Kauniista kankaasta ommeltu pikkukoiran pehmoinen peti kelpaa kotona paraatipaikalle.

Tarvitset

Kangasta ja lakanakangasta vuoriksi, leveys 150 cm ja pituus 50 cm, 45 cm pitkän vetoketjun, 1,80 m koristenauhaa, styrox- tai vaahtomuovirouhetta täytteeksi sekä ompelulankaa. Ohjeen mukaan tehdyn pedin koko on 41 cm X 53 cm.

  1. Tee kaava petiä varten. Piirrä 44 cm x 56 cm kokoinen suorakaide ja pyöristä kulmat pyöreiksi. Leikkaa päälikankaasta ja lakanakankaasta yksi kaavan mukainen pala.

  2. Taita kaava kaksinkerroin pitkittäin. Leikkaa pohjaa varten päälikankaasta ja lakanakankaasta kaksi palaa, joihin on lisätty taitteen kohdalle 2 cm vetoketjuhalkion saumavaraksi.

  3. Aseta pohjan palat päällekkäin oikeat puolet vastakkain. Ompele pitkän sivun molempiin päihin 5,5 cm:n ommel. Jätä 2 cm saumavaraa. Ompele vetoketju muodostuneeseen halkioon.

  4. Kiinnitä koristenauha pääliosan reunoihin ja tee aukileikkauksia kulmissa.

  5. Leikkaa 2 reunakataletta, joiden korkeus on 9 cm ja leveys 84 cm. Ompele kaitaleiden päät yhteen 1 cm:n saumavaralla. Kiinnitä ne pääli- ja pohjapalojen reunaan 1,5 cm:n saumavaralla. Käännä oikein päin ja silitä.

  6. Ompele sisäpussi samalla tavalla, mutta ilman vetoketjua. Jätä noin 20 cm:n kääntöaukko keskisaumaan. Täytä sisäpussirouheella, ompele kääntöaukko käsin kiinni ja pujota sisäpussi päälipussiin.

 

Katso videolta, miten rusettiin eli solmukkeeseen tehdään solmu. 

Rusetti eli solmuke on kelpo vaihtoehto solmiolle useimmissa tapauksissa. Eräisiin juhla-asuihin, kuten frakkiin tai smokkiin, rusetti suorastaan kuuluu.

Solmukkeen solmiminen ei ole vaikeaa, kuten oheiselta videolta näkyy. Ompeleminenkin onnistuu pienellä vaivalla, vielä vaikkapa isänpäivälahjaksi. Kaavat ja ohjeet rusettiin löydät Suuri Käsityö 11-12/2017 -lehdestä. 

Keskosen housuissa on haarakiila ja kaksinkertainen resori vyötäröllä. 

Tulosta kaavat a4-arkille sivun alareunan linkistä. 

Koot: 44 ja 50 cm.

Tarvikkeet: Trikoota 0,40(0,40), leveys 150 cm, resoria 0,25-0,30 m, leveys vähintään 50 cm.

Valmistelut: Etukappaleen ja resorin kaavat ovat arkilla kahdessa osassa, yhdistä osat.

Leikkaaminen: Leikkaa etu- ja takakpl taitteelta, leikkaa jalkapohja 2x ja haarakiila 1x, lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat.

Ompeleminen: Ompele saumat saumurilla tai ompelukoneen joustavalla huolittelevalla ompeleella.

1. Ompele haarakiila etukappaleeseen merkkien mukaan.

2. Ompele jalkapohja takakappaleeseen.

3. Ompele sivusaumat, jalkojen reunat, jalkojen päät ja haara.

4. Ompele resorin lyhyet päät yhteen.

Taita resori kaksinkerroin ja ompele vyötärölle.

Malli ja kaavat: Saara Räike