Miten neulotaan villasukat pyöröpuikolla sukkapuikkojen sijaan? Opetamme sen selkeillä kuvilla. Samalla saat ilmaisen villasukkaohjeen.

Nyt jos koskaan on aika kokeilla magic loop -tekniikkaa. Kyllä, neulomme sukan pitkällä pyöröpuikolla!

**

Lanka: Novita Nalle keltainen (285) n. 70g

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puikot: Pyöröpuikko 3 mm 80-100 cm.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mallineuleet:

Resori: 1. krs: Neulo *1 o, 1 n*, toista *-* krs:n loppuun. 2. krs: Neulo kaikki s:t oikein.

Varsi 1. krs: Neulo kaikki s:t oikein. 2. krs: Neulo *1 o, 1 n, 2 o*, toista *-* krs:n loppuun. 3.-4. krs: Toista 1. ja 2. krs. 5. krs: Neulo kaikki o. 6. krs: Neulo kaikki n.

Jalkaterä: Toista varren mallineuleen 1. ja 2. krs.

**

Magic loop -tekniikassa sukka neulotaan pitkällä pyöröpuikolla neljän sukkapuikon sijaan. Silmukat jaetaan kahteen osaan. Ensin neulotaan puolet silmukoista, käännetään puolta ja vedetään oikea puikko ulos niin, että pystyt neulomaan uudet silmukat. Taas käännytään ja vedetään puikko ulos. Näin jatketaan koko sukan ajan.

**

1. Luo oikealle puikolle 56 silmukkaa. Liu’uta s:t kaapelia pitkin vasemmalle puikolle. Etsi s:iden puoliväli (28+28) ja vedä kaapelia siitä kohdin ulos lenkille. Krs:n ensimmäiset (nyt vasemmalle puikolle jäävät) 28 s muodostavat sukan etupuolen ja krs:n viimeiset (nyt kaapelilla olevat) 28 s muodostavat sukan kantapuolen.

**

2. Aloita suljettu neule. Neulo resoria (ohje ylhäällä) etupuolen s:oilla 1. krs:sta alkaen. Neulo etupuolen s:t lenkkiin asti (28 s).

**

3. Vedä oikeaa puikkoa ja liu’uta sen silmukat kaapelille. Neulo sitten kantapuolen s:t samoin. Huolehdi, että kaapelilenkki pysyy s:den keskellä eikä koko sukanalku ole pyöröpuikon toisessa päässä.

**

4. Liu’uta juuri neulotut kantapuolen s:t taas kaapelille ja aiemmin neulotut etupuolen s:t kaapelilta vasemmalle puikolle. Neulo resorin 2. krs:ta lenkkiin asti, siirrä s:t ja neulo 2. krs loppuun kantapuolen s:illa. Jatka mallineuleen neulomista ja silmukoiden siirtämistä puoli kerrosta kerrallaan.

**

5. Neulo resoria n. 3 cm, viimeisenä mallineuleen 1. krs.

Aloita sitten varren mallineule (ohje ylhäällä). Toista mallineuleen 6:tta krs:ta, kunnes varren korkeus on n. 12 cm ja olet viimeksi neulonut 4. krs:n.

Aloita sitten kantapää. Jätä etupuolen 28 s kaapelille odottamaan ja neulo kantapää tasona kantapuolen 28 s:lla. Kantapäätä neuloessa silmukoita ei siis tarvitse siirrellä. Käännä työ ja neulo ensin nurjan puolen krs. Nosta 1 s neulomatta, neulo 26 n ja 1 o. Käännä työ, *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o,* toista *-* krs:n loppuun.

Toista näitä kahta krs:ta yht. 14 kertaa (28 krs). Neulo vielä nurjan puolen krs ja aloita sitten kantapohjan kavennukset jatkaen samalla vahvennettua neuletta.

Neulo oikeaa puolta 18 s, tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 8 n, 2 n yht ja käännä työ. *Nosta 1 s neulomatta, neulo 8 s, tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 8 n, 2 n yht ja käännä työ.* Toista *-*, kunnes sivujen s:t loppuvat. Neulo vielä oikean puolen krs oikein. 

**

6. Poimi seuraavaksi kantalapun reunojen s:t kantapuolelle. Poimi kantalapun reunasta 14+1 s oikein neuloen oikealle puikolle. Siirrä juuri poimitut sekä muut kantapuolen s:t kaapelille ja vedä odottamaan jätetyt etupuolen s:t vasemmalle puikolle. Neulo jalkaterän mallineuletta 28 s.

**

7. Siirrä etupuolen s:t kaapelille ja kantapuolen s:t vasemmalle puikolle. Poimi kantalapun toisesta reunasta 1+14 s oikein neuloen oikealle puikolle. Työssä on nyt mukana kaikki s:t.

**

8. Neulo kantapuolen loput s:t oikein ja siirrä kantapuolen s:t kaapelille. Siirrä etupuolen s:t vasemmalle puikolle, neulo 28 s jalkaterän mallineuletta. Siirrä etupuolen s:t kaapelille, kantapuolen s:t vasemmalle puikolle ja aloita sitten kiilakavennukset.

Neulo kantapuolen alussa ylivetokavennus ja lopussa 2 o yht. Neulo 1 välikrs ja kavennuskrs. Neulo sitten 2 välikrs:ta ja kavennuskrs. Jatka väli- ja kavennuskrs:ia neuloen kavennusten väliin aina 1 välikrs lisää. Tee kavennuksia, kunnes työssä on jäljellä 56 s.

Jatka etupuolen mallineuletta ja kantapuolen sileää neuletta oikein, kunnes pohjan pituus on n. 20 cm tai pikkuvarpaan kohdalla. Neulo vielä 2 krs oikein ja aloita sitten kärkikavennukset.

Neulo etupuolen alussa 1 o, ylivetokavennus ja etupuolen lopussa 2 o yht, 1 o. Toista kavennukset sukan kantapuolella. Yhdellä kavennuskrs:lla työstä vähenee siis 4 s. Neulo kavennukset joka 2. krs, kunnes työssä on jäljellä 28 s.

Neulo kavennukset sitten joka krs, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, vedä se jäljelle jääneiden s:den läpi ja päättele.

Neulo toinen sukka samoin. 

*

 

Ohje on julkaistu Suuressa Käsityössä 10/2019.

Muista myös Rakkaat villasukat -erikoisjulkaisu, joka on myynnissä vain rajoitetun ajan 2 kk. Lehti tuli myyntiin 15.10.

 

Ei ihan noinkaan. Magic loop -tekniikka sopii täydellisesti myös yhden sukan neulontaan. Itse esimerkiksi teen vallan yhtä sukkaa kerrallaan - ja oyöröpuikolla. Eihän mikään tässä tyylissä pakota neulomaan kahta sukkaa yhtä aikaa. Lähtisitkö neuvomaan vaikka aloittelevaa neulojaa tekemään heti kahta sukkaa yhtä aikaa? Jos sukkapuikoilla neulominen on hankalaa, mutta pyöröillä neule kulkee kuin rasvattu?

Tämä ohje on täydellinen aloittelijoille, jotka vasta opettelevat tekemään sukkia pyöröpuikoilla. Tätä lähdin itse etsimään ja kuin ihmeen kaupalla löysin yhden sukan version varresta varpaisiin. Nyt saan näytettyä aloittelijalle ihan kirjallisen ja kuvallisenkin ohjeen 🙂

Vierailija

Erityisen huono ohje. Magic loopin idea on tehdä kaksi sukkaa kerralla! Tämä ohje on vain kuinka teet yhden sukan pyöröpuikoilla. Pitkää pyöröpuikkoa tarvitaan, jotta kaksi sukkaa mahtuu olemaan kaapelilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla