Konkreettiset teot voivat olla hyviä apuvälineitä muistille.  Opettele joka päivä jotain pientä: kassajonossa kassaneidin nimi tai hedelmävaa’alla kurkun numero.
Konkreettiset teot voivat olla hyviä apuvälineitä muistille. Opettele joka päivä jotain pientä: kassajonossa kassaneidin nimi tai hedelmävaa’alla kurkun numero.

Lääkäri ja muistikouluttaja Martti Vannas vinkkaa monta keinoa, joiden avulla opit muistamaan paremmin.

  1. Muuta rutiineja. Tee rutiinit päinvastoin. Harjaa hiukset vasemmalla kädellä tai kävele postilaatikolta kotiin takaperin. Aivot pitävät siitä, että niitä silitetään vastakarvaan.
  2. Ole kiinnostunut. Ole aidosti kiinnostunut siitä, mitä haluat muistaa. Ole tarkkana tilanteessa, jossa painat asian mieleesi.
  3. Harjoittele ja harjoittele. Muistin harjoittaminen vaatii samalla tavalla viitseliäisyyttä kuin lihasten harjoittaminen. Opettele joka päivä jotain pientä: kassajonossa kassaneidin nimi, hedelmävaa’alla kurkun numero.
  4. Mielikuvat auttavat. Käytä erikoisia mielikuvia, sillä ne toimivat paremmin. Jos tapaat Jussin, muistat hänen nimensä seuraavalla kerralla paremmin, jos kiedot ajatuksissasi Jussi-paidan hänen päähänsä turbaaniksi etkä pue paitaa hänen ylleen.
  5. Elä terveesti. Liiku, juo vettä, nuku tarpeeksi, syö rasvaista kalaa ja pysy positiivisella mielellä. Kieltäydy tupakasta ja liiasta alkoholin käytöstä.
  6. Mieti kuvia. Paina asiat mieleesi kuvina. Luo numeroille kuvalliset symbolit. Esimerkiksi 4 voi olla purje ja 6 norsunkärsä. Kun painat mieleesi katuosoitteen Topeliuksenkatu 46, voit ajatella purjetta, jossa on elefantin kuva ja laivan kipparina ruorissa itse Zacharias Topelius.
  7. Muistijumppaa! Tee päivittäisestä muistijumpasta tapa. Huomaat kehityksen nopeasti.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kärsitkö muistisairaudesta?

Jos sähkölaitteet jäävät päälle ja puoliso huomauttelee jatkuvasti tavaroista oudoissa paikoissa, saatat kärsiä muistisairaudesta. Jos taas olet pienen lapsen vanhempi tai muuten univajeesta kärsivä, älä huolestu: tilasi palautuu, kun unenpuute korjaantuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla