”En pidä ylimääräisestä huomiosta. Nämä vaatteet ovat kuin suoja-asu. Näin pukeutuneena en käännä kenenkään päitä. Kävelenkin asussa eri tavalla: hiukan miehekkäästi kädet taskussa. Takki ja bootsit ovat kirpputorilta ja housut Madlady-verkkokaupasta.”
”En pidä ylimääräisestä huomiosta. Nämä vaatteet ovat kuin suoja-asu. Näin pukeutuneena en käännä kenenkään päitä. Kävelenkin asussa eri tavalla: hiukan miehekkäästi kädet taskussa. Takki ja bootsit ovat kirpputorilta ja housut Madlady-verkkokaupasta.”

Jos katumuodin mestari Eeva Roots ei saa pukeutua niin kuin hyvältä tuntuu, vaatteet muuttuvat hänestä vankilaksi. Tuhannet seuraavat hänen tyyliään Instagramissa.

33-vuotias valokuvaaja ja stailaaja asuu Helsingin Kalliossa Senkku-koiransa kanssa. Hänen Instagram-tilillään on yli 31 000 seuraajaa.

Eeva Roots, mitä pukeutuminen merkitsee sinulle?

”Kuvastan sillä persoonaani. Tyyli on ollut minulle tärkeä alakoulusta asti. Minun on saatava pukeutua fiilikseni mukaan, muuten vaatteet muuttuvat vankilaksi. Kotelomekossa ja korkokengissä olen kuin rooliasussa.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Pelkistetyssä asussa näytän suunnilleen samalta kuin muutkin boheemin Kallion asukkaat. Haalarit ovat H&M:n ja lakki Gina Tricot´n.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten kuvailisit tyyliäsi?

”Se on urbaania katumuotia. Nahka, denim ja niitit edustavat rockia, hupparit hip-hoppia ja korot klassista naisellisuutta. Nyt olen kiinnostunut moottoripyöräasuista, jotka ovat samaan aikaan pehmeitä ja jämäkkiä.

Jos minut laitettaisiin muuttumisleikkiin, minulta vietäisiin varmasti ensimmäiseksi säkkimäiset vaatteeni. Sanottaisiin, että älä hyvä tyttö peitä vartaloasi. Mutta juuri rennon hupparin avulla saan korkosaappaista sen näköiset kuin haluan. Riisun niistä liian naisellisuuden.”

”Kauneus ei ole kiinnostavaa. Mitä tahansa voi pukea, kunhan rikkoo ilmeisimmän harmonian.”

”Käytän kumpiakin läpinäkyviä saappaitani joka viikko. Pitkät saappaat myytiin netissä nimellä rain boots, sadesaappaat, mutta oikeasti avoin kärki nappaa vettä ja tekee sisäpohjasta liukkaan. Molemmat on tilattu brittiläisistä verkkokaupoista.”

Mikä on sinusta kaunista?

”Koetan välttää sitä, että näyttäisin perinteisesti kauniilta ja naiselliselta. Jos minulla on liian nätti olo, laitan pipon päähän. Haluan olla cool.

En silti pidä tyyliäni räväkkänä, koska katumuoti, jota itse seuraan, on paljon rohkeampaa. Tyyli-ikonini on laulaja Rihanna. Hän käyttää erikoisia vaatteita, mutta onnistuu olemaan aina ajan hermolla.”

”Äitini menehtyi viisi vuotta sitten syöpään. Otin käsivarteeni tatuoinnin äidin kunniaksi, ja hän ehti nähdä sen ennen kuolemaansa.
Äiti luki mielellään Kodin Kuvalehteä, siksi hän sopii hyvin mukaan juttuun.”

Mistä ostat vaatteesi?

”En käytä merkkejä enkä osta mitään kallista. Instagram-tilini saaman huomion kautta olen alkanut saada jonkin verran vaatteita ilmaiseksi.

Suurimman osan vaatteistani ostan käytettyinä. Esimerkiksi Zadaa-verkkokauppa on vähän älykkäämpi nettikirppis, joka seuloo myytävistä vaatteista käyttäjälle sopivimmat.

Viimeksi ostin siistit Niken lenkkarit 40 eurolla. Kaupassa niiden hinta on 140 euroa.”

”Takki on kunnianosoitus Linkin Park -yhtyeen laulajalle Chester Benningtonille. Bändi on tärkeä minulle. Kun kuulin Chesterin kuolemasta, maalasin seuraavana yönä nahkatakkini kuparispraylla ja valkoisella talomaalilla. Koristin sen Linkin Parkin lyriikoilla. Olen ylpeä takista!”

Tuunaat vaatteitasi paljon, miksi?

”Olen muokannut vaatteita lapsesta asti, koska en löytänyt tarpeeksi istuvia. Vieraalta tuntuva vaatekin muuttuu omaksi yhdistelemällä ja tuunaamalla.

Idolini on New Yorkissa asuva muotisuunnittelija Christian Benner, joka lopetti huumeiden käytön ja alkoi kustomoida nahkatakkeja ja t-paitoja. Bennerin taideteosmaisiin vaatteisiin ovat ihastuneet esimerkiksi Kate Moss, Lady Gaga, Lenny Kravitz ja Axl Rose.

Pöytälaatikossani on yritys, jonka liikeidea oli vähän samankaltainen.ol”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3/2017.

 

Eevan katu-uskottavuuden salaisuus

Älä seuraa ohjeita. Oivaltava yllätyksellisyys on katumuodin ydin. Unohda ohjeet, joiden mukaan jokin tietty leikkaus ei sovi vaikkapa päärynävartalolle.

Sotke tyylit. Pue smokkihousujen kanssa nahkatakki tai verkkareiden kanssa korkokengät. Mitä suurempi kontrasti tyyleillä on, sitä paremmin ne todennäköisesti pelaavat yhteen.

Unohda estot. Kaikilla meillä on epävarmuuksia, jotka johtuvat yleisestä mielipiteestä. Se sanelee, miten saa tai ei saa pukeutua. Enemmän kannattaisi kuunnella sitä, mikä tuntuu itsestä hyvältä tai mikä houkuttelee.

Älä pyytele anteeksi. Katumuotiin kuuluu itsevarma asenne: jokainen voi olla kuningas ja sanoa sen ääneen. Omakehu ei ole keneltäkään muulta pois.

Hanki tuunaussetti. Hae inspiraatiota 1980-luvun punk-kuvista. Taiteile vanhalle nahkatakille tai maihinnousukengille uusi elämä spraylla, niiteillä ja tekstiilitussilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla