Mikä ihana vaatekapseli!
Mikä ihana vaatekapseli!

Vaatekapseli kuulostaa jännittävältä: pitääkö vaatteet sulloa joihinkin pieniin kapseleihin? Ei suinkaan. Kyse on eräänlaisista vaateseteistä, tavasta järjestää vaatekaappi.

Kun avaat vaatekaappisi, haluatko nähdä siellä juuri sinun tyylisiäsi vaatteita, jotka mahtuvat päällesi, sopivat toisiinsa ja ovat käyttökelpoisia monissa tilanteissa? Järjestä vaatekaappisi kapselipukeutumisen periaatteiden mukaan, ja elämäsi helpottuu monella tavalla.

”Vaatekaappimme voivat pursuta erityylisiä ja -mallisia vaatteita. Silti sieltä voi olla vaikea bongata sellaisia, jotka oikeasti sopivat yhteen”, sanoo kapselipukeutumisen asiantuntija Iina Lappalainen.

Vaatekaappimme aarteet jäävät hyödyntämättä pelkästään siksi, että kaappi on järjestetty väärin. Lappalainen tietää, että moni säilyttää esimerkiksi kaikkia housuja yhdessä paikassa ja kaikkia paitoja toisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Mutta kaikki paidat eivät käy kaikkien housujen kanssa. Ne on tarkoitettu eri käyttötarkoituksiin ja ovat eri tyylisiä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siksi kannattaa tarttua koko garderobiin ja tehdä rohkeita siirtoja. Kapseloida!

Kokoa erikseen työ- ja mökkikapselit

Iina Lappalainen suosittelee vaatekaapin hallinnoimiseen kapselipukeutumista. Sen tarkoituksena on ratkaista vaatekriisit niin, että oikeanlaista päällepantavaa löytyisi joka tilanteeseen – ja vielä ilman suurta tuskaa tai ahdinkoa.

Käytännössä tämä tapahtuu niin, että vaatekaappiin kootaan omista vaatteista kausittain päivittyviä, kompakteja kapseleita käyttötarkoituksen mukaan. Sieltä voi siis löytyä erikseen vaikkapa työvaate-, urheiluvaate-, kotivaate- ja mökkivaatekapselit.

Kukin kapseli sisältää vain keskenään yhteensopivia vaatteita.

Kukin kapseli sisältää vain keskenään yhteensopivia vaatteita. Kapselipukeutumisen yhteensopivuussäännön mukaan jokaisen alaosan pitäisi sopia vähintään kolmeen yläosaan ja jokaisen yläosan vähintään kahteen alaosaan.

”Useimmiten ihmisillä on kolmesta viiteen eri kapselia, joista yksi on pääkapseli, eräänlainen peruskapseli", Lappalainen kertoo.

Peruskapseli päivittyy vuodenaikojen mukaan ja sisältää yleensä työvaatteita tai muita siistejä vaatteita.

Yhteen vaatekapseliin kannattaa laittaa noin 15–25 vaatetta. Jos siellä on vähemmän kuin 15 vaatetta, päällepantavaa voi olla vaikeaa löytää, koska vaatteet ovat usein pyykissä. Jos taas vaatteita on enemmän kuin 25, runsaudenpula alkaa haitata valitsemista. Vaatekapseliin ei yleensä lasketa kuuluviksi kenkiä tai asusteita.

Päivitä vuodenaikojen mukaan

Kapseli kootaan aina yksilöllisesti, omaan elämäntilanteeseen ja tyyliin sopivaksi. Mitään yleissääntöjä siitä ei ole, mitä vaatteita vuodenaikojen mukaan päivitettävän pääkapselin tulisi sisältää.

”Kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mitkä ovat omat lempivaatteet. Kokoa kapseliin lempivaatteisiisi sopivia asukokonaisuuksia”, Lappalainen suosittelee.

Kun vuodenaika vaihtuu, noin 30–50 prosenttia pääkapselin vaatteista vaihdetaan. Talvi- ja kesäkapselit ovat harvoin kovin samanlaisia, mutta kevät- ja syyskapseleista voi löytyä paljonkin samoja vaatteita.

Reservivaatteet pidetään poissa näkyvistä.

Käytössä olevan kapselin vaatteet säilytetään käyttövaatekaapissa. Sieltä ne ovat helposti saatavilla ja yhdellä silmäyksellä nähtävissä.

”Siellä voi työvaatteiden lisäksi pitää esimerkiksi kotivaate- ja urheiluvaatekapselia. Niitähän ei yleensä tarvitse päivittää niin usein.”

Reservivaatteet eli ne, jotka eivät ole sillä hetkellä käytössä, pidetään poissa näkyvistä. Kovin kauas niitäkään ei kannata jemmata, jotta sesongin vaihtuessa vaatekaapin päivittäminen käy helposti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla