Onnelliset parit tekevät asioita yhdessä.
Onnelliset parit tekevät asioita yhdessä.

Onnellisia pariskuntia on monenlaisia, mutta on myös asioita, joita ne tekevät hyvin samalla tavoin. Väestöliiton psykologi Jaana Ojanen kertoo, mitä.

Parisuhteen onnellisuus ei ole sattumaa. Suhteeseensa tyytyväiset tekevät monia asioita hyvin samaan tapaan.

Tämä käy ilmi monista tutkimuksista, ja saman on huomannut työssään myös Väestöliiton parisuhdetiimin psykologi Jaana Ojanen. Hän tietää, että onnellisessa parisuhteessa elävät esimerkiksi sanoittavat tunteitaan.

”Jos he ajattelevat toisesta hyvää, he kertovat sen. Kukaan ei osaa lukea ajatuksia. Jokainen meistä kaipaa sitä, että meille osoitetaan joka päivä, mitä hyvää meissä on”, Jaana Ojanen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Onnelliset myös osoittavat päivittäin kiinnostusta kumppania kohtaan. He kysyvät pieniä ja arkipäiväisiä mutta samalla hyvin merkityksellisiä kysymyksiä. Miten päiväsi meni? Missä kävit syömässä tänään? Jouduitko ajamaan ruuhkassa?

Yksi tärkeimmistä eroa ennustavista tekijöistä on, että puoliso kokee jäävänsä tunnetasolla yksin.

”Tärkeää ei ole se, mitä kysyy, vaan se että kysyy. Se kertoo, että olen kiinnostunut sinusta ja siitä, miten sinulla menee.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusten mukaan erityisesti emotionaalisen tuen saaminen yhdistää onnellisia parisuhteita.

Yksi tärkeimmistä eroa ennustavista tekijöistä on puolestaan se, että puoliso kokee jäävänsä tunnetasolla yksin.

Onnelliset viettävät aikaa yhdessä

Parisuhteeseensa tyytyväisillä pariskunnilla on yleensä yhteisiä harrastuksia ja ylipäänsä yhteistä ajanvietettä.

Heille on tärkeää viettää säännöllisin väliajoin kahdenkeskistä aikaa ilman lapsia ja ystäviä. He myös juhlistavat yhdessä vuosipäiviä ja elämän saavutuksia.

”Aika ajoin parit myös päivittävät suhteensa tilan. Missä mennään? Mitä toiveita, haaveita ja parannusehdotuksia kummallakin on tällä hetkellä?” Jaana Ojanen kertoo.

”Parisuhteestahan voi puhua vaikka aina suhteen vuosipäivänä viinilasin äärellä.”

Pariterapioissa tällaista keskustelua käydään ammattilaisen avustuksella silloin, kun suhteessa on kriisi. Se on kuitenkin tärkeää myös silloin, kun kriisiä ei ole.

Jos keskustelu tuntuu väkinäiseltä, tässä asiantuntijan vinkki: se käynnistyy luontevammin, kun ilmapiiri on kotoisa ja mukava.

”Parisuhteestahan voi puhua vaikka aina suhteen vuosipäivänä viinilasin äärellä.”

Seksi paranee, kun saa välillä ikävöidä

Tutkimusten perusteella myös pariskuntien seksielämä on tyydyttävämpää, jos he viettävät aikaa yhdessä muutenkin kuin sängyssä.

”Seksiin liittyy vahvasti tunneyhteys ja turvallisuuden kokemus, mahdollisuus olla avoin oma itsensä. Mitä turvallisemmaksi ihminen kokee kumppanin ja parisuhteen, sitä avoimempaa tämä keskustelu on. Silloin kumppanille pystyy kertomaan omista toiveistaan ja tarpeistaan”, Jaana Ojanen sanoo.

”Ikävää ei voi tulla, jos ei ole koskaan erossa. Yksin ollessa tajuaa kirkkaammin, kuinka paljon toisesta välittää.”

Toisaalta myös riittävä erillisyys vaikuttaa seksielämään myönteisesti. Jännite lisääntyy, kun parilla on mahdollisuus välillä ikävöidä toisiaan.

”Ikävää ei voi tulla, jos ei ole koskaan erossa. Yksin ollessa tajuaa kirkkaammin, kuinka paljon toisesta välittää.”

Intohimo on tavallisimmin erityisen voimakasta suhteen alussa. Se liittyy uuden suhteen epävarmuuteen, jännitykseen ja arvaamattomuuteen.

”Pitkissä parisuhteissa jännite voi pysyä paremmin yllä, jos kumppanit eivät ole liian takertuneita toisiinsa: jos molemmilla on omaa elämää, omia tavoitteita ja asioita, joita jakaa toiselle. Jos kaiken jakaa yhdessä toisen kanssa, siinä helposti kyllästyy.”

Kuuntele, mitä kumppani tarvitsee

Onnellisilla pareilla on monenlaisia keinoja osoittaa tukea toisilleen. On yksilöllistä, millaista tukea kukakin tarvitsee.

Kaikille yhteinen neuvo voisi olla tämä: pysähdy kuuntelemaan, mitä toinen tarvitsee.

”Auttaa, kun oppii tunnistamaan, mikä on kumppanille tutuin tapa rakastaa. Tuntuu hyvältä, kun huomaa toisen yrittävän tarjota tukea – vaikka hän tekee sen eri lailla kuin itse tekisin ja vaikka oikeastaan kaipaisin jotain muuta”, Jaana Ojanen sanoo.

Jos kumppani aina halailee ja suukottelee lohduttaessaan, miksei hänelle voisi tehdä samaa silloin, kun hän kaipaa lohtua?

Joku koettaa aina piristää kumppania hassuttelemalla. Toinen taas kaipaisi enemmän kuuntelijaa ja hänestä voi tuntua, ettei hassutteleva kumppani ota hänen tunteitaan vakavasti.

”Esimerkiksi sellaisessa tilanteessa on hyvä hoksata, että kumppani todellisuudessa pyrkii vain tarjoamaan parasta, mitä osaa.”

Positiivinen ilmapiiri lisääntyy, jos vaihteeksi koettaakin tukea kumppania hänen omilla keinoillaan. Silloin tämä todennäköisesti osaa heti tulkita viestin oikein: Hei, hänhän osoittaa minulle rakkautta! Hän rakastaa minua!

Jos kumppani siis aina halailee ja suukottelee lohduttaessaan, miksei hänelle voisi tehdä samaa silloin, kun hän kaipaa lohtua? Siitäkin huolimatta, että itse ehkä mieluummin istuisit hänen vierelleen pohtimaan yhdessä ongelmalle ratkaisua.

Onnelliset riitelevät rakentavasti

Ensin olennainen: myös onnelliset parit riitelevät. Itse asiassa riitelemättömyys on jopa huonompi vaihtoehto.

”Tutkimusten mukaan pariskunnat, jotka eivät riitele ollenkaan, ovat luultavammin kriisissä kuin ne, joille riitoja tulee”, Jaana Ojanen kertoo.

Onnelliset parit osaavat kuitenkin todennäköisesti riidellä rakentavasti. Toisin sanoen he aloittavat pehmeästi eivätkä syyttele, vaan käyttävät herkästi minä-puhetta. He eivät sano ”aina sinä teet niin” tai ”mikset sinä koskaan tee näin”.  Sen sijaan he sanovat: ”Minusta tuntuu pahalta, koska…”

”Kannattaako pienistä erimielisyyksistä aina ryhtyä valittamaan vai voisiko niiden kanssa vain elää?”

Ennen kaikkea he osaavat rauhoittaa itsensä, ennen kuin ryhtyvät riitelemään. He laskevat kymmeneen, käyvät ulkona kävelylenkillä, kuuntelevat rauhoittavaa musiikkia tai ottavat vaikka kylmän suihkun. Mitä tahansa, joka vie huomion pois siitä, mikä ärsyttää.

”Jos riidan aloittaa hyvin kiihtyneenä, siihen tuskin löytyy järkevää ratkaisua tai kompromissia. Kiihtyneen ihmisen ajatustoiminta ei pelaa kovin järjellisesti.”

Ja viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: suhteeseensa tyytyväiset parit välttelevät turhia riitoja.

”He ehkä harkitsevat tarkemmin, kannattaako pienistä erimielisyyksistä aina ryhtyä valittamaan vai voisiko niiden kanssa vain elää.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla