Vesijohtovesi saa hiukset tuntumaan erilaisilta kuin järvivesi. ”Emäksinen vesijohtovesi turvottaa hiuskeratiinia, mikä tekee hiuksesta karheamman ja kuivemman tuntuisen kuin happamampi, pehmeämpi järvivesi”, sanoo hiusalan koulutuspäällikkö Kirsi Oksaharju.
Vesijohtovesi saa hiukset tuntumaan erilaisilta kuin järvivesi. ”Emäksinen vesijohtovesi turvottaa hiuskeratiinia, mikä tekee hiuksesta karheamman ja kuivemman tuntuisen kuin happamampi, pehmeämpi järvivesi”, sanoo hiusalan koulutuspäällikkö Kirsi Oksaharju.

Nainen huomasi, että hänen hiuksensa näyttävät ja tuntuvat pesun jälkeen erilaisilta Itä-Suomessa kuin Helsingissä. Tukka on paljon tummempi, kun hän on pessyt sen vanhempiensa luona vieraillessaan. Asiantuntija kertoo, millainen vesi on paras hiuksille.

Hiusten kannalta parhaan pesuveden pH-arvo on lähellä ihon ja hiuspohjan pH:ta, joka on noin 4,7, sanoo hiustutkija Miisa Rauhala.

Parasta on järvivesi. Maaperästä liukenevien aineiden ansiosta järvivesi on happamampaa kuin vesijohtovesi. Järviveden ja hiuspohjan pH-arvot ovat lähellä toisiaan, joten järvivesi avaa hiusten suomumaista pintakerrosta vain vähän.  

”Tämän vuoksi hiukset tuntuvat järvivedellä pesun jälkeen kiiltävämmiltä ja pehmoisemmilta”, sanoo Rauhala.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pese hiukset meressä uimisen jälkeen

Merivesi ei sovellu hiustenpesuun. Meriveden suola imeytyy hiukseen ja haurastuttaa hiuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Merivesi avaa hiusten pintakerrosta enemmän, minkä vuoksi hiukset tuntuvat karheammilta”, sanoo Rauhala.

Usein meressä uimiseen yhdistyvät myös rannalla makoilu ja auringonotto. Auringon ja meriveden suolojen yhteisvaikutus kuivattaa hiuksia voimakkaasti.

Meressä pulikoimisen jälkeen hiukset kannattaa aina pestä.

Metallit saattavat värjätä hiusta

Erään havainnon mukaan hiukset tuntuvat pesun jälkeen erilaisilta Itä-Suomessa kuin Helsingissä. Havainnon tehneen naisen mielestä hänen tukkansa on paljon tummempi, kun hän on pessyt sen vanhempiensa luona vieraillessaan. Kotona Helsingissä hiukset näyttävät vaaleammilta.

Metallien kertyminen tekee hiuksista mattapintaiset ja kiilto häviää.

Suomessa vesijohtovesi on yleensä hyvälaatuista. Se on lievästi emäksistä, mutta happamuus saattaa vaihdella jonkin verran paikkakunnittain. Esimerkiksi Helsingin ja Tampereen keskustassa on alueita, joissa vesijohtoveden pH-arvo saattaa olla jopa 8,5.

”Emäksinen vesijohtovesi turvottaa hiuskeratiinia, mikä tekee hiuksesta karheamman ja kuivemman tuntuisen kuin happamampi, pehmeämpi järvivesi”, sanoo hiusalan koulutuspäällikkö Kirsi Oksaharju.

Putkistojärjestelmistä saattaa joskus liueta vesijohtoveteen metalleja, kuten rautaa ja kuparia. Hiustenpesujen yhteydessä metalleja kertyy myös hiuksiin. Metallien kertyminen tekee hiuksista mattapintaiset ja kiilto häviää. Hiukset saattavat alkaa kellertää tai vihertää.

”Mitä enemmän hiusta on käsitelty, sitä enemmän sen rakenne on tuhoutunut ja sitä enemmän siinä on happivaurioita. Silloin hius on kemiallisesti sellaisessa tilassa, että se sitoo eri metalleja itseensä”, Oksaharju sanoo.

Myös uima-altaissa tai -halleissa käytetty kloori ja muut puhdistusaineet saattavat saada tukan vihertämään.

”Terve hius kestää paremmin ulkopuolisia epäpuhtauksia kuin voimakkaasti käsitelty.”

Suojaudu epäpuhtauksilta

Kuinka metallit ja muut veden mukana tulevat vieraat aineet lopulta hiuksiin vaikuttavat, riippuu hiusten omasta väristä ja kunnosta. Vaaleammissa ja vaalennetuissa hiuksissa kellertymät ja vihertymät näkyvät selvemmin.

”Terve hius kestää paremmin ulkopuolisia epäpuhtauksia kuin voimakkaasti käsitelty”, sanoo Rauhala.

Hoida hiuksiasi ja muista nämä keinot:

1. Ravitse hiusta

Huolehdi siitä, että hiuksesi voivat hyvin ja saavat tasapuolisesti vitamiineja, hivenaineita, proteiineja ja rasvaa. Muista juoda tarpeeksi vettä. 

2. Käytä hoitoainetta

Koska vesipesu avaa aina hiusten pintakerroksen, hoitoaineen käyttäminen on tärkeää. Hoitoaine sulkee ja silottaa hiuksen pinnan ja suojaa hiusta. Hoitoaine levitetään pyyhekuiviin hiuksiin, jotta se todella imeytyy hiuksiin.

3. Tee syväpuhdistus

Hiukset kannattaa pestä kerran kuukaudessa syväpuhdistavalla sampoolla ulkopuolisen lian, ilmansaasteiden ja muotoilutuotejäämien poistamiseksi.

Asiantuntijoina hiustutkija Miisa Rauhala ja hiusalan koulutuspäällikkö Kirsi Oksaharju.

Hiukset meni, ja vähän muutaki...

Luin tämän jutun Iltasanomien sivuilta. Siellä se oli päivätty oikein aprillipäiväksi (1.4.)
Kannattaisi tarkastaa nuo happamuus ja emäksisyysarvot, ainakin ennenkuin noin hapanta ainetta aikoo käyttää peseytymiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla