Katso ohjeet ja kirjo kotiisi upea kankainen joulukalenteri.

KOKO: 63 x 74 cm, kirjonnan koko 42x50 cm

LANKA: Anchor Stranded Cotton (100 mers. CO), kutakin väriä seuraavasti (/-merkin jälkeen on kaartojen määrä): 78/1, 101/1, 102/2, 254/1, 403/1, 870/2, 872/2, 894/2, 1029/2 ja Anchor Metallic väriä 301/1 puola.

KANGAS: Puuvilla- tai pellavakangasta, jonka tiheys on 11,2 lankaa 1 cm:llä.

MUUTA: 3,6 m satiininauhaa leveys 3 mm, ompelulankaa.

LEIKKAAMINEN:

Leikkaa kirjontakankaasta 65x76 cm pala ja pusseihin 24 palaa, koko 14x12 cm.

Leikkaa liilasta kankaasta sivuille kaksi 12x45 cm palaa ja kaksi 12x76 cm palaa sekä takaosa 65x76 cm.

Leikkaa tukikankaasta kaksi palaa, koko 63x73 cm.

TYÖOHJE: Huolittele kappaleiden reunat.

Käytä kirjontalangan 3 säiettä ristipistoihin ja 2 säiettä tikkipistoihin.

Merkitse kuusikankaaseen pysty- ja vaakasuorat puolivälit. Kirjo piirroksen (linkki piirrokseen sivun alareunassa) mukaan kuusi timantti- ja laakapistoin sekä linnut ristipistoin. Kiinnitä tukikangas np:lle.

Ompele liiloista kaitaleista kirjonnalle kehys, taita sen sisäreunasta 1 cm np:lle ja kiinnitä paikoilleen.

Kiinnitä tukikangas liilan taustakankaan keskelle np:lle. Ompele päällys ja tausta yhteen op:t vastakkain ja jätä kääntöaukko. HUOM! Tee 2 pientä ripustuslenkkiä nauhasta ja jätä ne yläreunaan kankaiden väliin katkaistut päät saumanvarojen puolelle. Käännä taulu ja sulje kääntöaukko käsin.

Kirjo pussien yhdelle puolelle numerot 1–24 ruutupiirroksen (linkki piirrokseen sivun alareunassa)  mukaan ristipistoin ja halutessasi toisille puolille piirroksesta löytyiviä koristekuvioita. Ompele palat pusseiksi ja kiinnitä jokaiseen 15 cm pitkä nauha keskikohdastaan. Kiinnitä pussit kuvan mukaisesti kehykseen.

Tee kassiin pitkät hihnat, jotta voit kantaa sitä olalla. Päätysaumoihin upotetut tereet tuovat ryhtiä, mutta voit oikaista ja jättää ne pois. Jos haluat suurentaa tai pienentää kassia, piirrä ensin haluamasi kokoinen pääty-ympyrä ja sitten siihen sopiva sivukappale.
Tee kassiin pitkät hihnat, jotta voit kantaa sitä olalla. Päätysaumoihin upotetut tereet tuovat ryhtiä, mutta voit oikaista ja jättää ne pois. Jos haluat suurentaa tai pienentää kassia, piirrä ensin haluamasi kokoinen pääty-ympyrä ja sitten siihen sopiva sivukappale.

Pyöräytä tukevasta kankaasta kassi, johon mahtuvat viikonlopun reissuvaatteet.

Putkikassi

pituus 55 cm, halkaisija 25,5 cm

Tarvikkeet:

  • Tukevaa puuvillakangasta 60 x 135 cm
  • Vetoketjut 55 cm ja 25 cm
  • Puuvillanauhaa 2,80 m, leveys 3 cm
  • Terenauhaa 1,70 cm
  • Ompelulankaa
  • Jos kangas on pehmeää, vuorita se ryhdikkäällä kankaalla. Tarvitset sitä 60 x 110 cm:n palan.

Leikkaa kappaleet näin:

Leikkaa kassikappale (57 x 82 cm), 2 pyöreää päätykappaletta ( 27,5 cm) sekä tasku (27 x 16 cm). Mitat sisältävät 1 cm:n saumanvarat.

Leikkaa neljä vetoketjun päätypalaa (6 x 5 cm) ja pyöristä niiden toiset päädyt.

Leikkaa terenauha puoliksi.

Jos vuoritat kassin, leikkaa vuorista kassikappale ja päädyt.

Aseta vuori- ja päällikappaleet nurjat puolet vastakkain ja ompele ne reunoista yhteen.

Jätä taskuvetoketjun toinen kangasreuna näkyviin. Taskun pystysivut ovat piilossa hihnojen alla.
Jätä taskuvetoketjun toinen kangasreuna näkyviin. Taskun pystysivut ovat piilossa hihnojen alla.

Jos haluat, lisää päällivetoketjun päiden kohdalle pikku läpät, joista on hyvä pitää kiinni, kun kassia avataan ja suljetaan.
Jos haluat, lisää päällivetoketjun päiden kohdalle pikku läpät, joista on hyvä pitää kiinni, kun kassia avataan ja suljetaan.

Ompele kassi näin:

Siksakkaa tai saumuroi kassikappaleen lyhyet sivut ja taskun pitkät sivut.

1. Aseta lyhyt vetoketju taskun pitkälle sivulle oikeat puolet vastakkain ja ompele. Käännä vetoketju oikein päin ja tikkaa läheltä kankaan reunaa. Käännä toiselta pitkältä sivulta saumanvara nurjalle ja silitä. Aseta tasku kassin päälle niin, että vetoketjureuna on 16 cm:n päässä kassin yläreunasta ja pystyreunat 15 cm:n päässä kassin sivuista. Ompele tasku kassiin pohjasta ja yläreuna vetoketjun reunakankaasta.

2. Taita kassi korkeussuunnassa kaksin kerroin ja merkitse pohjaviiva liidulla tai nuppineuloilla.

3. Aseta kantohihnan päät päällekkäin ja ompele. Avaa saumanvarat. Merkitse hihnan puoliväli. Aseta hihnan sauma kassin pohjaviivalle. Hihnan ulkoreuna on 13 cm:n päässä kassin sivusta. Aseta hihnan keskimerkki pohjaviivan toiseen päähän samalla tavalla. Neulaa hihnat kassiin pohjaviivan molemmin puolin 30 cm:n pituudelta. Tikkaa ne molemmista reunoista ja vahvista ompeleiden päät ristikkotikkauksin.

Aseta tereet niin, että niiden päät ovat lomittain kassin pohjan kohdalla.
Aseta tereet niin, että niiden päät ovat lomittain kassin pohjan kohdalla.

4. Neulaa pitkä vetoketju kassin lyhyille sivuille oikeat puolet vastakkain ja ompele. Käännä kassi oikein päin ja tikkaa läheltä kankaan reunaa.

5. Aseta vetoketjun päätypalat pareittain oikeat vastakkain ja ompele kaarevat reunat. Kavenna saumanvarat ja käännä oikein päin. Ompele palat kassin saumanvaroihin vetoketjun keskikohtaan.

6. Harsi tereet päätykappaleiden oikealle puolelle. Nauhan pullea reuna on keskellä ja saumanvarat kankaan reunassa. Aseta päätykappaleet kassin päihin oikeat puolet vastakkain ja ompele. Huolittele saumanvarat.

Malli ja ohje: Rea Turunen.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14/2017.

Lataa putkikassin kaava alla olevasta linkistä.

Rea Turunen

59-vuotiaan helsinkiläisen tärkein harrastus on lentopallo, joten ensimmäisen putkikassinsa hän teki palloja varten. Käsitöistä tutuinta on ompeleminen, mutta Rea on pitänyt läheisensä lämpiminä myös neulekoneella tehdyillä vaatteilla.

Tammikuun lehden solmupuseron kaavojen numerot näkyivät huonosti. Tässä korjattu piirros. 

Lataa kuva suurempana pdf:nä sivun alareunan linkistä.