Kaipaatko korkeutta kukkaistutuksiin? Isoimmat punalatvalajit kurkottavat jo keskikesällä lähes kahden metrin korkeuteen.

Punalatvat ovat perennoja, joiden pehmeänpörröiset tuoksuvat kukat houkuttelevat loppukesällä luokseen parvittain päiväperhosia. Liilanpunaiset punalatvat viihtyvät aurinkoisilla paikoilla.

Kasvualustan tulee olla puolisen metriä syvä, kuohkea, hikevä ja runsashumuksinen. Punalatvoista on iloa pitkään, sillä ne kukkivat talven tuloon saakka – ja kestävät mainiosti maljakossakin.

Vaaleanpunakukkainen rantapunalatva (Eupatorium cannabinum) kasvaa Etelä-Suomessa alkuperäisenä, tosin harvinaisena, kosteikoilla ja rannoilla. Noin metrin korkuinen laji puhkeaa kukkaan jo heinäkuussa. Kasvi leviää melko nopeasti, joten taimet istutetaan puolen metrin välein. Se on helppohoitoinen ja talvenkestävä, mutta pienempi ja kukiltaan vaaleampi kuin purppurapunalatva.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Täpläpunalatvasta (Eupatorium maculatum) tulee 1,5–2 metriä korkea, mutta vahvassa mullassa mittaa voi kertyä pitkälle kolmatta metriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Atropurpureum’-viljelymuodon elokuussa avautuva tummanpurppurainen kukintokin voi kehittyä 40 senttiä leveäksi. Varret ovat koristeellisen punatäpläiset tai lähes kokonaan viininpunaiset. Purppurapunalatva (Eupatorium purpureum) eroaa vain vähän täpläpunalatvasta: sen varret ovat jokseenkin sinivihreät. Purppura- ja täpläpunalatvoille riittää 80 sentin taimiväli.

Rantapunalatva Puutarha.netin Kasvikortistossa

Sisältö jatkuu mainoksen alla