Oikeilla ja nurjilla silmukoilla neulottava tiskirätti on helppo ja nopea käsityö. Siihen riittävät langanjämät, mutta tarkista, että lanka imee hyvin kosteutta ja kestää konepesun. Koristeellinen rapuvirkkaus huolittelee reunat.
Oikeilla ja nurjilla silmukoilla neulottava tiskirätti on helppo ja nopea käsityö. Siihen riittävät langanjämät, mutta tarkista, että lanka imee hyvin kosteutta ja kestää konepesun. Koristeellinen rapuvirkkaus huolittelee reunat.

Neulotut bamburätit ovat kivoja lahjoja ja ilahduttavat myös kotikeittiössä.

Bambutiskirätti (22 x 22 cm)

Tarvikkeet

35 g Hjerte Garn Blend Bamboo -lankaa, 70 % bambua ja 30 % puuvillaa. Puikot 3-3,5 mm. Virkkuukoukku 3-3,5 mm.

Tiheys: 28 silmukkaa ja 33 kerrosta neuletta = 10 x 10 cm.

Kuviointi

Kuvioi rätti neulomalla 4 kerrosta joko 1 oikein, 1 nurin -neuletta (rairuoho), 2 oikein, 2 nurin -neuletta (tulppaani) tai 3 oikein, 3 nurin -neuletta (ruusunnuppu).

Neulo sitten 4 seuraavaa kerrosta samaa kuviota, mutta vaihda oikeiden ja nurjien silmukoiden paikkoja.

Voit kuvioida rätin 2 oikein, 2 nurin -neuleen sijaan yhdellä tai kolmella jaollisilla pinnoilla. Helle vi on nimennyt pinnat ruusunnupuksi, tulppaaniksi ja rairuohoksi.
Voit kuvioida rätin 2 oikein, 2 nurin -neuleen sijaan yhdellä tai kolmella jaollisilla pinnoilla. Helle vi on nimennyt pinnat ruusunnupuksi, tulppaaniksi ja rairuohoksi.

Neulominen

Luo 62 silmukkaa.

1. kerros: Neulo ensimmäinen silmukka oikein. Neulo esimerkiksi *2 oikein, 2 nurin*, toista * - *, kunnes jäljellä on yksi silmukka. Neulo 1 silmukka oikein.
2. kerros: Neulo ensimmäinen silmukka nurin. Neulo *2 oikein, 2 nurin*, toista * - *, kunnes jäljellä on yksi silmukka. Neulo 1 nurin.
3. kerros: Neulo kuten 1. kerros.
4. kerros: Neulo kuten 2. kerros.
5. kerros: Neulo kuten 1. kerros.
6. kerros: Neulo ensimmäinen silmukka nurin. Neulo *2 nurin, 2 oikein*, toista * - *, kunnes jäljellä on yksi silmukka. Neulo 1 silmukka nurin.
7. kerros: Neulo ensimmäinen silmukka oikein. Neulo *2 nurin, 2 oikein*, toista * - *, kunnes jäljellä on yksi silmukka. Neulo 1 silmukka oikein.
8. kerros: Neulo kuten 6. kerros.
9. kerros: Neulo kuten 7. kerros.

 Neulo alimpaan kuvioon 5. kerrosta, sillä rättiä kehystävä virkattu reunus peittää yhden kerroksen.
Neulo alimpaan kuvioon 5. kerrosta, sillä rättiä kehystävä virkattu reunus peittää yhden kerroksen.

Huolittele reunat ensin kiinteillä silmukoilla ja sitten koristeellisella rapuvirkkauksella.
Huolittele reunat ensin kiinteillä silmukoilla ja sitten koristeellisella rapuvirkkauksella.

Toista mallikerran kerroksia 2. - 9., kunnes rätti on neliön muotoinen.

Päätä silmukat, kun olet neulonut viimeiseksi joko mallikerran 5. tai 9. kerroksen.

Viimeistely: 1. kerros: Virkkaa reunoihin kiinteitä silmukoita niin, että jätät väliin joka kolmannen neuleen silmukan.

Päättele samalla neuleen langanpäät piilottamalla ne kiinteiden silmukoiden sisään.

2. kerros: Virkkaa rapuvirkkausta eli virkkaa kiinteitä silmukoita vasemmalta oikealle peruuttaen.

Malli ja ohje: Hellevi Asplund

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 09/2017.

Hellevi Asplund

70-vuotias ylöjärveläinen hurahti tiskirättien neulomiseen pari vuotta sitten ja on nyt tehnyt noin 100 rättiä lahjoiksi läheisilleen ja ystävilleen. Aktiivinen eläkeläinen opettaa myös suomen kieltä maahanmuuttajanaisille.

Ruttuneule näyttää hauskalta vaikkapa villasukan varressa. Ruttu syntyy, kun poimit aiempien kerrosten silmukoita puikolle ja neulot ne yhteen puikolla olevien silmukoiden kanssa. 

Ruttuneule

Tasona tarvitset 14 jaollisen määräs silmukoita + 11 s. 

Suljettuna neuleena tarvitset 14 jaollisen määrän silmukoita. 

Ruttu: Poimi työn nurjalla puolella  silmukka 7 kerrosta alempaa puikolle ja neulo se yhteen puikolla seuraavana olevan silmukan kanssa. toista yht. 5x. 

