Jos harja on täynnä haivenia, kannattaa tehdä pieni tukistuskoe. Kymmenen kysymystä paljastaa, mistä hiuskadossasi saattaa olla kyse ja mitä asialle voi tehdä.

Aloita tästä: tukistustesti paljastaa totuuden

Normaalisti päästä irtoaa 100–150 hiusta päivässä. Ota pieni tukko hiuksia sormien väliin ja tukista. Jos yli viisi hiusta irtoaa, tukkaa lähtee tavallista enemmän.

Hiustenlähtö ei ole yhtä voimakasta kaikkialla, joten tee testi erikseen ohimolta, päälaelta ja takaraivosta. 

Irtosiko enemmän kuin viisi hiusta? Jos, jatka lukemista.

1. Nytkö se vanhuus alkoi? 

Hiukset ohenevat iän myötä. Ohenemiseen vaikuttaa sekä hiusten lukumäärän että hiusten läpimitan pieneneminen. Hiukset harvenevat tasaisesti eri puolilta päätä, mutta erot ovat yksilöllisiä.

Hiuksen kasvuaika on yleensä noin 3–4 vuotta, minkä jälkeen hius irtoaa. Ihmisen elinaikana hiuksella on tietty määrä kasvukierroksia. Noin kymmenen kasvukauden jälkeen hiusten kasvu hidastuu. 

2. Kaljuunnun, olenko siis tietämättäni mies?

Miehillä hiusten harveneminen alkaa jo 18–20 vuoden iässä.

Miestyyppinen kaljuuntuminen on seurausta miessukupuolihormonin, dihydrotestosteronin (DHT), ja perinnöllisen taipumuksen yhteisvaikutuksesta. Kaikilla miehillä on DHT:a, mutta kaljuuntuvilla miehillä sitä on muita runsaammin. Miestyyppinen kaljuuntuminen alkaa yleensä ohimoilta ja/tai päälaelta.

Naistyyppinen kaljuuntuminen on monen geenin välittämä perinnöllinen ominaisuus, jota esiintyy arviolta joka toisella 40–60-vuotiaalla naisella. Sitä tapahtuu tasaisesti koko pään alueella. 

3. Onkohan se geeneissä?

Kyllä, hiusten harveneminen on osittain perinnöllistä. Tähän voi auttaa apteekista saatava reseptivapaa minoksidiili-liuos sekä reseptilääke finasteridi. 

4. Rankka syksy töissä, tupakkaa palaa?

Kehon ylimääräinen rasitustila näkyy usein myös hiuksissa. Stressi, tupakointi ja voimakas laihdutus voivat aiheuttaa hiuskatoa.

5. Nytkö se menopaussi iski? 

Vaihdevuosien aikaan naisten estrogeenitaso alkaa laskea. Myös hiusten kasvutapa ja rakenne muuttuvat. Hiukset ohenevat ja menettävät jäntevyyttään, ja hiustenlähtö voi pahentua. 

Myös ehkäisytabletit voivat saada hiukset lähtemään. Pillerimerkin vaihto saattaa auttaa.

Pälvikaljukin voi olla hiustenlähdön taustalla.
Pälvikaljukin voi olla hiustenlähdön taustalla.

6. Johtuisiko tämä sittenkin imetyksestä?

Moni nainen havahtuu hiusten lähtöön synnytyksen jälkeen. Toisin kuin luulisi, tukan oheneminen ei johdu imetyksestä, vaan hiuskasvuston tilan normalisoitumisesta raskauden jälkeen.

Raskauden aikana hiuksia lähtee normaalia vähemmän, mutta synnytyksen jälkeen vauhti kiihtyy takaisin kohti normitahtia. Tilanne tasoittuu yleensä puolen vuoden sisällä synnytyksestä.

7. En kai ole sairas?

Hiustenlähtöä voivat aiheuttaa lääkitykset ja eräät sairaudet, kuten pälvikalju, atooppinen ihottuma tai tali-ihottuma. Joskus syynä voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta. Siihen auttaa oikea lääkitys. 

Syöpähoidoissa käytettävät sytostaatit vaurioittavat karvatupen soluja, mikä aiheuttaa hiusten lähtöä. Hiukset kasvavat yleensä takaisin hoidon päätyttyä.  

8. Voinko syödä tukan taas kuntoon?

Hiuksille tärkeitä aineita ovat magnesium, D-vitamiini, rasvahapot ja B-vitamiini. Jos kärsit anemiasta, muista myös rauta.

Hiukset saavat tarvitsemiaan ravinteita myös vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Jos epäilet ravintosi monipuolisuutta, nauti ravintolisiä. 

9. Auttaisivatko hiustenpidennykset?

Ohuita ja hitaasti kasvavia hiuksia yritetään joskus paikata hiuspidennyksin. Huonosti laitetut pidennykset voivat kuitenkin olla omille kutreille tuhoisat. 

Jos liian vähäiseen hiusmäärään kiinnitetään hiussinetit, omat hiukset eivät kestä niitä ja voivat irrota jopa tuppoina. Pidennystekniikoista teippijatkot ovat hellävaraisemmat ja antavat omien hiusten kasvaa omaa tahtiaan. 

10. Milloin tukka kasvaa takaisin? 

Uusien hiusten odottelu irronneiden paikalle kysyy hiukan kärsivällisyyttä.

Hiuksia irtoaa yleensä tasaisesti eri puolilta päänahkaa, koska vierekkäiset hiusnystyt ovat eri vaiheissa elinkaartaan. Hiusten elinkaari jakautuu kolmeen vaiheeseen: kasvu-, siirtymä- ja lepovaiheeseen. Jos hiuksia lähtee kasvuvaiheessa, uusia on odotettava lepovaiheen loppuun eli muutama kuukausi.

Lähteet: Terveyskirjasto ja Terve.fi.

Suurentava peili on likinäköisen meikkaajan paras kaveri.
Suurentava peili on likinäköisen meikkaajan paras kaveri.

Miten onnistua meikkaamisessa, jos ei näe itseään peilistä ilman silmälaseja? Meikkitaiteilija kertoo meikkausvinkit heikkonäköisille, jotka eivät halua luopua ehostamisesta.

Vuosien myötä ikänäkö alkaa vaivata ja hankaloittaa arjen juttuja. Jugurttipurkin tekstin lukeminen ehkä vielä sujuu, koska purkkia voi siirrellä lähemmäs ja kauemmas. Tarkkuutta vaativien silmänrajausten tekeminen onkin jo eri juttu, koska se ei onnistu rillit päässä.

Meikkitaiteilija Nina Piippanen kertoo viisi vinkkiä ikänäköisille ja muille silmälasien käyttäjille, jotka eivät halua luopua meikkaamisesta.

1. Satsaa suurentavaan peiliin

Aivan ensimmäiseksi kannattaa etsiä ratkaisua katsomalla peiliin – suurennuslasilla varustettuun meikkipeiliin. Meikkipeilit voivat parhaimmillaan suurentaa jopa kymmenkertaisesti. Niitä löytyy yleensä helposti tavarataloista sekä monista nettikaupoista.

Joissakin suurentavissa meikkipeileissä on mukana myös valo. Peilin ympärillä oleva luonnonvalorengas on oiva lisäapu huonosti näkevälle meikkaajalle.

2. Tee meikki silmälasiesi mukaan

Meikkiä tehdessä kannattaa muistaa, että pluslasit suurentavat ja miinuslasit pienentävät silmiä. 

Koska pluslasit saavat silmäsi näyttämään suuremmilta, voit tasapainottaa vaikutelmaa pienentävällä meikillä. Silmää saa rajattua pienemmäksi tekemällä rajaukset ripsen ”vesirajaan”.

”Rajaa silmät kokonaan ympäri. Voit käyttää muutakin värisävyä kuin mustaa. Kokeile vaikka harmaata tai ruskeaa. Vältä kuitenkin ruskeaa, jos silmäsi punoittavat. Luomiin voi käyttää vähän tummempia värejä”, Piippanen neuvoo.

Miinuslasit pienentävät silmää, joten meikin avulla silmästä voi tehdä suuremman. Tällöin silmä rajataan yläpuolelta, mutta alapuolella rajaus jätetään suurin piirtein silmän puoleenväliin, pupillin kohdalle. Rajaus kannattaa jättää alapuolelta mieluummin hieman vajaaksi kuin vetää liian pitkälle. 

”Luomille levitetään vähän vaaleampia värejä, ja silmän ulkonurkkaan voi tehdä C:n muotoista varjostusta, joka suurentaa silmää”, Piippanen opastaa.

3. Miten olisi ripsienpidennykset?

Niille, jotka eivät kerta kaikkiaan näe mitään ilman silmälaseja eikä suurentavista peileistäkään ole apua, Piippanen suosittelee kuituripsien kokeilemista. Ripsienpidennykset kestävät silmissä yleensä noin 3–4 viikkoa.

”Kun laitattaa itselleen kuituripset, on heti meikatun ja viimeistellyn näköinen. Ei siinä paljon muuta tarvitsekaan kuin korkeintaan meikkivoidetta ja vähän poskipunaa.”

Jos et innostu kuituripsistä, voit käydä vaikka kosmetologilla laitattamassa irtoripset. Irtoripset pysyvät silmissä enintään pari päivää, mutta ovat kiva lisä juhliin tai johonkin muuhun tärkeämpään tilaisuuteen.

4. Entäpä kestopigmentointi?

Myös kestopigmentointia kannattaa Piippasen mukaan harkita. Pigmenttivärillä voi ”tatuoida” kulmakarvat tai teetättää kestorajaukset silmiin ja huuliin. Parhaimmillaan kestopigmentoinnit pysyvät iholla jopa viisi vuotta.

5. Värjäytä kulmasi

Kestopigmentointia kevyempi vaihtoehto on kulmien kestovärjäys. Kulmat voi käydä värjäyttämässä ammattilaisella, mutta myös kotona värjääminen on helppoa.

Jotta väri ei leviäisi, kulmakarvojen ympärillä olevalle iholle levitetään ensin vaseliinia. Tämän jälkeen väriainetta levitetään pumpulipuikolla karvojen päälle. Aineen annetaan vaikuttaa kymmenisen minuuttia, minkä jälkeen se pestään pois.

”Jos suurennuslasitkaan eivät auta meikkauksessa, ovat kestopigmentoinnit tai kestovärjäykset paras ratkaisu”, Piippanen sanoo.

Vaikka meikkituotteesi olisivat mainiot ja välineetkin kunnossa, muista ottaa huomioon myös valaistus, jotta meikistä tulee onnistunut.
Vaikka meikkituotteesi olisivat mainiot ja välineetkin kunnossa, muista ottaa huomioon myös valaistus, jotta meikistä tulee onnistunut.

Ripsivärit, mascarat, puuterit ja muut ovat kyllä kunnossa, mutta mietitkö koskaan valoa? Väärässä valaistuksessa saatat tehdä kasvoillesi sopimattoman näköisen meikin, varoittaa meikkitaiteilija.

Joskus työpaikalla voi aamulla katsoa peiliin ja huomata, että huh: tulipa pakkeloitua ihan liian vahva meikki!

Toisinaan käy päinvastoin: olet mielestäsi loihtinut upean juhlameikin, mutta juhliin päästyäsi huomaatkin, ettei meikki näytä sen kummemmalta kuin arkipäivinä.

Meikkitaiteilija Nina Piippanen tietää, että näiden ongelmien syy löytyy usein valosta. Lopputuloksen kannalta on olennaista meikata oikeanlaisessa valaistuksessa, eikä Piippanen tarkoita vain sitä, että valoa pitää olla tarpeeksi. Tässä Ninan kolme sääntöä, jotka kannattaa pitää meikatessa mielessä.

1. Meikkaa luonnonvalossa.

Valolla on eri värisävyjä, kuten lämpimiä, kellertäviä sävyjä sekä viileitä, sinisiä sävyjä. Valon värisävyä ilmaistaan värintoistoindeksillä. Nina Piippasen mukaan meikkaus onnistuu parhaiten valon sinertävissä sävyissä, joiden värintoistoindeksi on 90–97. Esimerkiksi ihon punakkuudet on helpompi löytää ja peittää sinipohjaisessa valossa.

Luonnonvalo on juuri tuota sinertävää valoa, ja siksi se sopii mitä parhaiten meikkaukseen.

”Parasta olisi meikata ikkunasta tulevassa valossa.”

”Kaikkein parasta olisi meikata vaikkapa valossa, joka tulee suoraan ikkunasta”, Piippanen suosittelee.

Monien kylppäreiden hehkulamput hohkavat keltapigmenttistä valoa, joka vääristää värisävyjä. Vääränlaisessa valossa meikkiä lähtee helposti sutimaan kasvoilleen liikaa.

”Varsinkin jos puhutaan vähänkään aikuisemmasta ihosta, vaarana on alkaa peittää jälkiä kasvoilta liikaa, kun päinvastoin pitäisi pitää meikkikerrokset nimenomaan ohuina.”

Luonnonvaloa ei Suomessa ole liiaksi tarjolla varsinkaan talvisin. Jos kotoasi löytyy kirkasvalolamppu, valjasta se meikkausavuksi.

”Kirkasvalolamppu tuottaa sinertävää luonnonvaloa. Lampun voimakkuutta voi usein säätää, joten meikatessa sen ei tarvitse olla ihan kirkkaimmillaan.”

2. Valaise edestäpäin.

Myös valon suunnalla on väliä. Kun valo tulee suoraan edestä, meikkaus onnistuu varmimmin.

Pahin on valo, joka tulee alhaalta tai ylhäältä.

Meikkausta helpottamaan voi hommata myös meikkipeilin, jonka reunoihin on asennettu valot.

Ylhäältä ja alhaalta päin tulevat valot ovat meikkaajan kannalta huonoimpia.

”Ylhäältä tuleva valo tuo silmäpussit esiin ja saa nuoremmankin näyttämään väsyneeltä”, Piippanen tietää.

3. Matki sen paikan valaistusta, jonne olet menossa.

Meikatessa kannattaa ajatella tilaisuutta, johon on menossa. Päivämeikki on erilainen kuin iltameikki: iltatilaisuuksissa valaistus on usein hämärämpi ja meikistä kannattaa siksi tehdä voimakkaampi, jolloin se on juhlavampi.

Yleisin virhe onkin se, että iltameikki tehdään liian kirkkaassa valossa. Meikkaus pysyy silloin turhan maltillisena, eikä värejä uskalleta käyttää. Juhlassa voikin näyttääkin siltä, ettei kasvoilla ole lainkaan meikkiä, koska iltameikin sijaan onkin tullut tehtyä arkisempi päivämeikki.

Valmis juhlameikki kannattaa tarkistaa hämärässä kylpyhuoneessa.

Tähän Piippasella on tarjota hauska niksi.

”Kun olet saanut iltajuhlameikin mielestäsi valmiiksi, mene kylppäriin ja sammuta valo, mutta jätä ovi auki.”

Pimeä kylppäri, jonne tulee vähän valoa, muistuttaa valaistukseltaan yökerhoa tai gaalailtaa.

”Kun sitten katsot kylppärin peiliin, tiedät, miltä meikkisi näyttää iltavalossa. Jos et huomaa meikkiä, se on liian vaalea.”