Hellyttävät Pietu ja Pessi -nuket ovat melkein kuin oikeita vauvoja tutteineen, nappinenineen ja pippeleineen.

Vauvanukke

Pituus noin 50 cm

Tarvikkeet: Joustofroteeta 40 cm, leveys 140 cm. Tekoturkista 20 cm. Täytevanua noin 400 g. 2 nappia nenäksi ja navaksi. Valkoista, ruskeaa ja mustaa askarteluhuopaa silmiksi. (Painoksi 2 pyöreää kiveä.)

Kaavanosat:

Tulosta kaavat ompeluohjeen alla olevista pdf-liitteistä.

1 = niska + tukka + kasvot

2 = tukka + poski

3 = korva

4 = selkä

5 = vatsa

6 = käsi

7 = jalka

8 = jalkapohja

9 = pippeli

Leikkaaminen: Aseta kaavat kankaalle niin, että kappaleet joustavat leveyssuuntaan. Lisää saumanvaraksi kaikkiin kappaleisiin 1 cm. Kavenna saumanvaroja kaarevissa kohdissa ompelemisen jälkeen.

Leikkaa joustofroteesta 4 x käsi, jalka ja korva, 2 x poski, vatsa, jalkapohja ja pippeli, 1 x niska, kasvot ja selkä. Leikkaa turkiksesta tukka, joka on merkitty kaavoihin 1 ja 2 katkoviivalla.

Ompeleminen: Ompele kädet, jalat ja korvat kaksinkertaisiksi. Jätä kiinnitysreuna auki kääntämistä ja täyttämistä varten. Ompele kämmeniin sisäänotto kaavan mukaisesti. Ompele jalkojen saumat merkkiviivoihin asti. Harsi jalkapohjat paikoilleen ja ompele. Täytä kädet, jalat ja korvat vanulla. Ompele täyttöaukot kiinni. Ompele käsin etupistoin sormet, varpaat ja korvat kaavan mukaisesti.

Vartalo: Ompele vatsakappaleet yhteen. Ompele selkä- ja vatsakappaleet yhteen. Jätä kääntöaukko kaulaan. Päällystä nappi joustofroteella navaksi ja kiinnitä paikalleen kaavan mukaan. Ompele pippeli kaksinkertaiseksi, jätä täyttöaukko leveämpään päähän. Täytä kapeampi pää, ompele kaavan mukaisesti molemmat poikkiompeleet, täytä isompi pää ja ompele aukko kiinni. Taita pippeli kaksinkerroin ompeleita pitkin ja kiinnitä käsin paikoilleen. Täytä vartalo sekä piilota vatsaan vanun sisälle kivi, mikäli haluat nukkeen oikean vauvan painoa. Ompele käsin peppuun vako ja rintaan nännit kaavan mukaisesti.

Pää: Yhdistä turkis- ja joustofroteeosat kaavojen 1 ja 2 mukaisesti. Ompele silmät askarteluhuovasta käsin, mielesi mukaan iloiset tai väsyneet. Katso kuvaa. Ompele nenä kuten napa. Ompele iloinen suu kirjontalangalla ketjupistoin. Tuttisuuta varten harsi kankaan oikealle puolelle noin 3 x 3 cm:n kangastilkku. Ompele pyöreä suuaukko. Leikkaa suun keskus auki ja työnnä tilkku aukosta nurjalle. Ompele nurjalla tilkusta pieni pussi, jotta täytevanu ei tule suusta ulos. Ompele pään keskiosa poskiin. Tarkista, että hiusraja jatkuu yhtenäisenä. Ompele korvat paikoilleen. Täytä pää kuten vartalo. Yhdistä käsin pää vartaloon ja raajat sivusaumojen kohdalle. Voit jättää jalat, kädet ja pään vauvamaisesti retkottamaan tai ommella ne tukevasti haluamasi asentoon.

Kaavat Kaisan mekkoon löydät syyskuun Suuri Käsityö -lehdestä.

Suuri Käsityö -lehti etsi keväällä uusia kässätubettajia. Hakijoiden joukosta valittiin Peppi ja Kaisa.

Syyskuussa vlogausvuorossa on Kaisa.

”Olen jo pitkään haaveillut kietaisumekosta röyhelöillä. En ole löytänyt siihen sopivaa kaavaa, joten kuosittelin haluamani mallin erään vanhan kaavan pohjalta. Kankaana käytin puuvillan ja pellavan sekoitetta. Raitakuosi tuo mekkoon nykyaikaista ja pitsi taas perinteistä tunnelmaa. Olen testannut mallin myös satiinilla. Mekosta saa lisää versioita vaihtamalla materiaalin vaikka sifonkiin tai paksuun puuvillakankaaseen. Myös röyhelön pituutta muokkaamalla mekon ilme muuttuu.

Mekko sopii monenlaisille vartalotyypeille. Ompelin itse nepparin pääntielle, koska en pidä avonaisesta kaula-aukosta.

Jos mekon ompelu ei innosta, kaavaa lyhentämällä voi ommella kietaisupaidan. Siitä voi tehdä myös hihattoman version, jolloin sen alle voi laittaa erilaisia paitoja.”

Seuraa Kaisaa Instagramissa @designerkaisa ja YouTubekavanalla Kaisa Ojaniemi.

Lasten housujen 21 takakappaleen kaavassa oli virhe.

Housujen kaavaan oli jäänyt resorin mitta, joten joka koossa takalahje on 5 cm liian pitkä.