Tarvitsetko apua maksimekon solmun ompelussa? Katso kuvalliset ohjeet niin onnistut varmasti. Mekon ohje julkaistiin heinäkuun 2015 lehdessä numerolla 8.

8 Mekko/Suuri Käsityö 8/2015

Ompeluohje:

1. Taita ja harsi etukappaleen etureunan 2 cm:n alavara nurjalle.

2. Ompele etuhelman KE-saumaa helmasta alkaen alempaan kohdistusmerkkiin asti.

3. Aseta etuhelma pöydälle ja etukappale sen päälle ja yläpuolelle. Molemmissa kappaleissa oikea puoli on päällä.

4. Aloita etukappaleen yläreunasta (= etureuna) KE:n merkkilangan kohdasta ja työnnä etukappaletta alaspäin samalla kooten sitä pienille laskoksille ja nipuksi käteesi. Yläreuna kaartuu etukappaleen etureunoiksi.

5. Ompele etuhelman aukon puoleiset sivut yhteen oikeat vastakkain. Aloita sivusta ja lopeta aukon merkkeihin. Voit asettaa etukappaleen valmiiksi aukkoon tai pujota se sauman ompelun jälkeen aukon läpi.

Ompele toinen sivu samoin. Käännä aukon vierestä etuhelma oikein päin ja aseta avoin reuna etukappaleen viereen.

6. Käännä kappaleet siten, että nurja puoli on päällä. Ompele avoimessa kohdassa etukappaleen alareuna etuhelman yläreunaan, aloita sivusta ja lopeta kohdistusmerkkeihin.

Ompele toinen sivu samoin.

7. Pura etukappaleen etureunoista alavaran harsinlanka pois. Aseta solmukohdan yläpuolella etukappaleen etureunat oikeat vastakkain. Ompele etureunat yhteen poikkimerkkien välistä ja 2 cm:n päästä reunasta.

8. Poimuta etuhelman sivut merkityistä kohdista 8 cm:ksi. Poimuta olat 7(7)7,5(8)8(8,5)9 cm:ksi.

9. Käännä takakappaleen pääntien saumanvara nurjalle ja tikkaa kahdella ompeleella tai kaksoisneulalla. Ompele olkasaumat ja käännä ommellessasi etukappaleen etureunojen 2 cm:n alavara takakappaleen puolelle. Käännä alavarat takaisin nurjalle

10. Taita vyö keskikohdan taitetta pitkin kaksin kerroin oikeat vastakkain. Ompele reunat, mutta jätä suora pää auki. Käännä vyö oikein päin. Ompele toinen vyö samoin. Harsi vöiden avoimet päät etuhelman sivuille poimutettuihin kohtiin oikeat vastakkain.

11. Ompele sivusaumat, vyöt kiinnittyvät samalla.

12. Taita kädenteiltä saumanvarat nurjalle ja tikkaa kahdella ompeleella tai kaksoisneulalla. Ompele helmapäärme kaksoisneulalla. Solmi vyö taakse. Ompele tarvittaessa solmukohdassa nurjalla puolella etukappaleen ja helman saumanvaroja yhteen.

Ohje ja ohjekuvat: Ritva Törmä.

 

 

 

 

 

 

Katso videolta, miten rusettiin eli solmukkeeseen tehdään solmu. 

Rusetti eli solmuke on kelpo vaihtoehto solmiolle useimmissa tapauksissa. Eräisiin juhla-asuihin, kuten frakkiin tai smokkiin, rusetti suorastaan kuuluu.

Solmukkeen solmiminen ei ole vaikeaa, kuten oheiselta videolta näkyy. Ompeleminenkin onnistuu pienellä vaivalla, vielä vaikkapa isänpäivälahjaksi. Kaavat ja ohjeet rusettiin löydät Suuri Käsityö 11-12/2017 -lehdestä. 

Keskosen housuissa on haarakiila ja kaksinkertainen resori vyötäröllä. 

Tulosta kaavat a4-arkille sivun alareunan linkistä. 

Koot: 44 ja 50 cm.

Tarvikkeet: Trikoota 0,40(0,40), leveys 150 cm, resoria 0,25-0,30 m, leveys vähintään 50 cm.

Valmistelut: Etukappaleen ja resorin kaavat ovat arkilla kahdessa osassa, yhdistä osat.

Leikkaaminen: Leikkaa etu- ja takakpl taitteelta, leikkaa jalkapohja 2x ja haarakiila 1x, lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat.

Ompeleminen: Ompele saumat saumurilla tai ompelukoneen joustavalla huolittelevalla ompeleella.

1. Ompele haarakiila etukappaleeseen merkkien mukaan.

2. Ompele jalkapohja takakappaleeseen.

3. Ompele sivusaumat, jalkojen reunat, jalkojen päät ja haara.

4. Ompele resorin lyhyet päät yhteen.

Taita resori kaksinkerroin ja ompele vyötärölle.

Malli ja kaavat: Saara Räike