Villasukat ja mukava kotiasu ovat pyjamapäivän olennaiset tekijät.
Villasukat ja mukava kotiasu ovat pyjamapäivän olennaiset tekijät.

Lataa akut viettämällä päivä, jolloin et tee yhtään mitään. Usko pois, se kannattaa.

1. Jos vain muistat, tee päätös pyjamapäivän vietosta viimeistään edellisenä iltana. Päätä, ettet tee mitään. Osta kotiin niin paljon ja niin hyvää ruokaa ettei sinun tarvitse lähteä kauppaan. Siivoa kotia sen verran, että voit rentoutua.

2. Pyjamapäivänä herää, kun et enää jaksa nukkua. Muista, ettei sinun tarvitse välttämättä nousta ylös. Voit jäädä sänkyyn lukemaan tai palata sinne aamiaisen jälkeen.

3. Syö aamiainen sängyssä tai tee ainakin erikoisaamiainen. Smoothie? Hedelmäsalaatti? Munakas?

4. Katso elokuva, joka herättää tunteita. Valitse kerrankin se leffa, joka kiinnostaa vain sinua eikä muita perheenjäseniä. Tai katso viisi osaa suosikkisarjaasi putkeen.

5. Ota päiväunet. Tarvittaessa laita korvatulpat korviin ja silmälaput silmille.

6. Tee vain asioita, joita oikeasti haluat. Lue jotain kevyttä ja hauskaa tai leivo vaikka leipää. Tai milloin viimeksi upotit kätesi pullataikinaan? Tai lakkasit varpaankyntesi?

7. Syö hyvin ja vain sitä, mitä mielesi tekee. Jäätelö ja pizza ovat perinteisiä pyjamapäiväruokia. Terveellisesti voit syödä taas niin muina päivinä.

8. Jos tunnet tarvetta tehdä jotain järkevää, käy suihkussa tai kylvyssä, pistä villasukat jalkaan, sytytä kynttilä ja odota, että tunne menee ohi.

 

20 prosenttia suomalaisista isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa. Moni heistä haluaisi, mutta ei saa.

Väestöliittoon saapuvien kirjeiden, sähköpostien ja puheluiden perusteella nämä ovat 10 yleisintä syytä, joiden vuoksi isovanhempi ajattelee, ettei hän kelpaa lapsenlapsilleen:

  1. Puutun kuulemma liikaa perheen asioihin, vaikka yritän olla hienotunteinen.
  2. Lapsi ja hänen puolisonsa kommentoivat, etten osaa hoitaa heidän lapsiaan oikein. Teen aina jonkun virheen, vaikka yritän noudattaa heidän ohjeitaan.
  3. Miniä kelpuuttaa vain omat vanhempansa isovanhemmiksi. Minä en osaa mitään ja olen vanhanaikainen.
  4. Lapselle tuli avioero, ja hänen entinen kumppaninsa päätti katkaista yhteydenpidon minuunkin.
  5. Minusta ei ole mitään iloa. En ole isovanhempana tarvittu enkä toivottu.
  6. Olin liikaa poissa ja tein töitä, kun lapset olivat pieniä. Nyt lapsi ajattelee, etten osaa olla lapsenlapsenkaan kanssa.
  7. Minulla on tiukka taloudellinen tilanne, toisen puolen isovanhemmat ovat ylivertaisia hankintojen ja lahjojen suhteen.
  8. En ymmärrä nykytekniikasta mitään, älypuhelimista ja muusta, ja lapsenlapset suhtautuvat minuun halveksuen.
  9. Minun on vaikea liikkua lasten kanssa, en  pysty tarjoamaan virikkeitä lapsenlapsille, viemään vaikka puistoon tai teatteriin.
  10. Koti on liian pieni, joten lapsenlapset eivät voi tulla yökylään, kun eivät saa omaa huonetta.

Asiantuntijana perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliiton Vanhemmuus-tiimistä. Väestöliiton verkkosivut isovanhemmille löytyvät täältä

Anna Taipale kirjoitti kirjan itsensä arvostamisesta. "Aiemmin ajattelin, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti."

Anna Taipale, Sydänjuttu-kirjasi kehottaa suhtautumaan itseensä lempeästi. Miksi se on niin tärkeää?

”Jos haluaa tehdä innostavia asioita, voida levollisemmin ja toteuttaa unelmiaan, on hirveän tärkeää suhtautua myönteisesti itseensä. Moni ajattelee huomaamattaan, että ei voi, pysty tai kehtaa. Sen ei tarvitse olla niin.

Ein sanominen on meille vaikeaa, ja moni tuskailee sen kanssa, ettei osaa vetää omia rajojaan. Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei? Teen silloin tilaa jollekin ihanalle.

Suhde itseen vaikuttaa ihan kaikkeen. Olen aiemmin kärvistellyt parisuhteissa, joissa on ollut hirveitä mustasukkaisuuskärhämiä. Olen ajatellut, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa miestäni. Ymmärsin, että se ei ole sitä, mitä haluan. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti missään asiassa.”

”Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei?”

Miksi itselle on joskus niin vaikea olla kiva?

”Kielteinen ajattelu on opittu tapa. Aivojen vanhin osa, liskoaivot, on kehittynyt kalkuloimaan uhkia ja vaaroja. Se toimii edelleen niin.

Aivojen hermoradat ovat tottuneet tuottamaan tietynlaisia ajatuksia. Kun tiedostaa, millaista oma sisäinen puhe on, voi oppia puhumaan itselleen kannustavasti.”

Miten itse onnistuit muuttamaan ajattelutapaasi?

”Olen työskennellyt itseni kanssa vuosia ja opetellut kannustamaan itseäni. Olen itse oman hyvinvointini paras asiantuntija. Toiset voivat tukea ja peilata, mutta minä saan itse valita, kuinka itseeni suhtaudun.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2017.