Ylivieskalainen Sirkka Huttunen on itse oppinut origamitaitaja. Suuresta paperiviuhkasta syntyy Sirkan käsissä ympyränmuotoinen origami.
Ylivieskalainen Sirkka Huttunen on itse oppinut origamitaitaja. Suuresta paperiviuhkasta syntyy Sirkan käsissä ympyränmuotoinen origami.

Sirkka Huttunen taittelee origamit tarkasti. Hän puolittaa vaikka millimetrin, jos tarve vaatii.

Miten tutustuit origameihin?

Tyttäreni oli töissä Japanissa, ja vierailimme hänen luonaan 2004. Japanissa on tavallista tuoda pieni taiteltu rasia koristeeksi työkaverin pöydälle tai ilahduttaa sairaalaan joutunutta origamilla. Pääsin siellä kokeilemaan perinteisen origamilinnun taittelua. Se tuntui kovin vaikealta. Kotiin päästyäni halusin kokeilla uudelleen.

Kukkaorigamit ovat hyvin suosittuja Japanissa. Sirkka Huttunen osaa tehdä monta erilaista.

Mistä tiesit, että olit jäänyt koukkuun?

Paperi tuntui käsissä mukavalta ja oli hienoa nähdä syntyvä taitos. Kun origamien tekemiseen uppoutuu, ei malta syödä tai juoda. Ajattelee vain, että teen vielä tämän, mutta pian huomaa, että on mennyt useita tunteja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olen täysin itseoppinut origamin tekijä. Pikkutarkka tekeminen tuli tutuksi jo työelämässä, sillä olin noin 30 vuotta Ylivieskan kaupungilla kartanpiirtäjänä. Aloin hyödyntää työstä ylijääneitä papereita ja karttoja origameihin. Kehitin oman tavan yhdistää useita töitä kollaasimaisiksi tauluiksi. Suurimmissa töissä voi olla tuhat origamia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Pienet rasiat on taiteltu japanilaisista origamipapereista.

Mistä saat inspiraatiota?

Käytän lähinnä kierrätyspapereita, kuten vanhoja karttoja ja kirjojen lehtiä. Myös tavallinen valkoinen kopiopaperi käy hyvin. Suosikkejani on saksalainen arkkitehtuurilehti, jonka paperi on vahvaa ja kiiltävää. Kun selaan lehtiä, en huomaa juttuja vaan kiinnitän huomiota vain sivujen värisävyihin.

Millaisia ideoita origamilla voi toteuttaa?

Ei varmaan olekaan sellaista asiaa, jota ei voisi tehdä origamitekniikalla. Internet on pullollaan taitteluohjeita.

Origamieläimet eivät ole minun juttuni. Niiden sijaan haluan tehdä tauluja ja koriste-esineitä: rasioita ja kukkapalloja. Kursseilla on tykätty myös origamihimmelistä, jonka kehittelin itse.


Sirkka kehitti itse origamihimmelin ohjeen.
Sirkka kehitti itse origamihimmelin ohjeen.


Mikä on parasta, mitä harrastus on tuonut elämääsi?

Origamien teko vaatii aivojen, silmien ja käsien yhteistyötä. Taitellessa kaikki muu unohtuu, ja siksi origamien teko piristää. Sitä voisi kutsua meditatiiviseksi.

On hienoa antaa vanhoille papereille uusi elämä. Kursseilla on mukavaa tavata ihmisiä ja opettaa taitoa muillekin.

Miten muut ovat kommentoineet hurahdustasi?

Eräs näyttelyni vieras sanoi, että hän kävi siellä monta kertaa lepäämässä. Kun pidin näyttelyä Rovaniemellä, rakennuksessa oli samaan aikaan japanilaisten taiteilijoiden näyttely. Eräs japanilaisnainen piti siellä origaminäytöstä ja antoi minulle lopuksi ylimääräisiä papereitaan. Sanoin, ettei minulla ole antaa mitään vastalahjaksi. Nainen vastasi, että hänelle riittää, kun saa katsoa minun töitäni. Se tuntui ihmeelliseltä.

 

Yhtään paperia ei voi heittää hukkaan.

 

Vinkit aloittelevalle origamin tekijälle

  1. Vinkkejä ja ohjeita origameihin löytyy internetistä. Jos kirjallisten ohjeiden seuraaminen tuntuu vaikealta, voi katsoa opetusvideoita.
  2. Origamien tekeminen on siitä ihanaa, että pelkkä paperi riittää. Et siis tarvitse mitään muuta.
  3. Useimmat origamitaitokset lähtevät siitä, että paperista leikataan neliö. Siitä kannattaa tehdä mahdollisimman säännöllinen. Itse puolitan vaikka millimetrin, että saan kunnollisen neliön. Apuna voi käyttää pahvista sabluunaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla