Laadukkaassa neuleessa on pitkät kuidut, siistit saumat – ja nolla prosenttia akryylia. Usko tai älä: kaikki poly-alkuiset eivät ole pahiksia.

Mikä on pieni ja pehmeä, yksinään harmiton mutta joukossa turhauttava? Tietenkin nyppy upouudessa neuleessa.

Mistä nyppyyntyminen johtuu – ja voiko kaupassa mitenkään tietää, kuinka neuleelle käytössä käy?

”Nyppyyntymisestä ei sinänsä ole mitään haittaa. Se ei ole sama asia kuin se, että neuleeseen tulisi reikä, mutta ovathan nypyt rumia”, tietokirjailija Rinna Saramäki sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Tekstiili nyppyyntyy, koska siitä irtoaa pikkuruisia kuituja. Irtoava kuitu jää kiinni kankaaseen, ja siihen takertuu lisää kuituja ja pölyä. Lopulta takku on niin iso, että se näkyy ulospäin nyppynä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos haluat tunnistaa laadun jo ennen ostopäätöstä, kiinnitä huomiota ainakin näihin asioihin.

1. Akryyli nyppyyntyy helpommin

Materiaalilla on väliä. Jos haluat panostaa laatuun, luonnonmateriaali on keinokuitua varmempi valinta. Osta siis mieluummin villaa kuin polyesteriä tai akryylia.

”Yleensä akryylia käytetään, koska se muistuttaa ominaisuuksiltaan villaa, mutta on paljon halvempaa. Käyttäjän kannalta sillä ei ole muita etuja kuin se, että sen voi heittää pyykkikoneeseen”, Rinna Saramäki sanoo.

Akryyli nyppyyntyy erityisen helposti, koska se on sähköistyvä kuitu, joka imaisee pölyn helposti itseensä. Lisäksi akryyli on niin vahvaa, että nypyt pysyvät tukevasti paikallaan.

”Yleensä akryylia käytetään, koska se muistuttaa ominaisuuksiltaan villaa, mutta on paljon halvempaa.”

Saramäen mukaan erityisen hankalia ovat akryylin ja luonnonkuidun yhdistelmät, esimerkiksi akryylin ja villan tai akryylin ja puuvillan sekoitukset.

”Akryyli on vahva kuitu, joka sahaa poikki villan kuitua. Kangas nyppyyntyy enemmän ja nypyt myös pysyvät tiukasti kiinni.”

2. Polyamidista on hyötyä, polyesteristä ei

Kaikki tekokuidut eivät ole pahasta. Polyamidi parantaa neuleen kulutuksen kestoa, joten sitä voi olla villan seassa huoletta hiukan. Polyamidia on usein erityisesti mohairneuleessa: se pitää pöyhkeät langat paikoillaan.

Parikymmentä prosenttia kuitenkin riittää. Jos polyamidia on enemmän kuin 20 prosenttia, siihen pitää olla hyvä syy: esimerkiksi teknisissä kerrastoissa polyamidia voidaan tarvita enemmän.

Polyesteristä sen sijaan on harvoin hyötyä. Sitä lisätään villan joukkoon yleensä vain siksi, että se on halpaa.

”Mutta ei 20 prosenttia polyesteriä neuletta pilaa. Se ei ole niin paha kuin akryyli”, Saramäki sanoo.

3. Karkea villa ja tiukka neulos nyppyyntyvät harvemmin

Mitä pidemmät villan kuidut ovat, sitä vähemmän se nyppyyntyy – ja sitä kalliimpaa se usein on. Kammatusta villasta lyhyet kuidut on poistettu jo ennen kuin villa on kehrätty langaksi. Kampavilla on kalliimpaa, mutta myös selvästi laadukkaampaa.

Jos etsit vähemmän nyppyyntyvää mutta edullisehkoa villalaatua, kokeile mohairia tai alpakkaa. Hyvin karkea villakaan ei juuri nyppyynny. Se kuitenkin kutittaa ja tuntuu usein epämiellyttävältä paljasta ihoa vasten.

”Jos haluaa edullisen ja pehmeän neuleen, täytyy hyväksyä, että se saattaa nyppyyntyä.”

Mitä pidemmät villan kuidut ovat, sitä vähemmän se nyppyyntyy.

Myös neuloksella on merkitystä. Tiukka, sileä neulos nyppyyntyy vähemmän kuin löyhä.

4. Laadukkaan neuleen saumat ovat siistit

Jos neuleen saumat ovat siistit ja käsin neulotun näköiset, vaate istuu paremmin. Tällaisia saumoja kutsutaan ketlatuiksi saumoiksi.

”Jos saumat on ommeltu kokoon saumurilla, neule on tehty nopealla ja helpolla tavalla”, Saramäki sanoo.

5. Joskus nyppyyntyminen on vain vaihe

Kulutus saa vaatteen pinnan nypyille. Erityisen herkästi neule nyppyyntyy, jos se joutuu kovan hankauksen kohteeksi – esimerkiksi laukun hihnan alle.

Nyppyjä voi hyvin poistaa nypynpoistajalla tai kasmirkammalla.

”Kun kaikki villan lyhyet kuidut ovat irronneet, nyppyyntyminen loppuu tai vähenee huomattavasti.”

Asiantuntijana muun muassa Hyvän mielen vaatekaappi -teoksen kirjoittanut tietokirjailija Rinna Saramäki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla