Huovutettaessa villan kuidut takertuvat toisiinsa muodostaen tiiviin pinnan.

Mikä merinolammas?

Se ei ole ainoastaan yksi lammasrotu vaan joukko eri rotuja, jotka kaikki tuottavat hienoa alusvillaa.

Mitä on merinovilla?

Pehmeä, tasainen ja himmeäpintainen merinovilla on markkinoiden suosituin villalaatu. Se on helposti kehrättävä, mutta myös hyvin huopuvaa. Kuidun hienoudesta johtuen merinosta voidaan huovuttaa ohutta ja tiivistä, mutta silti taipuisaa ja pehmeää huopaa. Merinovilla soveltuukin erityisen hyvin juuri vaatetushuovaksi ja esim. huiveihin. Merino kiinnittyy huovutettaessa helposti myös erilaisiin ohuisiin kankaisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mikä on merinotopsi?

Se on kammattua pitkäkuituista hahtuvanauhaa, jossa kuidut ovat yhdensuuntaisia.

Mikä ihmeen neulahuopa?

Se on teollisesti neulattua kuitulevyä, esihuopaa. Neulaamisen ansiosta kuidut ovat takertuneet toisiinsa kevyesti ja materiaalia on helppo kasitellä. Myynnissä oleva neulahuopa on paksuudeltaan ihanteellista vaatetukseen. Ohuempi neulahuopa painaa 82 g/neliömetri ja paksummat laadut 110–140 g/neliömetri.

Neulahuopa kutistuu noin 40–50 %. Kun tiedetään haluttu tuotteen koko valmiina, pitää lähtökohdan olla 1,6 tai 1,7 kertaa suurempi. Esimerkiksi jos valmiin huivin kooksi halutaan 20x150 cm, pitää huovutus aloittaa 34x255 cm:n kokoisella neulahuopapalalla. Neulahuopatyöt kannattaa huovuttaa ja vanuttaa hyvin, siten saadaan kestävät ja laadukkaat tuotteet.

Huovutetut työt voi pestä käsin haalealla vedellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla