Helsingin Villasukkatehdas valmistaa noin 70 000 paria karstavillasukkia vuodessa. Työrytmi on rauhallinen ja koneet lähes sata vuotta vanhoja.
Helsingin Villasukkatehdas valmistaa noin 70 000 paria karstavillasukkia vuodessa. Työrytmi on rauhallinen ja koneet lähes sata vuotta vanhoja.

Miltä kuulostaa työpaikka, jossa käytetään kännykän sijasta lankapuhelinta, vältetään ylitöitä eikä hoputeta työntekijää? Kyllä, sellainenkin on. Katso vaikka video!

Helsingin Villasukkatehtaan pöydillä palavat kynttilät. Putkiradiosta kuuluu uutislähetys, jonka keskeyttää vain lankapuhelimen satunnainen pirinä.

”Yritämme syrjäytyä nykyajasta”, tehtaan patruuna Jukka-Pekka Kumpulainen sanoo.

”Nykyajassa on paljon hyvää, mutta niin oli vanhassakin. Haluamme vaalia sitä entisajan levollisuutta, joka salamannopeasta tietoyhteiskunnastamme puuttuu. Kun työntekijöillä on rauhallinen olo, työnjälkikin on hyvää.” 

Siksi tehtaalla vallitsee neljä sääntöä:

Helsingin Villasukkatehtaan patruuna Jukka-Pekka Kumpulainen kertoo videolla tehtaan työkulttuurista ja näyttää, millaisesta pötköstä karstavillasukat syntyvät.

1. Ei kännyköitä 

”Kun tulemme töihin, jätämme kännykät kaappiin. Kun käsissämme ei ole ylimääräisiä härpäkkeitä, saamme keskittymisrauhan ja työn laatu paranee. Olemme pitäneet tavasta kiinni, sillä siitä tulee niin hyvä mieli. Tauoilla kännykkää saa tietenkin käyttää. Työpuhelimenani käytän 1940-luvulla valmistettua lankapuhelinta. Se toimii yhä, eikä akun loppumisesta tarvitse huolehtia.”

2. Ylitöitä vältetään, päiväunet sallitaan

”Tehdas aukeaa kahdeksalta ja sulkeutuu neljältä. Ylitöitä ei saa tehdä, paitsi erityisissä poikkeustilanteissa. Kello 10 ja 14 pidetään kahvitauot, 11.30 lounastauko. Tarvittaessa voi ottaa päiväunet tehtaan lepohuoneen sängyllä.” 

3. Kaikilla on sama palkka

”Meillä kaikilla seitsemällä työntekijällä on sama pieni palkka, myös minulla. Kaikkien työ on yhtä arvokasta.”

4. Työntekijän rytmiä pitää kunnioittaa

”Käytämme villasukkien valmistukseen lähes satavuotiaita koneita. Ne toimivat loistavasti, mutta eroja niissä on: joku on hitaampi kuin toinen, jollekin taas sattuu enemmän virheitä. Sama pätee työntekijöihin.

Hidas ja nopea työntekijä ovat kuitenkin yhtä arvokkaita. Jokaisen luontaista rytmiä pitää kunnioittaa, eikä hidasta saa koskaan painostaa nopeammaksi. Muuten työn laatu kärsii ja ihminen alkaa voida huonosti.

Kirsikka

Villasukkatehtaan patruuna: ”Hidas työntekijä on yhtä arvokas kuin nopea” – katso video

Tilasin Itsenäisyyspäiväksi koko perheelle (6) villasukat Helsingin Villasukkatehtaalta. Paketti tuli nopeasti, mukana käsinkirjoitettu, juuri minulle osoitettu, kortti, jossa toivotettiin lämpöistä tulevaisuutta. Tunsin olevani tärkeä asiakas. Tuli hyvä mieli! Helsingin Villasukkatehtaalle pitkää ikää ja työn iloa!
Lue kommentti
Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Villasukkatehtaan patruuna: ”Hidas työntekijä on yhtä arvokas kuin nopea” – katso video

Kirsikka kirjoitti: Tilasin Itsenäisyyspäiväksi koko perheelle (6) villasukat Helsingin Villasukkatehtaalta. Paketti tuli nopeasti, mukana käsinkirjoitettu, juuri minulle osoitettu, kortti, jossa toivotettiin lämpöistä tulevaisuutta. Tunsin olevani tärkeä asiakas. Tuli hyvä mieli! Helsingin Villasukkatehtaalle pitkää ikää ja työn iloa! Hei Kirsikka, kuulostaapa ihanalta! Ja työpaikkanakin ihanan "vanhanaikaiselta". :-)
Lue kommentti

Ruttuneule näyttää hauskalta vaikkapa villasukan varressa. Ruttu syntyy, kun poimit aiempien kerrosten silmukoita puikolle ja neulot ne yhteen puikolla olevien silmukoiden kanssa. 

Ruttuneule

Tasona tarvitset 14 jaollisen määräs silmukoita + 11 s. 

Suljettuna neuleena tarvitset 14 jaollisen määrän silmukoita. 

Ruttu: Poimi työn nurjalla puolella  silmukka 7 kerrosta alempaa puikolle ja neulo se yhteen puikolla seuraavana olevan silmukan kanssa. toista yht. 5x. 

Mallikerta: 

Neulo 9 krs sileää. 

Ruttukerros 1: Tasona 3 reunasilmukkaa *5 s ruuttu, 9 s sileää*, toista *-*, 5 s ruttu, 3 reunasilmukkaa. Suljettuna neuleena toista *-*

Neulo 9 krs sileää 

Ruttukerros 2: 10 s sileää,*5 s ruttu, 9 s sileää*, toista *-*, 5 s ruttu, 10 s sileää. Suljettuna neuleena aloita 7 s sileää, toista *-* ja neulo loppuun 2 s sileää. 

Videon sukkien lanka Novita nalle Pelto Timotei. 

Palmikkosukat sopivat pukukoodiin yhtä hyvin iltamenoissa kuin sohvannurkassa.
Palmikkosukat sopivat pukukoodiin yhtä hyvin iltamenoissa kuin sohvannurkassa.

Hurmaavat lettivarsisukat ovat kauneimmillaan lumivalkoisina. Sukat lämmittävät suloisesti polviin asti.

Koko 38.

Tarvikkeet: 250 g Novita 7 Veljestä -lankaa luonnonvalkoinen (010). Sukkapuikot 3 ½ ja 4 tai käsialan mukaan. Tiheys 21 s sileää neuletta paksummilla puikoilla = 10 cm.

Mallineuleet: Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 o, 2 n*, toista *–*. Palmikkoneule: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.

 


 

Tee näin: Luo ohuemmille sukkapuikoille 68 s. Jaa kaikille 4 puikolle 17 s. Kerros vaihtuu I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 3 cm. Vaihda paksummat puikot. Aloita palmikkoneule II ja III puikon keskellä ruutupiirroksen 1.krs:lta.

Neulo I puikon s:illa sileää neuletta, neulo II puikon alusta 8 s:lla sileää neuletta, neulo palmikkokuvio, 18 + 6 = 24 s, III puikon lopusta 8 s:lla sileää neuletta ja IV puikon s:illa sileää neuletta. Työssä on nyt 74 s. Neulo palmikossa ruutupiirroksen krs:t 2–15 ja toista sitten krs:ia 4–15. Kun olet neulonut 2 krs:ta, lisää I puikon alussa 1 s eli neulo kerroksen ensimmäinen s edelliseltä kerrokselta oikein sekä IV puikon lopussa 1 s eli neulo kerroksen viimeinen s edelliseltä kerrokselta oikein. Toista lisäykset joka 3. krs 2 kertaa = 80 s.

Kun varren korkeus on 11 cm, kavenna I puikon alussa 1 s neulomalla 2 s oikein yhteen ja tee IV puikolla lopussa yliveto­kavennus. Toista kavennukset joka 5. krs 11 kertaa = 56 s. Kun varren korkeus on 36 cm, tasaa silmukat neljälle puikolle siten, että I ja IV puikolla on 12 s ja II ja III puikoilla on 16 s.

Aloita kantalappu neulomalla I puikon silmukat oikein IV puikolle = 24 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ. 1.krs (nurja puoli): nosta 1. s nurin neulomatta, neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2. krs (oikea puoli): *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o*, toista *–* 11 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta 11 kertaa = 22 krs. Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jaa kantalapun s:t 3 puikolle. Reunimmaisilla puikoilla on 7 s ja keskimmäisellä 10 s.

Jatka vahvistettua neuletta. Neulo oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 8 s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1. s nurin neulomatta. Neulo, kunnes jäljellä on 8 s. Neulo 2 s nurin yhteen ja käännä työ. Neulo oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 7 s, tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1. s nurin neulomatta. Neulo, kunnes jäljellä on 7 s, neulo 2 s nurin yhteen. Jatka samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät ja keskiryhmän s:t pysyvät samana 10:nä. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle, 5 ja 5 s. Vasemmanpuoleinen puikko on I ja oikeanpuoleinen puikko on IV.

Poimi kantalapun vasemmasta reunasta omalle puikolleen 11 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo nostetut s:t kiertäen oikein I puikolle. Jatka II ja III puikon s:illa sileää neuletta ja palmikkoa kuten aiemmin. Poimi IV puikolle kantalapun oikeasta reunasta 11 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo IV puikon s:t kiertäen oikein.

Jatka kaikilla 66 s:lla mallineuleita suljettuna neuleena seuraavasti: neulo I puikon s:illa sileää neuletta, II ja III puikon s:illa sileää neuletta ja keskellä palmikkoneuletta kuten aiemmin ja IV puikon s:illa sileää neuletta. Aloita samalla kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Toista kavennukset joka 2.krs, kunnes työssä on yhteensä 56 s (12, 16, 16, 12 s). Jatka neulomista, kunnes pohjan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy. Neulo nyt kaikilla s:illa sileää neuletta ja kavenna palmikon kohdalla 8 s = 48 s. Jokaisella puikolla on nyt 12 s.

Aloita kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset joka 2. krs, kunnes joka puikolla on 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Neulo toinen sukka samoin. Höyrytä valmiit sukat kevyesti.

Suunnittelija Anne-Maija Immonen, Novita. Tiedustelut ma ja ke klo 10–14, p. 040 178 2266 tai ohjetiedustelut@novita.fi.