Lehtivihannekset, kuten salaatti ja pinaatti, viihtyvät hyvin viljelylaatikossa.
Lehtivihannekset, kuten salaatti ja pinaatti, viihtyvät hyvin viljelylaatikossa.

Amatööriviljelijän kannattaa valita tarpeeksi iso ruukku ja nopeasti kasvavia lajeja.

Tekeekö mieli upottaa sormet multaan? Viljelyn suosio kasvaa, ja yhä useampi haluaa pystyttää kasvimaan pihan nurkkaan, kukkaruukkuun tai parvekkeelle.

Vaikka ei olisi koskaan kasvattanut mitään, alkuun pääsee, kun muistaa muutaman perusasian.

1. Nopeasti itävät ja kasvavat kasvit, kuten pinaatti ja yrtit, ovat yleensä helppoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Niitä voi kasvattaa niin ruukussa, parvekkeella kuin viljelylaatikossa. Koska ruukussa kasvattaminen on nyt suosittua, myös monesta tilaa vievästä kasvista on jalostettu ruukkuun sopivia lajikkeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Pussimulta on valmiiksi lannoitettua.

Penkissä oleva multa vaatii usein peruslannoituksen. Pitkän kasvuajan vaativille kasveille, kuten kurkuille, kurpitsoille ja tomaateille, lannoitetta on hyvä lisätä myöhemmin kesällä.

3. Kylvö- ja kasvatusohjeet on hyvä tarkistaa siemenpussin kyljestä.

Niiden lisäksi kannattaa selvittää, milloin sato on valmis korjattavaksi. Esimerkiksi retiisit on hyvä kerätä ajoissa ja tarpeeksi pieninä eli silloin, kun ne ovat parhaimmillaan.

4. Reilun kokoinen ruukku tai säkki helpottaa viljelyä.

”Liian pienessä ruukussa mikä tahansa kasvi on konstikas”, sanoo Outi Tynys Hyötykasviyhdistyksestä.

”Kesästä riippuu paljon. Lämpimänä kesänä aloittelijakin voi saada avomaankurkusta ihan huiman sadon. Kannattaa kasvattaa rohkeasti sellaisia kasviksia, joista pitää.”

Jos jännittää, näistä on hyvä aloittaa.

1. Salaatit

Salaatti tykkää viileästäkin säästä, eikä siksi säikähdä Suomen kesää. Lehtisalaatti sopii kärsimättömälle: satoa saa jo kolmessa viikossa.

Suomen kesässä haastavimpia kasveja ovat paljon lämpöä ja pitkää kasvukautta kaipaavat, kuten soijapapu, okra, melonit, munakoiso ja maissi.

2. Mangoldi

Mangoldi on koristeellinen ja helppo lehtivihannes, joka viihtyy vaikka ruukussa parvekkeella ja tuottaa hyvin satoa. Lajikkeita on eri värisiä, esimerkiksi keltaisia ja punaisia.

3. Pinaatti

Pinaatti tuottaa satoa niin nopeasti, ettei se tarvitse lisälannoitusta. Kun pinaatti kukkii, lehtien maku kärsii. Se ei tarkoita sadon loppua, sillä pinaattia voi hyvin kylvää uudelleen kesken kesän. Uudenseelanninpinaatti tuottaa satoa syksyyn saakka.

4. Herne

Herne itää nopeasti eikä vaadi kasvuoloiltaan paljon. Siitä voi syödä palkojen lisäksi versoja ja kukkia.

Jos herneen siemeniä liottaa ennen istutusta, ne itävät nopeammin. Pari tuntia riittää hyvin: siemenet vaativat happea, eikä niitä kannata siksi jättää yöksi likoamaan.

5. Härkäpapu

Härkäpapu on sopeutunut hyvin Suomen olosuhteisiin eikä vaadi erityisen suotuisaa kesää. Se hyötyy aikaisesta kylvöstä ja kestää hyvin vaihtelevaa säätä. Matalat lajikkeet sopivat hyvin myös ruukkuun ja viljelylaatikkoon.

Lämpöä vaativien tarhapapujen viljelyssä kasvuharso on hyvä apulainen. Se suojaa viileältä ja monilta tuholaisilta.

6. Yrtit

Suurin osa yrteistä on helppo kasvattaa, kunhan vain muistaa kastella ja lannoittaa. Yrttejä kannattaa napsia pitkin kesää. Kasvit vain tuuheutuvat versojen leikkaamisesta.

7. Avomaankurkku

Avomaankurkku kestää viileää paremmin kuin kasvihuonekurkku ja viihtyy vaikka viljelylaatikossa. Taimet kannattaa suojata kasvuharsolla istutuksen jälkeen. Osa lajikkeista vaatii pölytyksen. Niiltä harso on poistettava kukinnan alkaessa.

8. Mizuna eli japaninkaali

Japaninkaali on maukas, mieto ja tuottaa nopeasti satoa. Sitä voi kylvää uudelleen vielä keskikesälläkin. Harso suojaa mizunan taimia tuholaisilta.

Vinkit antoi Outi Tynys Hyötykasviyhdistyksestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla