Kauneustoimittajamme etsi vastaukset lukijoidemme yleisimpiin kauneuskysymyksiin.

 

Miten hoitaa aikuisen ihoa, joka yrittää palata teini-ikään epäpuhtauksien myötä?

Stressi, hormonimuutokset tai sopimaton kosmetiikka voivat olla syynä aikuisena vaivaavaan akneen. Tärkeintä on pitää iho puhtaana. Puhdista ja kosteuta iho huolellisesti aamuin illoin rasvoittuvalle tai sekaiholle sopivilla tuotteilla. Vaikka et meikkaisikaan, puhdista silti. Puhdistuksen jälkeen iho tarvitsee kosteuttavaa voidetta, sillä näppyinen iho saattaa silti olla pintakuiva. Kuorinta poistaa ihon pinnasta kuolleet ihosolut. Kosteuttava ja rauhoittava naamio vähentää epäpuhtauksia osaltaan. Käytä näppyihin tarkoitettuja peitevoiteita niiden häivyttämiseen.

 

Miten suojata herkkää couperoottista ihoa talvisella hiihtolenkillä?

Käytä vedetöntä voidetta tai erityisesti couperosaiholle tarkoitettua tuotetta. Kaulahuivi ja huppu suojaavat liialta viimalta. Suojaa ja vahvista ihoa hoitavilla voiteilla, seerumeilla ja kosteuta kerran viikossa naamiolla.

 

Onko olemassa mitään konstia, jolla pääsee laajentuneista ihohuokosista eroon?

Nopein keino on häivyttää ne piiloon. Erilaiset täyttötuotteet, kuten esimerkiksi meikkivoiteen alla käytettävät meikinpohjustusaineet, saavat huokoset näkymättömiin. Unohda paksut meikkivoiteet ja liika puuterointi, ne vain korostavat huokosia. Ohut meikkivoide ja malttia puuterin käytössä.
Kuorinta tasoittaa ihoa ja huokosia, ja voiteilla ihon saa kimmoisammaksi.

 

Miten pystyy tekemään näyttävän nutturan puolipitkistä ja paksuista hiuksista, kun ei ole mikään kampausvelho?

Materiaalia on siis omasta takaa! Pohjusta kampaus levittämällä muotovaahtoa kosteisiin hiuksiin ja föönaamalla ne kuiviksi. Kun hiukset eivät ole liian liukkaat, onnistuu kampauksen teko helpommin. Tupeeraa hiukset, suihkauta hiuslakkaa ja silota hiusten pintaa. Kerää ponnari siihen kohtaan, mihin haluat nutturan sijoittuvan, ja kiedo hiukset nutturalle hengettömien ja pinnien avulla. Viimeistele hiuslakalla. Valkki tai hiuslisäke tekee nutturakampauksesta vielä näyttävämmän.

 

Vesi ja hiekka heijastavat UV-säteitä, joten UV-vaatteet voivat olla käytännöllinen valinta rantapäivälle.
Vesi ja hiekka heijastavat UV-säteitä, joten UV-vaatteet voivat olla käytännöllinen valinta rantapäivälle.

Myös tavalliset vaatteet suojaavat auringolta, ihotautilääkäri sanoo. Tiettyjä hyötyjä kuitenkin saavutetaan erityisillä UV-vaatteilla.

Nyt rannat ovat niitä täynnä, nimittäin UV-vaatteissa juoksentelevia lapsia. Myös aikuisille on tarjolla UV-tunikoita, -huppareita ja -juoksuhousuja, joissa kankaan erityismateriaali ja tiheys toimivat suojana UV-säteilylle.

Onko UV-vaatteista jotain erityistä hyötyä eli pitäisikö sellaisia hankkia, jos aikoo oleskella auringossa paljon, ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund?

”Ei UV-vaatteita ole pakko käyttää, jos on hattu ja normaalit, peittävät vaatteet”, Kyrklund vastaa.

Tavallinenkin vaate suojaa Kyrklundin mukaan ihoa usein riittävästi auringolta ja ehkäisee palamista. UV-vaatteesta voi kuitenkin olla hyötyä aikuisille, joilla on esimerkiksi hyvin herkästi palava iho tai valolle herkistävä lääkitys. Silloin ihoa ei tarvitse olla jatkuvasti rasvaamassa.

Tavallisen vaatteen UV-suoja puolittuu, kun vaate kastuu.

UV-vaate suojaa ihoa myös märkänä. Tavallisen vaatteen UV-suoja sen sijaan puolittuu, kun vaate kastuu.

”Helteillä UV-vaatteissa on se etu, että ne ovat kevyitä, voivat kastua ja kuivuvat nopeasti.”

Erinomaisia rantavaatteita

Kyrklundin mukaan UV-vaatteet voivat olla siksi käytännöllinen valinta esimerkiksi uimarannalle. Ne antavat aurinkosuojaa erityisesti lapsille, jotka viettävät vedessä ja suorassa auringonpaisteessa pitkiä aikoja, mutta myös aikuisille, jos rannalle mennään esimerkiksi snorklaamaan.

”Rannalla vesi heijastaa UV-säteilyä. Ja hiekka yhtä lailla.”

Jos UV-vaatteita ei halua käyttää, tavallisen vaatteen suojaustehoa voi arvioida katsomalla kangasta valoa vasten. Mitä vähemmän se päästää valoa läpi, sitä paremmin se suojaa myös auringolta. Tiheään kudotut ja paksut vaatteet suojaavat paremmin kuin erittäin ohuet hellevaatteet.

Toisinaan kuulee puhuttavan siitä, ovatko UV-vaatteet turvallisia tai irtoaako niistä ihoon kemikaaleja. Kyrklund ei ole törmännyt mihinkään huolestuttavaan.

”Pidän hirveän epätodennäköisenä, että niissä olisi mitään vaarallista.”

Helppoja konsteja suojautumiseen

Käytti UV-vaatetta tai ei, auringolta suojautumiseen on kaksi yksinkertaista neuvoa, Kyrklund muistuttaa: vältä aivan keskipäivällä ulkona olemista ja oleskele siellä mieluiten varjossa.

”Pelkästään näillä kahdella asialla säteilyn määrän saa vähennettyä neljäsosaan. Eivätkä ne edes vaadi mitään vaivannäköä.”

Muista myös rasvaus: keskikesällä Kyrklund suosittelee käyttämään 50-suojakertoimista aurinkovoidetta. Sitä tulisi levittää iholle kahden tunnin välein. Koko keholle on hyvä käyttää noin golfpallon kokoinen määrä.

Hiusten harjaamisesta ei ole haittaa, kun sen tekee hellävaraisesti.
Hiusten harjaamisesta ei ole haittaa, kun sen tekee hellävaraisesti.

Hiusten föönailun ja lakan suihkuttelun kesken voi joskus tulla mieleen, kärsiikö tukka kaikesta möyhentämisestä ja käsittelystä. Selvitimme ammattilaiselta, miten hiusten käy.

Aamulla pää näyttää välillä ihan Jörö-Jukalta, joten jotain sille on pakko tehdä. Mutta onko jatkuva hiuslakan sumuttelu haitallista hiuksille?

Entä harjaaminen: saako hiuksia harjata mielin määrin ilman, että ne kärsivät? 

Ja osaankohan tupeerata oikein vai teenkö enemmän hallaa hiuksilleni?

Q Hairin parturi-kampaaja Siru Reunanen kertoo, miten hiukset kestävät lakkaa, harjausta ja tupeeraamista.

Suuntaa lakka hiuksiin

Monet suihkuttelevat päivittäin hiuslakkaa. Lakkakerroksen alla hiukset saattavat tuntua kovilta ja kuivilta.

Hiuslakoissa on paljon eroja, mutta Siru Reunasen mukaan lakan käyttö ei yleensä ole vahingollista.

”Hiuslakka on hiusten viimeistelytuote. Sitä ei edes ole tarkoitus laittaa päänahkaan tai hiusten tyveen vaan muualle hiuksiin.” 

Tärkeää on puhdistaa hiukset hyvin jälkikäteen.

Lakan käytössä olennaista on, että hiukset puhdistaa hyvin jälkikäteen. Kun hiuksille ja hiuspohjalle tekee syväpuhdistuksen säännöllisin väliajoin,  ongelmia ei Reunasen mukaan pitäisi tulla.

Mitä enemmän hiuksia käsittelee, sitä paremmin niitä pitää hoitaa – myös syväpuhdistamisen jälkeen.

4 tapaa käyttää hiuslakkaa oikein: 

 1. Suosi kuivia ja hienojakoisia lakkoja.
 2. Älä suihkuta lakkaa päänahkaan vaan muualle hiuksiin. 
 3. Suihkuta lakkaa hiuksiin noin 20 sentin etäisyydeltä. Jos suihkutat liian läheltä, hiuksiin tulee märkiä, kovia länttejä. 
 4. Suihkuta mieluummin vähän kerrallaan ja tarvittaessa uudestaan lisää. 

Harjaamisesta ei ole haittaa

Ennen neuvottiin, että kun hiuksia harjaa sata harjanvetoa päivässä, hiuksista tulee sileät ja kiiltävät. Sittemmin on menty toiseen ääripäähän ja sanottu, että sata harjanvetoa on ihan liikaa, koska se kuluttaa hiuksia ja samalla hiusten kiilto häviää. 

Vaikka sata harjanvetoa on kenties liioittelua, harjaamisesta ei Siru Reunasen mukaan ole haittaa, kun sen tekee hellävaraisesti. Perinteisesti harjaamisen on ajateltu siirtävän hiuspohjan rasvaa tyvestä harjan mukana latvoihin. 

Harjaamisessa kuten muussakin hiustenhoidossa pitää Reunasen mukaan tunnistaa oman hiuksen tarpeet. Jos hiuslaatu on sellainen, ettei se takkuunnu, hiuksia ei ole myöskään mikään pakko harjata päivittäin.

3 tapaa harjata hyvin:

 1. Valitse hiuksillesi sopiva hiusharja. Sama harja ei sovi kaikille hiuksille, joten kysy kampaajalta apua valintaan. Parhaita ovat harjat, joissa on joustavat piikit ilman päissä olevia pampuloita. Siru Reunanen varoittaa, että joustamattomalla harjalla saa hiuksia katkeamaan, jos harja osuu takkuun. Koviin piikkeihin hiukset puolestaan jäävät kiinni.
 2. Selvitä takut niin, että etenet harjalla hellävaraisesti latvasta ylöspäin. 
 3. Jos hiukset takkuuntuvat helposti, käytä hiuksiin jätettävää hoitoainetta tai muuta tuotetta, jottei harjaamisesta tule kivuliasta. Harjaamisen ei pidä sattua.

Tupeeraus on tekniikkalaji

Hiusten tupeeraaminen näyttää joskus aika rajulta. Siru Reunasen mukaan se ei silti ole erityisen vahingollista, kunhan tekee sen oikein.

”Tupeeraaminen on hiuksille mekaanista rasitusta, jossa kammataan tavallaan hiussuomuja vastaan. Hiuksen pinta rikkoontuu pikkuisen, mutta pysyvää haittaa se ei tee.” 

Tupeerauksen vahingollisuus riippuu myös hiuslaadusta. Hento, hauras ja käsitelty hius voi katkeilla ja kärsiä päivittäisestä tupeerauksesta, kun taas paksu ja karkea, vahva hius selviää todennäköisesti vahingoitta. Kaiken A ja O on se, että tupeeraa oikealla tavalla ja oikeanlaisilla työvälineillä.

4 konstia, joilla onnistut tupeerauksessa:

 1. Tupeeraa hellävaraisesti hiusten tyveä päälaelta pieni hiusosio kerrallaan. 
 2. Käytä tupeeraukseen tiivistä tupeerauskampaa tai –harjaa. Tavallinen kampa on yleensä liian harvapiikkinen, jolloin tupeeraus ei pysy toivotussa kohdassa ja tupeerauksen joutuu tekemään useaan kertaan.
 3. Tupeerauksen jälkeen avaa ja silottele hiusten pinta hiusharjalla.
 4. Kun purat kampauksen, selvitä hiukset hellävaraisesti kammalla.