Kiltit voivat paremmin, tutkitusti.
Kiltit voivat paremmin, tutkitusti.

Kiltteys saa voimaan paremmin, ja siksi se kannattaa, asiantuntija kertoo.

”Se nyt on niin kiltti, sellainen ovimatto.”

Kun puhumme kiltteydestä, siihen liittyy usein negatiivinen kaiku. Mielikuvissamme kilttien yli voi kävellä, tai sitten he ovat ”liian kilttejä” eivätkä osaa pitää omia puoliaan.

Negatiiviset mielikuvat kiltteydestä eivät kuitenkaan tosielämässä pidä yleensä paikkaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kun ajatellaan kilttejä ihmisiä yleensä, se ei välttämättä mene näin ollenkaan. Kiltteys ei tarkoita sitä, että sinun ylitsesi voidaan oikeasti kävellä”, sanoo persoonallisuustukija Sointu Leikas Helsingin yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leikas on tutkinut persoonallisuutta ja sen yhtä osaa, sovinnollisuutta. Se tarkoittaa esimerkiksi ystävällistä käyttäytymistä ja empaattisuutta, eli on tieteen vastine sille, mitä yleisesti pidetään kiltteytenä. Tutkijan mukaan kiltteys on, vastoin yleistä asennetta, vain positiivinen juttu.

”Kiltteys ei tarkoita, että ylitsesi voidaan kävellä.”

”Persoonallisuustutkimuksen sekä muun käyttäytymisen tutkimuksen näkökulmasta kiltteys on pelkästään hyvä asia”, Leikas sanoo.

Hän antaa myös perustelut. Tutkimuksissa on havaittu, että kiltteyteen liittyy vain hyviä puolia: kilteistä pidetään helposti, he eroavat muita epätodennäköisemmin ja ovat tyytyväisempiä suhteisiinsa. Ja mikä ihaninta: kun heitä pyydetään arvioimaan itse omaa hyvinvointiaan, he kokevat muita useammin voivansa hyvin.

Viilaa käytös kuntoon

Toiset ihmiset ovat persoonaltaan kiltimpiä kuin toiset.  Kilttiin käytökseen ei kuitenkaan tarvita kilttiä persoonaa, kaikki pystyvät siihen kyllä. Ja saavat siitä myös hyvän olon.

”Kun käyttäytyy ystävällisesti, tulee iloiseksi riippumatta persoonallisuudesta”, Leikas sanoo.

Omaa käytöstään voi petrata esimerkiksi näin:

1. Älä epäile toisen tarkoitusperiä

Yksi avainasia, joka kilttejä ja vähemmän kilttejä tutkimusten mukaan erottaa, on se, kuinka he tulkitsevat toisia ihmisiä.

Persoonaltaan vähemmän kiltit usein epäilevät muita ihmisiä: tuo ei halua mitään hyvää, hän haluaa kilpailla kanssani ja minun täytyy voittaa hänet. Kiltit taas ovat empaattisia ja uskovat muiden tarkoittavan hyvää.

Jos käytöstään haluaa muuttaa, epäilyä kannattaisi tietoisesti opetella vähentämään ja sen sijaan pyrkiä ajattelemaan muista positiivisesti.

Silloinkin, kun toinen vaikuttaa kireältä tai vihamieliseltä, itselleen voi muistuttaa, ettei toisen tarkoituksena luultavasti ole hyökätä. Ehkä työkaverin, ystävän tai kaupungilla vastaan kävelleen ihmisen elämässä vain on meneillään jotain, mikä saa hermot kiristymään ja josta muut eivät tiedä mitään.

2. Hymyile

Hymy helppo tapa kohottaa omaa ja toisten tunnelmaa. Se saa oitis paremman olon niin itselle kuin muille. Hymyilevää ihmistä on myös helpompi lähestyä kuin mutrusuuta.

Myös pieni nauru rentouttaa ja vähentää stressiä. Sen jälkeen voi olla helpompi olla kiltimpi muillekin.

3. Osoita kiinnostuksesi

Kun juttelet jonkun kanssa, osoita, että kuuntelet häntä. Sen voi tehdä vaikka nyökkäämällä tai sanomalla ”joo” tai ”niin”.

Tutkimuksissa on huomattu, että kiltit ihmiset osoittavat olevansa aidosti kiinnostuneita toisesta. Sen myötä heitä pidetään mukavina ja heidät haluttaisiin ystäviksi.

Vierailija

Minustakin nuo listatut asiat kuvaavat enemmänkin mukavaa tms ihmistä kuin nimenomaan kilttiä. Kiltteys liittyy minun mielestäni enemmän auttavaisuuteen, hyvätahtoisuuteen. Ja on paras ominaisuus mitä ihmisessä voi olla.

  • ylös 12
  • alas 8
Vierailija

Kieltämättä sanana kiltti on vähän menettänyt merkitystään. Koira voi olla kiltti, mutta ihmisestä kiltti on yhtä kuin liian kiltti. Nuo artikkelissa mainitut asiatkin yhdistyisivät minulla sanoihin mukava, ystävällinen, sosiaalisesti taitava... ei niinkään kiltti. Niin ne sanat värittyvät kun lukee artikkeleita.

  • ylös 11
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla