Rintaliivit kannattaa pestä pesupussissa, 30 asteessa ja nestemäisellä pesuaineella. ”Jos liivejä pesee liian kuumassa, niiden värit lähtevät ja joustavuus häviää”, sanoo myymäläpäällikkö Rauni Suihko Patricia Joensuusta.
Rintaliivit kannattaa pestä pesupussissa, 30 asteessa ja nestemäisellä pesuaineella. ”Jos liivejä pesee liian kuumassa, niiden värit lähtevät ja joustavuus häviää”, sanoo myymäläpäällikkö Rauni Suihko Patricia Joensuusta.

Kuinka kauan samoja rintaliivejä voi käyttää? Mitä tehdä, jos olkaimet putoilevat? Pyysimme asiantuntijaa vastaamaan yleisimpiin rintaliivikysymyksiin.

1. Mistä tunnistaa itselle sopivan koon, Patricia Joensuun myymäläpäällikkö Rauni Suihko?

”Oikean kokoiset liivit eivät purista tai lipsu itsestään pois paikoiltaan. Uudet liivit on hyvä kiinnittää ostaessa ensimmäiseen hakaseen, jotta niitä voi myöhemmin kiristää. Ympärysmitta on sopiva, kun väliin mahtuu juuri ja juuri kolme sormea. Jos liivien takaosa nousee eikä ole suorassa, kun katsot sivulta, ympärysmitta on liian iso.

Tukevat liivit pysyvät paikoillaan myös liikkeessä. Kupin on hyvä olla mieluummin liian laaja kuin pieni. Kaikki kuppimallit eivät käy kaikille. Jos rinta tulee ulos kupista, liivit ovat liian pienet.”

2. Miksi olkaimet valuvat koko ajan?

”Monella on liian iso ympärysmitta ja liian pieni kuppi. Jos olkaimet valuvat, liivien ympärysmitta on liian iso tai ne ovat löystyneet liikaa käytössä. Olkaimen ja ihon väliin pitäisi mahtua yksi sormi.

Balconette-mallisissa liiveissä olkaimet on kiinnitetty aivan liivin reunaan. Jos olkaimet valuvat sen takia, malli ei ehkä sovi itselle.”

”Ihmiset pesevät rintaliivejä liian usein.”

3. Tarvitaanko kaaritukia mihinkään?

”Kaarituet eivät ole pienirintaisille välttämättömät. Tuellinen liivi kohottaa, mutta kaarituen on tärkeää olla oikean kokoinen, ettei se paina tai katkea.”

4. Kuinka usein rintaliivit pitää pestä?

”Kolmannen käyttökerran jälkeen. Ihmiset pesevät rintaliivejä liian usein. Itse huuhtelen liivit joskus vain suihkun alla ja ripustan kuivumaan. Vaatteet kärsivät liian tiuhasta pesusta. Jos taas liivejä pitää viikon putkeen, ne voivat alkaa haista hieltä.”

5. Kuinka kauan liivejä voi käyttää?

”Sanotaan, että yksien liivien käyttöikä on 6–8 kuukautta, mutta silloin ne saavat kyllä olla jatkuvassa käytössä. Mitä useammat liivit omistaa ja mitä useammin niitä vaihtelee, sitä kauemmin liivit kestävät.

”Liivejä olisi hyvä olla ainakin kolmet – yhdet pyykissä, yhdet päällä ja yhdet kaapissa.”

Itse käytän oikein pestyjä ja pidettyjä liivejä pari vuotta. Jos käytössä ja pesussa pyörii vain parit liivit, ne kuluvat nopeammin.”

6. Kuinka monet liivit kannattaa omistaa?

”Sanon usein, että liivejä olisi hyvä olla ainakin kolmet – yhdet pyykissä, yhdet päällä ja yhdet kaapissa. Rintojen koko saattaa vaihdella välillä hormonitoiminnan mukaan. Myös painon nousu ja lasku näkyy heti liiveissä.

Olisi hyvä olla erikseen urheiluliivit, arkiliivit ja juhlaliivit. Moni sanoo, että laittaa vanhat liivit päälle, kun menee hiihtämään. Liikkuessa on erityisen tärkeää, että liivit ovat tukevat ja hyvälaatuiset.”

7. Milloin liivit on aika vaihtaa uusiin?

”Kun liivit eivät kestä päällä tai niitä joutuu asettelemaan jatkuvasti. Olkaimet tippuvat tai liivit eivät tunnu hyvältä päällä. Hyvin istuvat liivit tuntuvat napakoilta ja tukevilta.”

8. Miten rintaliivit kannattaa pestä?

”Monissa rintaliiveissä lukee käsinpesu, mutta nykyään pesukoneissa on hyvät hienopesuohjelmat. Liivit kannattaa pestä hyvässä pesupussissa, 30 asteessa ja nestemäisellä pesuaineella. Siitä ei jää pulveripilkkuja vaatteen pintaan.

”Jos liivejä pesee liian kuumassa, niiden värit lähtevät ja joustavuus häviää.”

Hyvä pesupussi on tärkeä, etteivät liivit pääse pyörimään koneessa. Kaarituet voivat irrotessaan rikkoa liivit ja koko koneen. Isossa pesupussissa liivit pääsevät menemään solmuun.

Jos liivejä pesee liian kuumassa, niiden värit lähtevät ja joustavuus häviää. Moni tekee sen virheen, että pesee valkoisia rintaliivejä valkaisevalla pesuaineella tai tahranpoistoaineella. Ne on värjätty valkoiseksi eli tahranpoistoaineella niistä ei tule valkoisia vaan niistä lähtee väri.

Tummien vaatteiden kanssa kannattaa käyttää tummia liivejä ja vaaleiden vaaleita. Tummista vaatteista voi tarttua vaaleisiin liiveihin irtoväriä.”

9. Miten liivejä pitäisi säilyttää?

”Muotoonprässättyjä liivejä ei saisi taitella sisäkkäin. Itse säilytän liivejä lipaston laatikossa, hakaset kiinni ja kupit muodossaan. Jos kupit taittaa toistensa sisään, varsinkin topattuihin liiveihin voi tulla lommoja. Kun kupit ovat suorassa, ne säilyvät hyvinä.”

Asiantuntijana Patricia Joensuun myymäläpäällikkö Rauni Suihko.

Paras apu katusuolatahroihin on suojata kengät etukäteen niin hyvin, ettei kosteus pääse imeytymään nahkaan.

Kun loska valtaa kadut, nahkakenkiin imeytyy veden mukana katusuolaa. Suola pitää tiet sulina, mutta jättää nahkaan valkoiset rannut. Erityisen herkkiä suolalle ja kosteudelle ovat mokkanahkaiset kengät, koska mokkanahassa ei ole tiivistä pintakerrosta.

”Osa valkoisesta on mineraaleja ja suoloja, joita käytetään nahan parkitsemisessa. Kun kosteus imeytyy kenkään, se vetää nahan omat mineraalit ulos”, sanoo suutarimestari Ville Hasala.

”Suurin ongelma on se, että nahka turpoaa kastuneesta kohdasta. Suolatahrat saa puhdistettua, turvotusta ei. Suolan ja veden yhdistelmä saa kengän jämähtämään uuteen muotoon, josta se ei palaudu enää.”

Suolan ja kosteuden yhdistelmä voi myös muuttaa nahan väriä.

”Mitä hienomman väriset kengät, sitä tärkeämpää kosteudelta suojaaminen on. Värikkäässä nahassa muutokset huomaa helposti ja niille on hankala tehdä mitään”, Hasala sanoo.

Etikkakikka voi tepsiä

Paras keino välttyä katusuolatahroilta on lankata ja suojata kenkiä säännöllisesti kosteudelta. Kun nahka on hyvin suojattu, vesi valuu pisarana pois sen pinnalta eikä suola pääse imeytymään nahkaan.

”Moni käyttää kosteussuojasuihketta kerran, kun kengät ovat uudet, ja unohtaa sen sitten. Suihketta pitäisi lisätä parin viikon välein tai suoraan ennen räntään ja loskaan menoa”, Ville Hasala sanoo.

Lankkia on hyvä lisätä kerran kuussa tai silloin, kun kengät kaipaavat lisää kiiltoa.

”Patterilla kengät kuivuvat liian nopeasti ja niistä tulee koppuraiset.”

Jos vahinko on jo tapahtunut, kenkien on hyvä antaa kuivaa ennen suolatahrojen putsausta, sillä märkiä kenkiä ei voi käsitellä suoja-aineilla. Enimmän kosteuden voi kuivata pyyhkeellä kengän pinnasta ja antaa kenkien sitten kuivaa huoneenlämmössä.

”Patterilla kengät kuivuvat liian nopeasti ja niistä tulee koppuraiset”, Hasala sanoo.

Kun kengät ovat kuivuneet, suolatahrat voi puhdistaa kenkäshampoolla tai kotikonstein vedellä ja etikalla. Etikkaseosta kannattaa kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan, sillä se voi vaikuttaa joidenkin kenkien väriin.

Näin puhdistat etikalla:

  1. Tee seos, jossa on kolmasosa etikkaa ja kaksi kolmasosaa vettä. Kostuta liinaa seoksessa ja pyyhi kengät sillä.
  2. Puhdista lopuksi kengän pinta etikasta nahkealla liinalla.
  3. Anna kenkien kuivaa ja levitä sitten lankki ja kosteussuoja. Kosteussuojan on hyvä imeytyä pari minuuttia ennen ulos menoa.

Kun kohta laitat talvivaatteesi kesäsäilöön, muista, ettei villavaatteita tarvitse käyttää pesukoneen kautta. Pelkkä tuulettaminenkin saattaa tepsiä.

Villa on luonnonkuitu, jonka luontaisena ominaisuutena on hylkiä likaa.

”Kun villavaate näyttää muuten puhtaalta, mutta siinä on hajuja tai vaikkapa ravintolasta tarttunutta käryä, se on parasta puhdistaa tuulettamalla”, sanoo kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista.

Tuulettaminen raikastaa villaa. Suoraan auringonvaloon villavaatetta ei kuitenkaan kannata kiikuttaa. Varsinkin vaaleat villavaatteet saattavat kellastua auringossa.

”Kun villaa hoidetaan ohjeiden mukaan eikä sitä pestä liikaa, se säilyttää pidempään luontaisen lianhylkimiskykynsä ja kyvyn raikastua ulkona”, Pikkarainen neuvoo.

”Kun villaa hoidetaan ohjeiden mukaan eikä sitä pestä liikaa, se säilyttää lianhylkimiskykynsä ja kyvyn raikastua ulkona.”

Tuulettamista Pikkarainen suosittelee villan lisäksi kaikille tahrattomille tekstiileille, jotka eivät ole pesun tarpeessa.

Kun siis kohta laitat talvivaatteesi kesäsäilöön, muista, ettei koko arsenaalia tarvitse käyttää pesukoneen kautta. Pelkkä tuulettaminenkin saattaa tepsiä. Jos villakangastakin taskujen reunoissa ja hihansuissa on ikäviä nuhruisia jälkiä, likaiset kohdat voi täsmäpuhdistaa käsin pesemällä.

Kun tuulettaminen ja tahranpoisto eivät riitä

Jos villavaatteen haluaa pestä kokonaan, se tehdään joko käsin tai koneessa villanpesu- tai käsinpesuohjelmalla tekstiilin pesuohjemerkintää noudattaen.

Nykykoneiden villapesuohjelmat ovat Pikkaraisen mielestä varsin hyviä ja hellävaraisia. Kun valitaan oikea pesuohjelma eikä konetta ahdeta täyteen, ohjelman teho vastaa käsinpesua.

Ohjelmaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että linkousnopeus on säädetty tarpeeksi alhaiseksi.

”Villan pesuun voi käyttää villanpesuaineita tai ihan normaalia kirjopesuainetta. Yleensä noin kolmasosa normaalista pesuainemäärästä riittää.”

Jos peset villavaatteen käsin, muista nämä vinkit

  1. Kastele vaate ensin pelkällä vedellä.
  2. Laita pesuvesi valmiiksi. Liuota veteen ensin nestemäinen villanpesuaine tai kirjopesuaine ja laita sitten kasteltu villavaate veteen.
  3. Älä hankaa tai hinkkaa vaatetta vaan pöyhi ja nostele sitä kevyesti ja hellävaraisesti vedessä.
  4. Huuhtele vaate useammassa puhtaassa huuhteluvedessä. Nostele ja pyörittele sitä samalla kevyesti.
  5. Kun viimeinen huuhtelu on tehty, puristele vaatetta hellävaraisesti liian veden poistamiseksi. Valumavettä voi poistaa myös rullaamalla vaatteen paksun froteepyyhkeen sisälle ja painelemalla rullaa hellästi. 

Villalle suositellaan tasokuivatusta. Pesty vaate asetellaan muotoonsa. Varmista myös, etteivät vaatteen osat roiku niin, että se pääsisi kuivumisen aikana venymään.

Vinkit villan puhdistukseen ja pesuun antoi kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista.