Mikä ihana vaatekapseli!
Mikä ihana vaatekapseli!

Vaatekapseli kuulostaa jännittävältä: pitääkö vaatteet sulloa joihinkin pieniin kapseleihin? Ei suinkaan. Kyse on eräänlaisista vaateseteistä, tavasta järjestää vaatekaappi.

Kun avaat vaatekaappisi, haluatko nähdä siellä juuri sinun tyylisiäsi vaatteita, jotka mahtuvat päällesi, sopivat toisiinsa ja ovat käyttökelpoisia monissa tilanteissa? Järjestä vaatekaappisi kapselipukeutumisen periaatteiden mukaan, ja elämäsi helpottuu monella tavalla.

”Vaatekaappimme voivat pursuta erityylisiä ja -mallisia vaatteita. Silti sieltä voi olla vaikea bongata sellaisia, jotka oikeasti sopivat yhteen”, sanoo kapselipukeutumisen asiantuntija Iina Lappalainen.

Vaatekaappimme aarteet jäävät hyödyntämättä pelkästään siksi, että kaappi on järjestetty väärin. Lappalainen tietää, että moni säilyttää esimerkiksi kaikkia housuja yhdessä paikassa ja kaikkia paitoja toisessa.

”Mutta kaikki paidat eivät käy kaikkien housujen kanssa. Ne on tarkoitettu eri käyttötarkoituksiin ja ovat eri tyylisiä.”

Siksi kannattaa tarttua koko garderobiin ja tehdä rohkeita siirtoja. Kapseloida!

Kokoa erikseen työ- ja mökkikapselit

Iina Lappalainen suosittelee vaatekaapin hallinnoimiseen kapselipukeutumista. Sen tarkoituksena on ratkaista vaatekriisit niin, että oikeanlaista päällepantavaa löytyisi joka tilanteeseen – ja vielä ilman suurta tuskaa tai ahdinkoa.

Käytännössä tämä tapahtuu niin, että vaatekaappiin kootaan omista vaatteista kausittain päivittyviä, kompakteja kapseleita käyttötarkoituksen mukaan. Sieltä voi siis löytyä erikseen vaikkapa työvaate-, urheiluvaate-, kotivaate- ja mökkivaatekapselit.

Kukin kapseli sisältää vain keskenään yhteensopivia vaatteita.

Kukin kapseli sisältää vain keskenään yhteensopivia vaatteita. Kapselipukeutumisen yhteensopivuussäännön mukaan jokaisen alaosan pitäisi sopia vähintään kolmeen yläosaan ja jokaisen yläosan vähintään kahteen alaosaan.

”Useimmiten ihmisillä on kolmesta viiteen eri kapselia, joista yksi on pääkapseli, eräänlainen peruskapseli", Lappalainen kertoo.

Peruskapseli päivittyy vuodenaikojen mukaan ja sisältää yleensä työvaatteita tai muita siistejä vaatteita.

Yhteen vaatekapseliin kannattaa laittaa noin 15–25 vaatetta. Jos siellä on vähemmän kuin 15 vaatetta, päällepantavaa voi olla vaikeaa löytää, koska vaatteet ovat usein pyykissä. Jos taas vaatteita on enemmän kuin 25, runsaudenpula alkaa haitata valitsemista. Vaatekapseliin ei yleensä lasketa kuuluviksi kenkiä tai asusteita.

Päivitä vuodenaikojen mukaan

Kapseli kootaan aina yksilöllisesti, omaan elämäntilanteeseen ja tyyliin sopivaksi. Mitään yleissääntöjä siitä ei ole, mitä vaatteita vuodenaikojen mukaan päivitettävän pääkapselin tulisi sisältää.

”Kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mitkä ovat omat lempivaatteet. Kokoa kapseliin lempivaatteisiisi sopivia asukokonaisuuksia”, Lappalainen suosittelee.

Kun vuodenaika vaihtuu, noin 30–50 prosenttia pääkapselin vaatteista vaihdetaan. Talvi- ja kesäkapselit ovat harvoin kovin samanlaisia, mutta kevät- ja syyskapseleista voi löytyä paljonkin samoja vaatteita.

Reservivaatteet pidetään poissa näkyvistä.

Käytössä olevan kapselin vaatteet säilytetään käyttövaatekaapissa. Sieltä ne ovat helposti saatavilla ja yhdellä silmäyksellä nähtävissä.

”Siellä voi työvaatteiden lisäksi pitää esimerkiksi kotivaate- ja urheiluvaatekapselia. Niitähän ei yleensä tarvitse päivittää niin usein.”

Reservivaatteet eli ne, jotka eivät ole sillä hetkellä käytössä, pidetään poissa näkyvistä. Kovin kauas niitäkään ei kannata jemmata, jotta sesongin vaihtuessa vaatekaapin päivittäminen käy helposti.

Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.
Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.

Jotkut pukevat uudet vaatteet päälleen pesemättä, toiset kelpuuttavat ne käyttöön vasta pesukoneen kautta. Mikä olisi oikea tapa?

Uusi vaate on puhdas, eikä sikäli välttämättä pesun tarpeessa. Niin moni ajattelee, ja ottaa vaatteen suoraan kaupasta tuotuna käyttöön.

Toiset sen sijaan haluavat pestä vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Marttojen neuvonnan johtajan Teija Jerkun mukaan kullekin oikea tapa riippuu siitä, kuinka herkkäihoinen on.

”Herkkäihoisten on hyvä pestä etenkin ihoa koskettavat tummat vaatteet”, Jerkku sanoo.

Mutta miksi juuri tummat? Tummissa vaatteissa saattaa olla useampia värikemikaalikerroksia, joiden vuoksi irtovärin määrä voi olla suurempi kuin vastaavissa vaaleammissa vaatteissa. Uusissa vaatteissa saattaa olla myös viimeistelyaineita, jotka lisäävät niiden tuoksua.

”Herkimmät voivat saada irtoväristä ja tuoksusta oireita, kuten ihon kutinaa ja allergisia reaktioita. Usein herkkäihoiset tietävät tämän itsekin ja huolehtivat vaatteidensa pesemisestä tarkemmin.”

Pesu parantaa pyyhkeen imukykyä

Moni pesee myös uudet pyyhkeet ja lakanat ennen käyttöä. Teija Jerkku pitää sitä hyvänä tapana. Mahdolliset irtokemikaalit lähtevät usein ensimmäisessä pesussa, ja pyyhe myös imee vettä ja kuivaa ihon paremmin, kun se on pesty.

Lakanoista puolestaan voi joskus lähteä hyvinkin voimakas tuoksu, kun ne otetaan uutena paketista.

”Joissakin lakanoissa lukee myös suositus, että ne olisi hyvä pestä ennen käyttöä”, Jerkku kertoo.

Myös vaatteet ja muut tekstiilit, jotka tulevat vauvan ihoa vasten tulevat ja menevät helposti suuhun, on syytä pestä ennen käyttöönottoa.

Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.
Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.

Harmittaahan se, jos vasta ostettu vaate alkaa jo muutaman pesun ja käyttökerran jälkeen näyttää ikivanhalta. Opettele vaatteiden hoitoon helpot perussäännöt!

Tekstiilien säilyttäminen hyväkuntoisena ei niinkään vaadi työtä tai vaatteen käsittelyä jollain erityisellä tavalla. Vaatteen kestoa voi pidentää oikeastaan ihmeen helposti: kiinnittämällä huomiota siihen, miten vaatetta käsittelee ja tekemällä viisaita valintoja.

Huolenpito on myös ekologinen teko, sillä sen avulla vaate kestää kauemmin, eikä uutta tarvitse ostaa niin usein.

Vältä pesua – tuuletus voi riittää.

Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku pitää tärkeimpänä ohjeena sitä, ettei vaatetta saisi pestä turhaan.

”Peseminen kuluttaa aina vaatetta. Vaate kannattaa pestä vasta, kun se on likainen. Turha peseminen kuormittaa myös ympäristöä”, Jerkku muistuttaa.

Usein vaatteen raikastamiseen voi riittää sen tuulettaminen.

Pese niin kuin pyydetään

Vaikka pesemistä kannattaa lykätä, sitä ei silti saa päästää liian likaiseksi. Muuten se ei välttämättä enää puhdistu kunnolla.

Pyykkikoneen äärellä kannattaa käyttää hetki harkintaa: tekstiileistä löytyvät pikku lappuset kertovat tärkeitä terveisiä valmistajilta. Noudata vaatteen hoito-ohjeita ja pese se oikeassa lämpötilassa. Muista myös, että kaikille vaatteille ei sovi huuhteluaine. Värivirheiltä vältyt, kun lajittelet pyykit värin mukaan.

Tukeva henkari pitää huolen siitä, ettei vaate veny.

Pesun jälkeen vaate on tärkeää oikoa omiin mittoihinsa ja ripustaa kuivumaan. Tukevat henkarit pitävät huolen siitä, ettei vaate veny tai muuta muotoaan kuivauksen aikana.

Jotkut vaatteet, kuten villapaidat, kuuluu kuivata vaakatasossa eli esimerkiksi pyykkitelineen päällä.

Henkarikuivatus vähentää myös silittämisen tarvetta. Esimerkiksi paitapuserot siliävät paremmin, kun ne oikoo kuivumaan henkarille. Liian kuuma silitysrauta voi myös vahingoittaa vaatetta.

Silittämistä helpottamaan on olemassa silitysvettä. Teija Jerkun mielestä vaatehuollossa kuitenkin pärjää hyvin ilman sitä, etenkin, jos tahtoo vähentää turhien kemikaalien käyttöä.

Satsaa laatuun ja säilytykseen

Kestävyyteen voi myös vaikuttaa satsaamalla hyvälaatuisiin vaatteisiin. Kaupassa on hyvä tutkia, millaisia vaatteen saumat ovat, miltä materiaali tuntuu ja onko napit kiinnitetty huolella. Jos vaate on laadukas, se kestää pesua heikompikuntoisia paremmin.

Tekstiilisi huomaavat myös sen, miten niitä säilytät. Vaatteita ei kannata mytätä kaappiin sekaisin, vaan antaa niille arvoisensa kohtelu ja laittaa siisteihin pinoihin.

”Hyvin säilytettyinä ne pysyvät parempikuntoisina, löytyvät helpommin ja menevät pienempään tilaan”, Jerkku vinkkaa.