Kynttilöistä jää usein jämät jäljelle. Niistä voi valaa uusia kynttilöitä.

Pitkiä kruunu- tai antiikkikynttilöitä ei useimmiten voi polttaa aivan loppuun asti, vaan niistä jää jäljelle muutaman sentin nysät. Joskus harmittaa, kun isonkin kynttilän sydän katkeaa ja menee käyttökelvottomaksi. Säästä käyttökelvottomat kynttilät uusien kynttilöiden tekoa varten.

Näin valat kynttilöitä

Kynttilännysien lisäksi tarvitset kuumuutta kestävän valumuotin, esimerkiksi maitotölkin tai hunajapurkin, sydänlankaa, grillitikun tai lyijykynän. Kynttilän voi valaa myös lasipurkkiin, jos sitä ei tarvitse siitä irrottaa.

Valmistele ensin muotti voitelemalla se sisältä ruokaöljyllä. Näin muotti irtoaa valmiista kynttilästä helpommin.

Tee kertakäyttöisen muotin pohjaan parsinneulalla reikä, pujota sydänlanka pohjan läpi ja tee nurjalle solmu. Jos teet kynttilän lasiseen tai keraamiseen muottiin, käytä sydänlangan kiinnittämiseen loppuun palaneen lämpötuikun pohjalla olevaa metallilätkää ja pujota sydänlanka sen läpi.

Solmi sydänlangan toinen pää grillitikkuun tai kynään ja kiristä lanka niin kireälle, että se pysyy suorana kun tikku tai kynä lepää muotin reunojen päällä.

Sulata nysät vesihauteessa teräskattilassa tai vadissa. Ole varovainen kuuman massan kanssa.

Poimi vanhat ja mustuneet kynttilänsydämet pinseteillä sulaneesta seoksesta.

Annostele sulaa kynttilämassaa muottiin kauhalla siten, että yläreunaan jää varaa noin 2 senttimetriä.

Anna massan kuivua puolisen tuntia ja paikkaa kynttilään kuivuessa syntyneet kolot sulalla kynttilämassalla.

Anna kynttilöiden kuivua seuraavaan päivään.

Laatikko kaikelle. Erikokoiset boksit näyttävät hauskoilta yhdessä. Mitä isompi laatikko, sitä napakammasta materiaalista se kannattaa tehdä.
Laatikko kaikelle. Erikokoiset boksit näyttävät hauskoilta yhdessä. Mitä isompi laatikko, sitä napakammasta materiaalista se kannattaa tehdä.

Yhden laatikon voit tehdä nahasta eteiseen avaimille, toisen harmaasta huovasta keittiöön sämpylöille, kolmannen kauniista kartongista työpöydän tilpehööreille.

Säilytysboksi syntyy niin helposti, että askartelemiseen voi tulla himo. Ohje on A4-kokoiselle boksille, mutta kun opit taittelutekniikan, teet helposti erikokoisia bokseja. Erilaiset laatikot myös näyttävät hauskoilta yhdessä. Katso ohjeet alla olevalta videolta!

Nämä tarvitset:

 • Nudenahkapaloja, kartonkia tai 3 mm:n harmaata askarteluhuopaa 
 • Narua
 • Sakset ja mattoveitsi
 • Rei´itin
 • Viivotin 
 • Kynä
 • Liimaa
 • Pyykkipojat tai klipsit 


Tee näin:

 1. Leikkaa saksilla A4-kokoisen nahka-, huopa- tai kartonkipalan kulmiin 6,5 senttiä pitkät halkiot. Ole tarkkana, että kaikkien kulmien halkiot ovat yhtä pitkiä ja keskellä kulmaa.
 2. Taivuta kaikki reunat kerran napakasti sisäänpäin, jotta laatikko saa suorakaiteen muotoisen pohjan.
 3. Tee päätyihin jääviin kärkiin reiät rei’ittimellä tai saksenkärjellä ja kuro kärjet narulla yhteen. Simppeli laatikko näyttää hauskalta myös pelkästään liimattuna.
 4. Jos haluat laatikkoon napakkuutta, liimaa sisemmät kärjet kiinni sisäreunoihin ja ulommat ulkoreunoihin.

  Nahkapalat 4,95 e / 200 g, Kankaita.com
 5. Ohjeet näet myös alla olevalta videolta.

Näitä bokseja koko perhe voi askarrella yhdessä. Lapsellisen helppoa!
Oma kulta. Ripustimet, laskutila pikkutavaralle ja säilytyskori hehkuvat samaan sävyyn. Kekseliäät kaunistukset syntyvät pikkurahalla.
Oma kulta. Ripustimet, laskutila pikkutavaralle ja säilytyskori hehkuvat samaan sävyyn. Kekseliäät kaunistukset syntyvät pikkurahalla.

Sekalaisista kirpparilöydöistä syntyy metallimaalilla ja pienellä näpertelyllä tyylikkäitä säilytysratkaisuja eteiseen, makkariin ja kylppäriin. Ankeanväriset rumilukset muuttuvat hetkessä päivää piristäviksi arjen aarteiksi.

 1. KOUKKU KUIN KORU. Tee tyylikkäät seinäkoukut vanhoista keittiökaapin vetimistä maalaamalla ne spraymaalilla trendikkään metallisävyisiksi. Erikokoiset ja -muotoisetkin nupit sopivat kauniisti yhteen riviin, kun väri on sama. Muista: Puhdista ja tarvittaessa hio kierrätysesineet  ennen maalausta. Jotta maalipinnasta tulee kestävä ja tasainen, kannattaa esineet maalata ensin pohjamaalilla. Vetimet 2 e / 3 kpl, Kierrätyskeskus. Maston-spraymaali 4,90 e, Prisma. Mattapintainen seinämaali Tikkurila, sävy Ajopuu.
 2. KULLAN ARVOINEN LASKUTILA. Kodin ruuhkapaikoissa kaikki laskutila on tarpeen. Kirpparilta ostettu entinen Ikean keittiöhylly maalattiin spraymaalilla metallinsävyiseksi. Se löytää helposti paikkansa vaikkapa eteisestä tai kylpyhuoneen peilin alta. Uuden maalin pintaansa saanut säilytyskori kerää katevästi lehdet ja postin. Hylly 3 e, Kierrätyskeskus. Nahkasomisteinen Enter-peili 159 e, Stockmann. Flower-vaasi 42 e, Marimekko. Viikkokalenteri 7,99 e, Clas Ohlson. Ferm Livingin käännettävät polyesterimatot sopivat sisälle ja ulos, 49 e, Stockmann.   

 3. KOUKUSSA KIILTÄVÄÄN. Keittiön välitilan tanko pääsi kierrätyslaarista eteisen narikaksi. Tangon osat ja koukut irrotettiin, puhdistettiin ja maalattiin erikseen. Kun käytät maalin alla pohjamaalia, saat kauniimman ja kestävämmän lopputuloksen. Maalaa myös kiinnitysruuvien päät, niin saat viimeistellyn lopputuloksen. Tanko 1,50 e, Kierrätyskeskus. Lankahenkari 5,99 e / 5 kpl ja muistikirja 3,49 e, Clas Ohlson.
 4. NYT SYTYTTI: PÖYTÄ JA VALAISIN SAMASSA. Näppärä hylly kerää katseet esimerkiksi yöpöytänä. Metallinen keittiöhylly ja muovinen lampunpidike maalattiin spraymaalilla saman sävyisiksi. Hyllyyn porattiin reikä valaisimen johdolle. Lopuksi valaisimen varsi liimattiin kiinni tasoon. Sametti, ruskea nahka ja mattapintainen seinämaali näyttävät hyviltä kiiltävän kavereina. Hylly ja valaisin, Kierrätyskeskus. Samantyylisen lampunpidikeen, johdon ja polttimon löydät Clas Ohlsonilta. Tuoksukynttilä 5,95 e, Hemtex. Ekologmuistikirja 2,99 e, Ikea. Time-tiimalasi 12 e, Stockmann. Stockholm-rahi 129 e ja Ekolog-rasia 9,99 e / 2 kpl, Ikea. Hansikkaat 24,90 e, Stockmann.Sävytetty led-koristelamppu sopii tyyliin.
 5. PAIKKA MUISTIKIRJALLE. Ripusta lempilehti, almanakka tai reissuvihko käden ulottuville. Kaunis ripustin syntyy 140 cm:n pätkästä nahkanyöriä, jonka päihin on pujotettu puuhelmet. Nyörin keskikohtaan tehdään solmu ripustimeksi. Nyöriä saa suutarilta ja puupalloja askkarteluliikkeestä.
 6. OMA KULTA. Edullinen pöytälamppu saa uuden kullanhohtoisen sävyn. Saman maalin ansiosta sekalaiset kaapit, koukut ja tangot sopivat yhteen. Metallinkiilto näyttää erityisen hyvältä mattapintaisten materiaalien kuten rottingin, betonin, nahan ja sametin kanssa. Nord-valaisin 4,99 e Clas Ohlson. Muistitaulu 27,90 e ja Stockholm-rahi 89 e, Ikea. Karla-olkalaukku 195 e, Marimekko.
 7. KYLPPÄRINKAAPPI KIMALTAA. Entinen lääkekaappi saa uutta hohtoa maalipinnasta ja tyylikkäästä nahkavetimestä. Tee näin: Irrota vanha lukko ja kiinnitä vedin tilalle. Maalaa nahkavetimen metallinen kiinnitin samalla sävyllä kuin kaappi. Muista puhdistaa ja pohjamaalta kaapin pinnat tasaiseksi ennen uutta kiiltävää maalipintaa.  Lääkekaappi 4 e, Kierrätyskeskus. Östernäs-nahkavedin 9,99 e / 2 kpl, Ikea. Hayn hammasharjamuki 12,90 e, hammasharja 4 e ja Time-tiimalasi 12 e, Stockmann. 
 8. PRINSESSAN PYYKKIKORI. Vaatekaapin ankean säilytyskorin voi metallinhohtoisena jättää näkösälle minne vain. Tai hyödynnä seinätilaa ja kiinnitä kori tai kaksi koukuilla päällekkäin seinään. Kori 3 e, Kierrätyskeskus.