Vaatteita on turha pestä liikaa. Mutta liian vähänkin on huono juttu!
Vaatteita on turha pestä liikaa. Mutta liian vähänkin on huono juttu!

Tunnistatko tilanteen: riisut illalla paidan tai housut. Mietit, pitäisikö vaate vipata pyykkikoriin vai vieläkö se on tarpeeksi puhdas käytettäväksi.

Likaisuus ei ole aina mikään selvä asia vaatteessa: montakin päivää päällä olleet housut voivat näyttää puhtailta, eikä paitakaan välttämättä haise hieltä. Mistä sitten tietää, koska vaate on oikeasti likainen ja se olisi syytä pestä?

Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku kehottaa hillitsemään pesuintoa: joillakin kun on tapana pestä melkein puhtaita vaatteita.

”Se ei ole viisasta, sillä peseminen sekä kuormittaa ympäristöä että kuluttaa vaatetta”, Jerkku sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Teija Jerkun mukaan yleispätevää ohjetta pesuaikoihin on vaikea antaa. Paljon riippuu siitä, kuinka likaiseksi vaate on ehtinyt päästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Vaatteesta kyllä näkee ja haistaa, kun se on likainen”, hän vakuuttaa.

Tosin likaisuus on väistämättä myös mielipidekysymys.

”Ihmiset ovat myös erilaisia sen suhteen, koska vaate on heidän mielestään likainen. Toisia ärsyttää pienikin lika, toiset eivät ole siitä kovin tarkkoja.”

Mieti materiaalia ennen kuin peset

Eri vaatekappaleiden ja materiaalien pesussa kannattaa pitää mielessä tietyt perusasiat.

  • T-paitoja ja puseroita on hyvä pestä useammin, koska ne koskettavat ihoa ja hiostuvia kainaloita. Villapaidan ja neuleen alla on siksi hyvä pitää aluspaitaa, joka on helpompi ja kevyempi pestä.
  • Farkkuja voi pestä harvoin. Joidenkin mielestä niitä ei kannattaisi pestä juuri lainkaan vaan esimerkiksi vain kerran parissa kuukaudessa tai jopa puolessa vuodessa. ”Jos farkkujen pesuväliä haluaa pidentää, niitä kannattaa kuitenkin tuulettaa. Tuulettaminen raikastaa vaatteen”, Teija Jerkku vinkkaa. Näkyvästi likaantuneiden paikka on tietysti pesukone.
  • Villa- ja silkkivaatteet eivät pidä liiasta pesemisestä. Ne eivät myöskään likaannu herkästi, koska ne pikemminkin hylkivät likaa. Villa- ja silkkivaatteita kannattaa kuitenkin tuulettaa usein. ”Ja on silkkivaatettakin syytä pestä aina välillä. Jos silkkiin pääsee likaa, se saattaa syödä materiaalia.”
Sisältö jatkuu mainoksen alla