömäkelpoisuutensa mukaan tähdillä: yhden tähden sienet syötäviksi, hyvä ruokasieni saa kaksi tähteä (tähän ryhmään kuuluvat mm. vaaleaorakas, keltahaarakas ja lampaankääpä) ja kolme tähteä saavat herkulliset sienet (esimerkiksi herkkutatti, keltavahvero, mustatorvisieni ja suppilovahvero).

Varma valinta ovat myös haperot, kuten isohapero. Monet niistä ovat erinomaisia ruokasieniä, eikä myrkyllisiä haperolajeja tiedetä löytyvän Suomesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielenkiintoinen tuttavuus on tuoksuvalmuska eli matsutake eli "mäntysieni". Se on melko kookas, mausteisen ja makean tuoksuinen sieni, jota esiintyy hiekkapohjaisilla alueilla männyn seuralaisena koko Suomessa. Lakki on kupera ja vaihtelee väriltään tummanruskeasta vaaleanruskeaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monien suosikkeja ovat keltavahvero eli kantarelli sekä suppilovahvero. Niiden valmistustavaksi sopii paistaminen voissa sipulin kera. Mausteista ei tarvita kuin suolaa, ettei sienen maku peity. Paistos tarjoillaan esimerkiksi lämpimän voileivän päällä.

Monen tunnin metsässä tarpomisen jälkeen saalis tuhotaan yleensä muutamassa minuutissa parempiin suihin. Mutta kyllä se on sen arvoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla