Nahan ja nahka­jäljitelmän ompelu on helppoa, kun tietää muutaman hyvän niksin sen käsittelyyn.

1. Käytä nuppineulojen asemesta maalarinteippiä tai paperiliittimiä.
2. Leikatessa oikeassa nahassa ei tarvitse välittää langansuunnista, joten voit asetella kaavat kuin kokoaisit palapeliä. Koeta kuitenkin välttää nahan venyneimpiä kohtia näkyvillä paikoilla. Asettele kaavat nahan oikealle puolelle niin näen mahdolliset virheet. Nahkajäljitelmissä kannattaa kaavat leikata langansuuntaan, sillä niiden pohjana on kangas tai neulos.
3. Voit jäljentää kaavan muodon nahkaan mustekynällä.
4. Nahkaa voi silittää miedolla lämmöllä voimapaperin läpi. Näin voit myös kiinnittää tarvittavat tukikankaat nahan nurjalle puolelle.
5. Käytä ompelukoneessa nahkaneulaa tai paksua neulaa numero 100. Ohuisiin nahkoihin voit kokeilla pallokärkineulaa.
6. Teflonpaininjalka tai paininjalkaan liimattava teflonteippi parantavat luistavuutta. Jos koneeseesi on saatavilla rullapaininjalka, kokeile ensin sitä.
7. Silkkipaperi paininjalan alla parantaa myös luistavuutta.
8. Säädä ompelukoneeseen normaalia pidempi piston pituus.
9. Vähennä tarvittaessa paininjalan puristusta.
10. Nahkassa saumat voi avata ja liimata saumanvarat kappaleisiin tekstiili- tai maitoliimalla.
11. Nahka ei liesty, joten voit käyttää tavallisen yhdyssauman sijaan myös tasosaumaa, jossa nahan reunat asetetaan päällekin, molemmissa kappaleissa on silloin oikeat puolet päällä.
12. Helma-, hihansuu- ja lahkeensuukäänteet voi ompelun sijaan liimata.

13. Ole ommellessa huolellinen ja tarkka, sillä nahkaan jää ompeleen kohdalle reiät, jos joudut purkamaan.

Ihanat ja taitavat nuoret tamperelaiset Peppi Rytkönen ja Kaisa Ojaniemi suunnittelevat joka kuukausi lehteen vaatteita ja tekevät ompelusta myös videoita nettisivuillemme ja YouTubeen.

Peppi, 18, on tämän kevään ylioppilas, joka haaveilee, että saisi joskus oman vaatemalliston. Pepin Suuri Käsityö -lehdelle suunnittelema mekko löytyy elokuun numerosta.

Kaisa, 19, puolestaan valmistui keväällä ylioppilaaksi ja ompelijaksi. Hän pitää erityisesti juhla-asujen ompelusta. Ensimmäinen Kaisan suunnittelema vaate, kietaisumekko, kuvattiin juuri syyskuun lehteen.

 

Suuri Käsityö -lehden uusi kässätubettaja Peppi suunnitteli ja ompeli elokuun lehteen ruutumekon.

Etsimme keväällä uusia kässätubettajia. Hakijoiden joukosta tubettajiksi valittiin Peppi ja Kaisa.

Ensimmäisenä vaatteen suunnittelu- ja tubetusvuorossa oli Peppi.

”Halusin tehdä yksinkertaisen mekon, jonka voi laittaa päälle esimerkiksi kouluun, töihin tai mistä oma arki sitten koostuukaan. Vaikka yleisesti rakastan kirkkaita värejä, yritin tällä kertaa pysytellä tummissa kankaissa. Ruutukuvio tekee kankaasta mielenkiintoisen ja piristää muuten maanläheistä väriskaalaa.

Itse yhdistäisin mekon esimerkiksi valkoisen tai vaihtoehtoisesti kirkkaankeltaisen paidan kanssa. Mekon V-kaula-aukko nostaa korkeat paidankaulukset edukseen, eli kaulus- ja poolopaidat esiin!”.

Kaavat mekkoon löydät Suuri Käsityö -lehden numerosta 8/2018.