Itse kirjomalla saat persoonalliset käsipyyhkeet. Kun valitset kirjontalankaa, tarkista, että pyyhkeellä ja langalla on sama pesulämpötila.
Itse kirjomalla saat persoonalliset käsipyyhkeet. Kun valitset kirjontalankaa, tarkista, että pyyhkeellä ja langalla on sama pesulämpötila.

Miia Peuhkuri pujotteli kylpypyyhkeisiin herttaisia kuvioita. Katso, kuinka kaunis vohvelipyyhe tehdään.

Kirjottu vohvelipyyhe

Koko 70 x 140 cm

Tarvikkeet:

 • Vohvelikankainen kylpypyyhe.
 • Kirjomiseen puuvillalankaa, esimerkiksi Novita Cotton Soft.
 • Tylppäkärkinen, isosilmäinen neula.

Jos ompelet kylpypyyhkeen itse, tarvitset vohvelikangasta 76 x 146 cm palan, kanttinauhaa 13 cm ripustuslenkiksi ja kankaan väristä ompelulankaa.

Neulaa pyyhkeen reunoihin kaksitaitteiset päärmeet, joiden leveys valmiina on 1,5 cm.

Aseta kanttinauha pitkän sivun keskikohtaan lenkiksi ja työnnä nauhan päät päärmeen sisään.

Ompele reunat ompelukoneella.

Näin kirjot kuviot:

Kirjo nauhakuvio pyyhkeen molempiin päätyihin. Kuvan pyyhkeissä sydänkuvion vaakaviiva on 11. rivillä alareunasta laskettuna, mutta voit pujotella kuvion haluamallesi korkeudelle. Jos haluat, että kuvio asettuu pyyhkeeseen symmetrisesti, merkitse 11. rivin keskimmäinen ruutu nuppineulalla.

Aloita kirjominen ja pujottele kankaalle sydän, jonka terävä pää on keskimerkin kohdalla.

Jatka kuvion kirjomista niin, että joka toinen sydän on oikein päin ja joka toinen ylösalaisin. Toistettavan mallikerran leveys on 6 ruutua ja korkeus 9 ruutua.

Nauhamainen kuvio muodostuu kahdesta sydämestä, joista toinen on ylösalaisin.
Nauhamainen kuvio muodostuu kahdesta sydämestä, joista toinen on ylösalaisin.

Reunusta sydännauha suorilla viivoilla.
Reunusta sydännauha suorilla viivoilla.

Jos haluat aloittaa kirjomisen pyyhkeen reunasta ja haluat, että lopputulos on symmetrinen, suunnittele kuvio pieniruutuiselle paperille.

Laske pyyhkeen päädyn ruudut leveyssuunnassa ja piirrä pääty ruutupaperille.

Merkitse keskikohta ja piirrä siihen sydän, jonka terävä pää on merkin kohdalla.

Jatka kuviota reunoihin saakka.

Kirjo kuvio pyyhkeeseen piirroksen mukaan.

Pujottele lopuksi sydänkuvion ylä- ja alapuolelle vaakaviivat niin, että sydänten ja viivojen väliin jää yksi tyhjä ruuturivi.

Kirjo samanlainen kuvionauha pyyhkeen toiseen päätyyn.

Päättele langanpäät.

Tarvitset vain vohvelipyyhkeen, puuvillalankaa ja tylppäkärkisen neulan.
Tarvitset vain vohvelipyyhkeen, puuvillalankaa ja tylppäkärkisen neulan.

Malli ja ohje: Miia Peuhkuri, tee-se-itse-sisustus-ideat.blogspot.fi

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 05/2017.

Miia Peuhkuri

Tamperelainen tee se itse -nainen hallitsee käsityötekniikat kirjomisesta verhoiluun. Hän sisustaa kotia mieluiten neulomalla, virkkaamalla ja uudistamalla huonekaluja.

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Kirjo kylpyhuoneeseen ihana vohvelipyyhe!

Vierailija kirjoitti: Voisiko otsikon muuttaa vastaamaan paremmin artikkelia. Kirjo kylpyhuoneeseen ihana froteepyyhe ei mielestäni oikein liity tähän vohvelikangasohjeeseen. Vohvelipyyhkeen kirjontaohje itsessään on ihana ja veikkaanpa, että seuraavalla kangaskauppareissulla etsin käsiini sopivaa materiaalia tämän toteuttamiseen. Jospa vaihtaisinkin tv-neuleen kirjontatyöhön. Hei Vierailija, olet ihan oikeassa, se on vohvelipyyhe! Kiitos palautteesta, otsikko on nyt korjattu. Mukavia...
Lue kommentti
Vierailija

Kirjo kylpyhuoneeseen ihana vohvelipyyhe!

Voisiko otsikon muuttaa vastaamaan paremmin artikkelia. Kirjo kylpyhuoneeseen ihana froteepyyhe ei mielestäni oikein liity tähän vohvelikangasohjeeseen. Vohvelipyyhkeen kirjontaohje itsessään on ihana ja veikkaanpa, että seuraavalla kangaskauppareissulla etsin käsiini sopivaa materiaalia tämän toteuttamiseen. Jospa vaihtaisinkin tv-neuleen kirjontatyöhön.
Lue kommentti

Koristeelliset pääsiäismunat syntyvät sormiväreillä vaikka ilman pensseliä. Hammasharjalla roiskittu kultamaali saa ne suorastaan säihkymään!

Pääsiäisen upeimman kranssin voi tehdä hempeän pastelliseksi tai kirkkaan värikkääksi oman maun mukaan. Tyhjennä ja maalaa munat sormiväreillä yhdessä lasten kanssa.

Roiski lopuksi hammasharjalla kultamaalia koristeeksi. Trendikäs kultamaali sopii kauniisti yhteen pastellinsävyisten munien kanssa.

Ei haittaa, vaikka munia särkyy työn tuoksinassa, sillä maalatut munansirpaleet vain kaunistavat kranssia entisestään. Kaikki tämän kranssin ainekset on hankittu kauppareissulla.

Nämä tarvitset:

 • kananmunia
 • oksia ja muutama koristelehti
 • narsisseja tai muita kevätkukkia
 • rautalankaa 
 • kontaktiliimaa 
 • vaaleanpunaista ja keltaista vesiliukoista mattamaalia
 • kultamaalia
 • munanmuotoisia karamellirakeita

Tee ensin koristemunat:

 1. Pistä teräväkärkisellä neulalla reikä munan kumpaankin päähän. Puhalla munat tyhjiksi.
 2. Maalaa osa munista mattapintaisella vesiliukoisella maalilla käsin pyörittelemällä. Sormivärit tai jämämaalit käyvät hyvin.
 3. Maalaa muutama muna kokonaan kultamaalilla.
 4. Ei haittaa, jos munia rikkoutuu! Maalaa niiden sisäpuolet mattamaalilla ja ulkopuolet kultamaalilla tai toisinpäin ja käytä kranssin koristeena.
 5. Kun maali on kuivunut, voit tehdä osaan munista kultaroiskeita hammasharjan harjasosalla roiskimalla.

Näin kokoat kranssin:

 1. Kiepauta muutamasta nupullaan olevasta, esimerkiksi koivun oksasta noin 20 cm:n kranssipohja.
 2. Pyöritä rautalankaa tai vahvaa lankaa oksanipun ympäri, jotta saat siitä napakan tukirakenteen. Jätä oksien päät sojottamaan.
 3. Liimaa kontaktiliimalla munankuoret kiinni pohjaan ja toisiinsa. Liimaa muutama muna kerrallaan ja tue ne yhteen tarvittaessa esimerkiksi teipillä siksi aikaa, kun liima on kuivunut. Liimaa niiden ympärille koloihin  karamellirakeita, jotka peittävät tukirakenteen, ja lopuksi maalattuja rikkinäisiä munankuoria.
 4. Viimeistele kranssi pujottelemalla kukkia ja muutama vihreä lehti rautalankojen väliin. 
 5. Nosta kranssi seinälle tai käytä pöytäkoristeena. Kranssi on kaunis myös ilman kukkia.

Ruttuneule näyttää hauskalta vaikkapa villasukan varressa. Ruttu syntyy, kun poimit aiempien kerrosten silmukoita puikolle ja neulot ne yhteen puikolla olevien silmukoiden kanssa. 

Ruttuneule

Tasona tarvitset 14 jaollisen määräs silmukoita + 11 s. 

Suljettuna neuleena tarvitset 14 jaollisen määrän silmukoita. 

Ruttu: Poimi työn nurjalla puolella  silmukka 7 kerrosta alempaa puikolle ja neulo se yhteen puikolla seuraavana olevan silmukan kanssa. toista yht. 5x. 

Mallikerta: 

Neulo 9 krs sileää. 

Ruttukerros 1: Tasona 3 reunasilmukkaa *5 s ruuttu, 9 s sileää*, toista *-*, 5 s ruttu, 3 reunasilmukkaa. Suljettuna neuleena toista *-*

Neulo 9 krs sileää 

Ruttukerros 2: 10 s sileää,*5 s ruttu, 9 s sileää*, toista *-*, 5 s ruttu, 10 s sileää. Suljettuna neuleena aloita 7 s sileää, toista *-* ja neulo loppuun 2 s sileää. 

Videon sukkien lanka Novita nalle Pelto Timotei.