Jotkut eivät ole koskaan ajoissa. Kyse ei yleensä ole laiskuudesta tai tahallisesta töykeydestä. Ajanhallinta vain on yksille vaikeampaa kuin toisille.

Olen juuri se ärsyttävä tyyppi, jota saa aina odottaa. Tapaaminen kello kuudelta? Minun kanssani se tarkoittaa mitä tahansa viittä yli kuudesta puoli seitsemään.

Tilaisuus alkaa tietyllä kellonlyömällä? Kas, sieltähän minä hiivin paikalle kymmenen minuutin kohdalla.

Pystyn olemaan ajoissa, jos kovasti yritän. Se on kuitenkin niin hankalaa, että arjessa lipsun jatkuvasti. Ajoissa olemisenikin tarkoittaa käytännössä sitä, että juoksen kieli vyön alla paikalle viimeisellä minuutilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ovatko ihmiset ja asiat minulle siis niin yhdentekeviä, että en vaivaudu edes ilmestymään paikalle ajoissa? Olenko laiska, huolimaton, itsekeskeinen ja yhdeksän muuta kielteistä laatusanaa päälle?

Myöhästelijä ei tahdo loukata käytöksellään.

Psykoterapeutti Nina Kiven vastaus on selkeä: et. Hän sanoo muutakin:

"En osaa ajatella myöhästelyä arvostamiseen liittyvänä asiana. Ei myöhästelijä halua loukata."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se on totta. Olen myöhästynyt minulle hyvinkin tärkeiden ja rakkaiden ihmisten tapaamisesta, aina vilpittömien anteeksipyyntöjen kera.

Moni kokee jatkuvan myöhästelyn loukkaavana. Miksi sitten myöhästelen, mikä ihme oikein mättää?

Myöhästelevä optimisti

Jatkuvasti myöhässä olevien ihmisten aikataulun pettämisen taustalla voi Nina Kiven mukaan olla vakaviakin ongelmia kuten masennusta. Yleisempi myöhästelyyn ajava syy on kuitenkin stressi ja hektinen elämänrytmi, sosiaalinen media osana sitä.

"Stressaantuneena usein vain sinkoilee duracellpupumaisesti ympäriinsä."

"Stressaantuneena usein vain sinkoilee duracellpupumaisesti ympäriinsä. Ei saa otetta oikein mistään eikä pysty pitämään lankoja käsissään."

Tunnistan tämän. Mitä väsyneempi olen, sitä vaikeampaa minun on pitää kiinni aikatauluista. Se johtaa tehtävien kasautumiseen ja stressin lisääntymiseen entisestään. Tuloksena on noidankehä.

Tehtävää voi olla myös yksinkertaisesti liikaa. Syvälle juurtunut talonpoikainen työmoraali ja työelämän koveneva kilpailu tekevät vaikeaksi sanoa ei.

Jos keskittymisen puute saa myöhästymään, niin saa myös asioihin uppoutuminen.

Turhan optimistinen oman ajankäytön arviointi johtaa kuitenkin vain myöhästelyyn, ei siihen, että saisi enemmän aikaan. Olen myöhästynyt lukemattomia kertoja siksi, että olen houkkamaisesti kuvitellut ehtiväni tehdä vielä yhden asian.

Jos keskittymisen puute saa myöhästymään, niin saa myös liiallinen keskittyminen, asioihin uppoutuminen. Kun pääsee flow-tilaan ja meneillään olevat tehtävät vievät mukanaan, ajantaju unohtuu.

Tartu hetkeen ja ole ajoissa

Modernissa länsimaisessa yhteiskunnassa aika on rahaa ja aikakäsitys suoraviivainen. Psykoterapeutti Nina Kivi sanoo, että tulisin myöhästelijänä mainiosti toimeen jossakin maassa, jossa aikakäsitys on erilainen.

"Esimerkiksi joissakin Afrikan maissa voidaan odotella bussia koko päivä. Sieltä tuleville voi olla aluksi vierasta, että jos tulkki on paikalla kello 10, paikalle ei voi tulla kello 12."

"Luovilla ihmisillä taas ajatukset harhailevat, ja heidän mielensä muistuttaa enemmän lankavyyhtiä."

Meidän ihanteidemme mukaisen, täsmällisen henkilön ajattelua Kivi luonnehtii kärjistetysti insinöörimäiseksi ja ajanhahmotusta prosessikaavioksi.

"Perusjämpteille ihmisille keskittyminen on usein helppoa. He elävät tässä hetkessä. Luovilla ihmisillä taas ajatukset harhailevat, ja heidän mielensä muistuttaa enemmän lankavyyhtiä. Ihmisten aivot rakentuvat eri tavoin."

Kuulostaa liiankin tutulta. Pidin itseäni vuosia hitaana, kunnes eräänä päivänä tajusin, että minun on vain vaikea keskittyä nykyhetkeen. Ajatukseni todellakin lähtevät helposti harhailemaan.

Toivottomia tapauksia minä ja kaltaiseni myöhästelijät emme silti kuulemma ole.

"Aina kun ihminen tiedostaa jonkin asian, sille voi tehdä jotain. Myöhästelijä voi oppia kiinnittämään enemmän huomiota aikatauluttamiseen ja oman ajankäytön arvioimiseen", Kivi sanoo.

Asiantuntija: Psykoterapiakeskus Vastaamossa ja kulttuuripsykiatrian poliklinikalla työskentelevä psykoterapeutti Nina Kivi.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2017.

5 vinkkiä myöhästelijälle

1. Priorisoi tehtävät

Täytyykö sinun todella tehdä kaikki juuri tänään ja juuri nyt? Vai sittenkin vain ne asiat, joiden on välttämättä oltava valmiina jo huomenna?

2. Jätä puskuriaika

Luuletko saavasi työn tehtyä tunnissa ja pääseväsi tapaamiseen puolessa tunnissa? Varaa silti aikaa kaksi tuntia ja tunti.

3. Tee asia kerrallaan

Keskity vain siihen, mitä milloinkin teet. Yksi asia kerrallaan on mieltä rauhoittava lause.

4. Jätä some vähemmälle

Sosiaalinen media paitsi vie aikaasi, myös kuormittaa aivoja ja lisää stressiä.

5. Pyydä ainakin anteeksi

Kunnes opit olemaan ajoissa, pyydä muilta anteeksi myöhästelyäsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla