Tiesitkö? Muistia voi parantaa syömällä – 5 ruokaa, jotka tekevät hyvää aivoille

Kahvi, tee, tumma kaakao ja moni ruoka tekee aivoille erityisen hyvää. Katso parhaat muistiruuat ja laita niitä ostoslistalle.

Välimeren ruokavalio on kelpo lähtökohta, mutta muistiruokien listalle mahtuvat myös herkut.

Jos haluat säilyttää hyvän muistisi tai jopa parantaa sitä, näitä ruokia ei kannata ohittaa.

  1. Kasvikset, vihannekset, hedelmät ja marjat tekevät hyvää sydämelle. Ja mikä tekee hyvää sydämelle, tekee hyvää myös aivoille. Muun muassa mustikan hyviä vaikutuksia on tutkittu paljon.
  2. Hyvälaatuiset rasvat (muun muassa oliivi- ja rypsiöljy, mantelit, pähkinät) tehostavat aivojen toimintaa. 
  3. Rasvainen kala (esimerkiksi lohi tai kirjolohi) pienentää muistisairauden vaaraa. VINKKI: Hyvälaatuisia rasvoja, kalaa ja kasviksia on paljon muun muassa Välimeren ruokavaliossa – tai sen lähisukulaisessa Itämeren ruokavaliossa.
  4. Kahvi, tee ja tumma kaakao voivat vaikuttaa myönteisesti aivojen tietojenkäsittelyyn, kun niitä nauttii säännöllisesti. 3–5 kupillista kahvia päivässä vähentää muistisairauden vaaraa ja viivästyttää Alzheimerin taudin oireiden ilmaantumista.
  5. Herkut. Kyllä vain! Pieni herkuttelu silloin tällöin on erittäin tarpeellista: aivotkin nauttivat siitä, mikä tekee hyvää mielelle.

Lähteet: Ravitsemustieteilijä Satu Jyväkorpi; Minna Huotilainen & Leeni Peltonen: Tunne aivosi (Otava 2017); Muistiliitto.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla



 


 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla