Yleensä ei ole kyse ilkeydestä, kun joku tölväisee ilon hetkellä. Asiantuntijan mukaan ankeuttaja kertoo näkemyksensä, sillä toivoo muiden ajattelevan samalla tavalla kuin hän.
Yleensä ei ole kyse ilkeydestä, kun joku tölväisee ilon hetkellä. Asiantuntijan mukaan ankeuttaja kertoo näkemyksensä, sillä toivoo muiden ajattelevan samalla tavalla kuin hän.

Jotkut löytävät jotain huonoa onnenhetkistäkin. Yleensä kyse ei ole ilkeydestä tai halusta viedä toisten ilo, mutta kielteiset tunteet tarttuvat herkästi. Psykologi neuvoo, kuinka pärjäät ankeuttajan kanssa – silloinkin, kun olet sellainen itse.

Odotamme bussia anopin kanssa ja iloitsemme yhdessä pitkästä aikaa paistavasta auringosta. Joku pysäkiltä puuttuu puheeseen: ”Mutta huomenna sataa taas räntää.”

Työkaveri unelmoi ryhtyvänsä luontokuvaajaksi. ”Kuulostaa kivalta, mutta ei se työ ole pelkää metsäretkeä”, kokoushuoneessa todetaan.

Yhä muistan sen päivän, kun olin 10-vuotias ja onneni kukkuloilla saatuani vihdoin koiran. ”Hirveä hoitaminen, ja sitten itket, kun se kuolee!” sukulaismies tiesi.

Apua! Ankeuttajia on kaikkialla: kotona, kadulla ja työpaikalla. Ehkä jopa peilissä.

”He ovat ihmisiä vain. Pessimismi on osa ihmisyyttä”, sosiaalipsykologi ja psykoterapeutti Krisse Lipponen rauhoittelee.

Mutta onko ihan pakko viedä muidenkin ilo?

Ei hän tarkoita pahaa

Ankeuttaja on se Harry Potter -kirjojen hirviö, joka imee ihmisistä ilon ja onnen.

Tosielämässä tyyppi, jota kutsumme ankeuttajaksi, tuskin yrittää viedä muiden iloa. Hän puhuu totta. Huomenna sää on synkkä jälleen – säätiedotuksessa kerrottiin! Ei yltiö­optimismikaan aina hyvästä ole: esimerkiksi liikenteessä tai terveyden suhteen se voi olla jopa haitallista.

Ankeuttaja ei myöskään ole tahallaan ilkeä. Hän kertoo näkemyksensä, sillä toivoo muiden ajattelevan samalla tavalla kuin hän.

”Olisipa elämä helppoa ja mukavaa, jos toiset ajattelisivat kuten minä ajattelen! Siksi me kerromme omaa totuuttamme muille”, Krisse Lipponen sanoo.

Pessimismi johtuu osin perimästä ja opituista malleista, mutta myös omista valinnoista.

Ankeuttaja ei ehkä edes huomaa, kuinka hän lätkii muiden iloa sammuksiin. Se on vain hänen tapansa olla olemassa. Pessimismi johtuu osittain perimästä. Reagointitapaan vaikuttavat myös kasvuympäristöstä opitut mallit ja yksilön omat valinnat.

Vaikkei ankeuttaminen ole tahallista, tunteet tarttuvat. Se taas johtuu evoluutiosta. Negatiivisten tunteiden tarttuminen on pitänyt ihmisryhmät elossa.

”Me myös uskomme helposti, että kielteiset havainnot ovat enemmän totta kuin myönteiset.”

Näin ei ole. Ikävän vaihtoehdon löytäminen pelastaa ihmishenkiä vain harvoin. Yleensä se vain latistaa ja johdattaa keskustelua synkeään suuntaan.

”Hyvää tarkoittavat neuvot ajatella positiivisemmin eivät muuten toimi”, kouluttajanakin työskentelevä Lipponen lisää. ”Tässä olen pessimisti. Vähän sama juttu kuin se, ettei toisen puolesta voi raitistua.”

Läheiset voivat silti näyttää, ettei synkkä totuus ole koko totuus. Kuten näin: ”On totta, että koiranhoidossa on paljon työtä. Itse kuitenkin ajattelen, että lemmikistä on seuraa ja iloa.”

Ankeuttaja voi muuttua

Entä, jos ankeuttaja katsoo omasta peilistä? Aina sitä ei ole helppo nähdä. Jos kuitenkin huomaa tällaisen ominaisuuden itsessään, aivoja voi opettaa ajattelemaan uudella tavalla.

Se kannattaa. Tutkimusten mukaan optimistit pärjäävät selvästi muita paremmin työelämässä ja sosiaalisissa suhteissa sekä elävät pidempään.

”Kielteisyys kaventaa ajattelua ja heikentää ongelmanratkaisukykyä”, Krisse Lipponen sanoo.

Uuden ajattelutavan oppimiseen tarvitaan noin 10 000 toistoa. Siksi valoisaa näkökantaa kannattaa etsiä tietoisesti. Tilanteet tulevat arjessa eteen nopeasti, joten asiantuntija suosittelee säännöllistä positiivisuusharjoittelua.

Myönteisiä ajatuksia kannattaa varta vasten harjoitella.

”Tietoisesti haetut myönteiset ajatukset voivat olla aluksi vähän hassujakin, koska toisto on tärkeää. Myöhästyin bussista – no, saanpa katsella kymmenen minuuttia suomalaista sadetta!”

Jos myönteisyys tuntuu teennäiseltä, ei haittaa. Huomioita ei tarvitse sanoa ääneen, ainakaan heti.

Sitten tulee se päivä, kun ystävä on irtisanoutunut. Hän aikoo luontokuvayrittäjäksi ja voi lähteä keskellä päivää vaikka lenkille, jos tahtoo: mikä vapaus ja onni!

Entinen ankeuttaja ei näe ystävän tulevaisuutta pelkästään kepeänä. Hän on kuitenkin hiljaa, koska realistiset tosiseikat eivät ole tärkeitä juuri nyt.

”Kannattaa edetä pienin askelin. Jos tuntuu vaikealta iloita sanoin, voi hymyillä, sitten vaikka nyökätä vähän.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017.

Viisi viisasta tapaa kohdata ankeuttaja

1. Hyväksy kielteiset havainnot

Lannistava laukojakin haluaa tulla kuulluksi. Neuvomalla tai väittämällä vastaan tuskin saavutat mitään hyvää.

2. Pidä ilostasi kiinni

Negatiivinen totuus ei ole koko totuus. Myös onnelliset ajatukset ovat arvokkaita ja totta.

3. Keskusteluun voit vaikuttaa

Et voi muuttaa toista, mutta voit vaikuttaa siihen, menetkö lannistavaan puheeseen mukaan vai et.

4. Kuule valituksen taakse

Mistä marina kertoo? Joskus valituksessa soi konkreettinen muutostoive, jota puhuja ei osaa muotoilla toisin.

5. Vältä ikävää seuraa

Tunteet tarttuvat. Jos toinen vie toistuvasti ilosi, voit annostella hänen seuraansa sinulle sopivalla tavalla.

ranteet-auki

Onko sinunkin lähipiirissäsi ankeuttaja? 5 tapaa kohdata hänet

Äitini on ankeuttaja pahimmasta päästä. Ei sellaista tapahtumaa ole, josta ei jotain negatiivista löytäisi. Välillä hänen toteamuksensa ovat Stand-upia parhaimmillaan - vahinko vain ettei hän itse näe mitään hauskaa älyttömimmissäkään katastfrofiskenaarioissaan. Hän itse ajattelee, että pessimisti ei pety. Niinpä! Koska hän on niin raskas ihminen, ei kukaan halua häntä mukaan mihinkään, niin ei ole sitten mihin pettyä kun saa nysvätä oman happamuutensa kanssa. Mihinkään uuteen ei myöskään...
Lue kommentti
Yksi Veetin opeista kuuluu: Nuku rakkaidesi vieressä, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään.
Yksi Veetin opeista kuuluu: Nuku rakkaidesi vieressä, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään.

Veeti on yritetty ostaa yli 7 000 euron hintaan Venäjälle, mutta turhaan. Kissa venyttelee ja saunoo mieluummin kotona, sillä parhaat nautinnot ovat usein aika arkisia.

Noiden silmien katsetta en unohda koskaan, sanoi arvovaltainen tuomari.

Hän ei puhunut mielitietystään, vaan kissasta.

Hän oli ehkä oikeassa.

Tuusulalainen Lumikissan Nopsajalka eli siperiankissa Veeti arvioitiin maailman kauneimmaksi kissaksi Haagin kansainvälisessä kissanäyttelyssä viime vuonna.

Jos Veeti osaisi puhua, se kenties opettaisi kissan elämästä seuraavat seikat. Elämänohjeet pätevät mainiosti myös ihmisiin.

1. Tee parhaasi. Veeti osaa ottaa näyttelyissä poseerausasennon ja ilmeen, jossa se näyttää parhaimmalta. Se poseeraa myös kotona, jos sattuu kuulemaan kameran napsahduksen. Sitten se lähtee muihin puuhiin. Luota, että oman parhaan tekeminen riittää. Ethän voi tehdä enempää. 

2. Koko ajan tarvitse yrittää. Kun kisat ovat ohi, Veeti makaa, venyttelee ja menee saunan jälkilöylyihin. Muista sinäkin maata, venytellä ja saunoa.

3. Parhaat nautinnot ovat usein aika arkisia. Veeti juhli voittoaan katkaravuilla, joita sille ostettiin paluumatkalla laivan ravintolasta. Kotona se ummisti silmänsä nautinnosta työntäessään kuononsa kissanraksuihin. Sellaista elämä on, aika arkista, ja hyvä niin.

4. Ethän ylpisty. Veetistä on maalattu Koreassa taulu. Taiteilija löysi kissan kuvan Facebookista ja piti kissaa niin kauniina, että päätti ikuistaa sen maalaukseen. Huomio voi tehdä kenestä tahansa turhamaisen. Siksi kannattaa pitää neljä tassua tai kaksi jalkaa maassa.

5. Älä satuta muita. Veetin omistaja Jaana Sivén sanoo, ettei Veeti koskaan kynsi tai näyki ketään. Älä sinäkään tee niin.

6. Kehitä itseäsi. Veeti tekee sen kiipeilemällä kiipeilypuissa. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia jotakin uutta. Kiipeä, konkreettisesti tai vertauskuvallisesti. 

7. Pidä yhteyttä ystäviisi. Veetillä on kotona 11 kissakaveria. Se on jo aika paljon, mutta jokaisella pitäisi olla ainakin yksi hyvä ystävä. Toivottavasti sinullakin.

8. Muista juuresi. Voiton jälkeen Veeti on saanut kosiopyyntöjä ympäri maailmaa. Se on kutsuttu Kiinaan ja yritetty ostaa yli 7000 eurolla Venäjälle. Mutta jos rakkaat asuvat tavallisessa talossa tavallisessa taajamassa, miksi sieltä pitäisi lähteä minnekään. Pitäkööt palatsinsa.

9. Rakasta! Nuku rakkaidesi vieressä, kuten Veeti, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään. Kehrää, kun kosketus tuntuu hyvältä.

Parisuhteen onnen salaisuus puutarhakielellä: kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.
Parisuhteen onnen salaisuus puutarhakielellä: kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.

Älä anna rakkauden hukkua arjen kiireisiin. Listasimme monta hyvää keinoa löytää huuma uudelleen.

1. Kosketelkaa enemmän

Pitkään yhdessä olleet parit eivät yleensä halaa tai suutele tarpeeksi. Se kannattaa, sillä ihokosketus tuottaa aivoissa oksitosiinia eli mielihyvähormonia.

Kokeilkaa halata toisianne parinkymmenen sekunnin ajan muutaman kerran päivässä. Pussailkaa pitkään ja hartaasti nopeiden hyvästelysuukkojen sijaan.

2. Pitäkää teknologiapaussi

Puoliso kertoo työpäivästään, mutta katselet puhelintasi. Kuulostaako tutulta? Tutkimusten mukaan hälyttävän moni kokee älypuhelinten häiritsevän rakkauselämäänsä.

Sopikaa, että jätätte puhelimen ja television ainakin ruoka-aikoina ja makuuhuoneessa kokonaan pois.

3. Sano kiitos

Pitkän parisuhteen rutiinien keskellä toisen pienet teot alkavat tuntua itsestäänselvyyksiltä. Jos huomaat, että kumppanisi on ostanut lempijugurttiasi tai jaksanut ripustaa pyykit, kiitä häntä.

Kirjoittakaa kokeeksi joka päivä ylös kolme asiaa, josta olette kiitollisia, ja kertokaa ne toisillenne.

4. Vaihda nalkutus kehuihin

Kun asuu vuosia saman katon alla, on helppo sortua mäkättämiseen: et sitten taaskaan viitsinyt tyhjentää tiskikonetta.

Yrittäkää mieluummin keskittyä siihen, mitä toinen tekee hyvin. Puutarhakielellä se sanottaisiin näin: Kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.

5. Muista harrastuksesi 

Jos suhteenne tuntuu passiiviselta, se voi johtua siitä, ettet ole tyytyväinen elämääsi. Tee säännöllisesti jotain, mistä nautit.

Kun tulet harrastuksesta kotiin innostuneena, olet myös parisuhteessa parhaimmillasi.

6. Huomioi kumppanisi kiinnostuksen kohteet

Et ehkä koskaan opi pitämään golfista tai innostumaan uusimmista älyvempaimista. Kun puolisosi tekee jotain, mistä on todella innostunut, tarkkaile häntä. Intohimo tekee ihmisestä kauniin.

7. Sovi tuplatreffit

Parisuhdeaikaa ei aina tarvitse viettää kahdestaan. Yhden tutkimuksen mukaan hyvän ystäväpariskunnan kanssa tuplatreffeillä käyminen auttoi pareja tuntemaan kiintymystä omaa kumppania kohtaan.

Kun näet puolisosi juttelevan ystävienne kanssa, saatat taas muistaa, miksi aikoinaan rakastuit häneen.

8. Flirttaile

Parisuhde on tasapainoilua: ihminen kaipaa turvaa, mutta myös jännitystä. Niiden yhdistäminen on haastavaa. Siksi hellä ja vihjaileva flirttailu kannattaa.

Saattaa tuntua hölmöltä lähettää punastuttava tekstiviesti aviopuolisolle, mutta se voi auttaa löytämään mahanpohjasta kadonneet perhoset.

9. Kerro, miltä sinusta tuntuu

Käyt kampaajalla ja vedät ylle kauneimman puserosi. Odotat, että puoliso huomaisi ja suutut, kun niin ei käy.

Parisuhteen lämmittely-yritys ei saa olla sanaton testi, jonka puolisosi voi joko läpäistä tai reputtaa. Älä oleta, että hän osaa lukea mieltäsi.

Ellet tunne välejänne läheisiksi, kerro siitä kumppanillesi. Vasta silloin voitte yhdessä pohtia, miten asia korjataan.

10. Määrittele treffi-ilta uusiksi

Treffien ei aina tarvitse tarkoittaa pöytävarausta kalliissa ravintolassa. Käykää vaikka iltakävelyllä ja jutelkaa päivästänne.

Treffit tarkoittavat aikaa, jolloin ette pidä toisianne vanhempina tai asuinkumppaneina, vaan ihmisinä, jotka olette valinneet jakamaan elämänne.

11. Älä odota mahdottomia

Nykykulttuuri on niin seksualisoitunutta, että parisuhde voi tuntua laimealta, jos se ei muistuta romanttisten elokuvien kiihkeitä kohtauksia. Kaikissa pitkissä parisuhteissa on hyviä ja huonompia ajanjaksoja. Muista, että rakkautta voi tuntea ja osoittaa monin eri tavoin.

Lähde: health.com