Hellyttävät Pietu ja Pessi -nuket ovat melkein kuin oikeita vauvoja tutteineen, nappinenineen ja pippeleineen.

Vauvanukke

Pituus noin 50 cm

Tarvikkeet: Joustofroteeta 40 cm, leveys 140 cm. Tekoturkista 20 cm. Täytevanua noin 400 g. 2 nappia nenäksi ja navaksi. Valkoista, ruskeaa ja mustaa askarteluhuopaa silmiksi. (Painoksi 2 pyöreää kiveä.)

Kaavanosat:

Tulosta kaavat ompeluohjeen alla olevista pdf-liitteistä.

1 = niska + tukka + kasvot

2 = tukka + poski

3 = korva

4 = selkä

5 = vatsa

6 = käsi

7 = jalka

8 = jalkapohja

9 = pippeli

Leikkaaminen: Aseta kaavat kankaalle niin, että kappaleet joustavat leveyssuuntaan. Lisää saumanvaraksi kaikkiin kappaleisiin 1 cm. Kavenna saumanvaroja kaarevissa kohdissa ompelemisen jälkeen.

Leikkaa joustofroteesta 4 x käsi, jalka ja korva, 2 x poski, vatsa, jalkapohja ja pippeli, 1 x niska, kasvot ja selkä. Leikkaa turkiksesta tukka, joka on merkitty kaavoihin 1 ja 2 katkoviivalla.

Ompeleminen: Ompele kädet, jalat ja korvat kaksinkertaisiksi. Jätä kiinnitysreuna auki kääntämistä ja täyttämistä varten. Ompele kämmeniin sisäänotto kaavan mukaisesti. Ompele jalkojen saumat merkkiviivoihin asti. Harsi jalkapohjat paikoilleen ja ompele. Täytä kädet, jalat ja korvat vanulla. Ompele täyttöaukot kiinni. Ompele käsin etupistoin sormet, varpaat ja korvat kaavan mukaisesti.

Vartalo: Ompele vatsakappaleet yhteen. Ompele selkä- ja vatsakappaleet yhteen. Jätä kääntöaukko kaulaan. Päällystä nappi joustofroteella navaksi ja kiinnitä paikalleen kaavan mukaan. Ompele pippeli kaksinkertaiseksi, jätä täyttöaukko leveämpään päähän. Täytä kapeampi pää, ompele kaavan mukaisesti molemmat poikkiompeleet, täytä isompi pää ja ompele aukko kiinni. Taita pippeli kaksinkerroin ompeleita pitkin ja kiinnitä käsin paikoilleen. Täytä vartalo sekä piilota vatsaan vanun sisälle kivi, mikäli haluat nukkeen oikean vauvan painoa. Ompele käsin peppuun vako ja rintaan nännit kaavan mukaisesti.

Pää: Yhdistä turkis- ja joustofroteeosat kaavojen 1 ja 2 mukaisesti. Ompele silmät askarteluhuovasta käsin, mielesi mukaan iloiset tai väsyneet. Katso kuvaa. Ompele nenä kuten napa. Ompele iloinen suu kirjontalangalla ketjupistoin. Tuttisuuta varten harsi kankaan oikealle puolelle noin 3 x 3 cm:n kangastilkku. Ompele pyöreä suuaukko. Leikkaa suun keskus auki ja työnnä tilkku aukosta nurjalle. Ompele nurjalla tilkusta pieni pussi, jotta täytevanu ei tule suusta ulos. Ompele pään keskiosa poskiin. Tarkista, että hiusraja jatkuu yhtenäisenä. Ompele korvat paikoilleen. Täytä pää kuten vartalo. Yhdistä käsin pää vartaloon ja raajat sivusaumojen kohdalle. Voit jättää jalat, kädet ja pään vauvamaisesti retkottamaan tai ommella ne tukevasti haluamasi asentoon.

Tee kassiin pitkät hihnat, jotta voit kantaa sitä olalla. Päätysaumoihin upotetut tereet tuovat ryhtiä, mutta voit oikaista ja jättää ne pois. Jos haluat suurentaa tai pienentää kassia, piirrä ensin haluamasi kokoinen pääty-ympyrä ja sitten siihen sopiva sivukappale.
Tee kassiin pitkät hihnat, jotta voit kantaa sitä olalla. Päätysaumoihin upotetut tereet tuovat ryhtiä, mutta voit oikaista ja jättää ne pois. Jos haluat suurentaa tai pienentää kassia, piirrä ensin haluamasi kokoinen pääty-ympyrä ja sitten siihen sopiva sivukappale.

Pyöräytä tukevasta kankaasta kassi, johon mahtuvat viikonlopun reissuvaatteet.

Putkikassi

pituus 55 cm, halkaisija 25,5 cm

Tarvikkeet:

  • Tukevaa puuvillakangasta 60 x 135 cm
  • Vetoketjut 55 cm ja 25 cm
  • Puuvillanauhaa 2,80 m, leveys 3 cm
  • Terenauhaa 1,70 cm
  • Ompelulankaa
  • Jos kangas on pehmeää, vuorita se ryhdikkäällä kankaalla. Tarvitset sitä 60 x 110 cm:n palan.

Leikkaa kappaleet näin:

Leikkaa kassikappale (57 x 82 cm), 2 pyöreää päätykappaletta ( 27,5 cm) sekä tasku (27 x 16 cm). Mitat sisältävät 1 cm:n saumanvarat.

Leikkaa neljä vetoketjun päätypalaa (6 x 5 cm) ja pyöristä niiden toiset päädyt.

Leikkaa terenauha puoliksi.

Jos vuoritat kassin, leikkaa vuorista kassikappale ja päädyt.

Aseta vuori- ja päällikappaleet nurjat puolet vastakkain ja ompele ne reunoista yhteen.

Jätä taskuvetoketjun toinen kangasreuna näkyviin. Taskun pystysivut ovat piilossa hihnojen alla.
Jätä taskuvetoketjun toinen kangasreuna näkyviin. Taskun pystysivut ovat piilossa hihnojen alla.

Jos haluat, lisää päällivetoketjun päiden kohdalle pikku läpät, joista on hyvä pitää kiinni, kun kassia avataan ja suljetaan.
Jos haluat, lisää päällivetoketjun päiden kohdalle pikku läpät, joista on hyvä pitää kiinni, kun kassia avataan ja suljetaan.

Ompele kassi näin:

Siksakkaa tai saumuroi kassikappaleen lyhyet sivut ja taskun pitkät sivut.

1. Aseta lyhyt vetoketju taskun pitkälle sivulle oikeat puolet vastakkain ja ompele. Käännä vetoketju oikein päin ja tikkaa läheltä kankaan reunaa. Käännä toiselta pitkältä sivulta saumanvara nurjalle ja silitä. Aseta tasku kassin päälle niin, että vetoketjureuna on 16 cm:n päässä kassin yläreunasta ja pystyreunat 15 cm:n päässä kassin sivuista. Ompele tasku kassiin pohjasta ja yläreuna vetoketjun reunakankaasta.

2. Taita kassi korkeussuunnassa kaksin kerroin ja merkitse pohjaviiva liidulla tai nuppineuloilla.

3. Aseta kantohihnan päät päällekkäin ja ompele. Avaa saumanvarat. Merkitse hihnan puoliväli. Aseta hihnan sauma kassin pohjaviivalle. Hihnan ulkoreuna on 13 cm:n päässä kassin sivusta. Aseta hihnan keskimerkki pohjaviivan toiseen päähän samalla tavalla. Neulaa hihnat kassiin pohjaviivan molemmin puolin 30 cm:n pituudelta. Tikkaa ne molemmista reunoista ja vahvista ompeleiden päät ristikkotikkauksin.

Aseta tereet niin, että niiden päät ovat lomittain kassin pohjan kohdalla.
Aseta tereet niin, että niiden päät ovat lomittain kassin pohjan kohdalla.

4. Neulaa pitkä vetoketju kassin lyhyille sivuille oikeat puolet vastakkain ja ompele. Käännä kassi oikein päin ja tikkaa läheltä kankaan reunaa.

5. Aseta vetoketjun päätypalat pareittain oikeat vastakkain ja ompele kaarevat reunat. Kavenna saumanvarat ja käännä oikein päin. Ompele palat kassin saumanvaroihin vetoketjun keskikohtaan.

6. Harsi tereet päätykappaleiden oikealle puolelle. Nauhan pullea reuna on keskellä ja saumanvarat kankaan reunassa. Aseta päätykappaleet kassin päihin oikeat puolet vastakkain ja ompele. Huolittele saumanvarat.

Malli ja ohje: Rea Turunen.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14/2017.

Lataa putkikassin kaava alla olevasta linkistä.

Rea Turunen

59-vuotiaan helsinkiläisen tärkein harrastus on lentopallo, joten ensimmäisen putkikassinsa hän teki palloja varten. Käsitöistä tutuinta on ompeleminen, mutta Rea on pitänyt läheisensä lämpiminä myös neulekoneella tehdyillä vaatteilla.

Tammikuun lehden solmupuseron kaavojen numerot näkyivät huonosti. Tässä korjattu piirros. 

Lataa kuva suurempana pdf:nä sivun alareunan linkistä.