Mallikerta: 

Neulo 9 krs sileää. 

Ruttukerros 1: Tasona 3 reunasilmukkaa *5 s ruuttu, 9 s sileää*, toista *-*, 5 s ruttu, 3 reunasilmukkaa. Suljettuna neuleena toista *-*

Neulo 9 krs sileää 

Ruttukerros 2: 10 s sileää,*5 s ruttu, 9 s sileää*, toista *-*, 5 s ruttu, 10 s sileää. Suljettuna neuleena aloita 7 s sileää, toista *-* ja neulo loppuun 2 s sileää. 

Videon sukkien lanka Novita nalle Pelto Timotei. 

Palmikkosukat sopivat pukukoodiin yhtä hyvin iltamenoissa kuin sohvannurkassa.
Palmikkosukat sopivat pukukoodiin yhtä hyvin iltamenoissa kuin sohvannurkassa.

Hurmaavat lettivarsisukat ovat kauneimmillaan lumivalkoisina. Sukat lämmittävät suloisesti polviin asti.

Koko 38.

Tarvikkeet: 250 g Novita 7 Veljestä -lankaa luonnonvalkoinen (010). Sukkapuikot 3 ½ ja 4 tai käsialan mukaan. Tiheys 21 s sileää neuletta paksummilla puikoilla = 10 cm.

Mallineuleet: Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 o, 2 n*, toista *–*. Palmikkoneule: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.

 


 

Tee näin: Luo ohuemmille sukkapuikoille 68 s. Jaa kaikille 4 puikolle 17 s. Kerros vaihtuu I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 3 cm. Vaihda paksummat puikot. Aloita palmikkoneule II ja III puikon keskellä ruutupiirroksen 1.krs:lta.

Neulo I puikon s:illa sileää neuletta, neulo II puikon alusta 8 s:lla sileää neuletta, neulo palmikkokuvio, 18 + 6 = 24 s, III puikon lopusta 8 s:lla sileää neuletta ja IV puikon s:illa sileää neuletta. Työssä on nyt 74 s. Neulo palmikossa ruutupiirroksen krs:t 2–15 ja toista sitten krs:ia 4–15. Kun olet neulonut 2 krs:ta, lisää I puikon alussa 1 s eli neulo kerroksen ensimmäinen s edelliseltä kerrokselta oikein sekä IV puikon lopussa 1 s eli neulo kerroksen viimeinen s edelliseltä kerrokselta oikein. Toista lisäykset joka 3. krs 2 kertaa = 80 s.

Kun varren korkeus on 11 cm, kavenna I puikon alussa 1 s neulomalla 2 s oikein yhteen ja tee IV puikolla lopussa yliveto­kavennus. Toista kavennukset joka 5. krs 11 kertaa = 56 s. Kun varren korkeus on 36 cm, tasaa silmukat neljälle puikolle siten, että I ja IV puikolla on 12 s ja II ja III puikoilla on 16 s.

Aloita kantalappu neulomalla I puikon silmukat oikein IV puikolle = 24 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ. 1.krs (nurja puoli): nosta 1. s nurin neulomatta, neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2. krs (oikea puoli): *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o*, toista *–* 11 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta 11 kertaa = 22 krs. Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jaa kantalapun s:t 3 puikolle. Reunimmaisilla puikoilla on 7 s ja keskimmäisellä 10 s.

Jatka vahvistettua neuletta. Neulo oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 8 s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1. s nurin neulomatta. Neulo, kunnes jäljellä on 8 s. Neulo 2 s nurin yhteen ja käännä työ. Neulo oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 7 s, tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1. s nurin neulomatta. Neulo, kunnes jäljellä on 7 s, neulo 2 s nurin yhteen. Jatka samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät ja keskiryhmän s:t pysyvät samana 10:nä. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle, 5 ja 5 s. Vasemmanpuoleinen puikko on I ja oikeanpuoleinen puikko on IV.

Poimi kantalapun vasemmasta reunasta omalle puikolleen 11 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo nostetut s:t kiertäen oikein I puikolle. Jatka II ja III puikon s:illa sileää neuletta ja palmikkoa kuten aiemmin. Poimi IV puikolle kantalapun oikeasta reunasta 11 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo IV puikon s:t kiertäen oikein.

Jatka kaikilla 66 s:lla mallineuleita suljettuna neuleena seuraavasti: neulo I puikon s:illa sileää neuletta, II ja III puikon s:illa sileää neuletta ja keskellä palmikkoneuletta kuten aiemmin ja IV puikon s:illa sileää neuletta. Aloita samalla kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Toista kavennukset joka 2.krs, kunnes työssä on yhteensä 56 s (12, 16, 16, 12 s). Jatka neulomista, kunnes pohjan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy. Neulo nyt kaikilla s:illa sileää neuletta ja kavenna palmikon kohdalla 8 s = 48 s. Jokaisella puikolla on nyt 12 s.

Aloita kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset joka 2. krs, kunnes joka puikolla on 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Neulo toinen sukka samoin. Höyrytä valmiit sukat kevyesti.

Suunnittelija Anne-Maija Immonen, Novita. Tiedustelut ma ja ke klo 10–14, p. 040 178 2266 tai ohjetiedustelut@novita.fi.