Vesijohtovesi saa hiukset tuntumaan erilaisilta kuin järvivesi. ”Emäksinen vesijohtovesi turvottaa hiuskeratiinia, mikä tekee hiuksesta karheamman ja kuivemman tuntuisen kuin happamampi, pehmeämpi järvivesi”, sanoo hiusalan koulutuspäällikkö Kirsi Oksaharju.
Vesijohtovesi saa hiukset tuntumaan erilaisilta kuin järvivesi. ”Emäksinen vesijohtovesi turvottaa hiuskeratiinia, mikä tekee hiuksesta karheamman ja kuivemman tuntuisen kuin happamampi, pehmeämpi järvivesi”, sanoo hiusalan koulutuspäällikkö Kirsi Oksaharju.

Nainen huomasi, että hänen hiuksensa näyttävät ja tuntuvat pesun jälkeen erilaisilta Itä-Suomessa kuin Helsingissä. Tukka on paljon tummempi, kun hän on pessyt sen vanhempiensa luona vieraillessaan. Asiantuntija kertoo, millainen vesi on paras hiuksille.

Hiusten kannalta parhaan pesuveden pH-arvo on lähellä ihon ja hiuspohjan pH:ta, joka on noin 4,7, sanoo hiustutkija Miisa Rauhala.

Parasta on järvivesi. Maaperästä liukenevien aineiden ansiosta järvivesi on happamampaa kuin vesijohtovesi. Järviveden ja hiuspohjan pH-arvot ovat lähellä toisiaan, joten järvivesi avaa hiusten suomumaista pintakerrosta vain vähän.  

”Tämän vuoksi hiukset tuntuvat järvivedellä pesun jälkeen kiiltävämmiltä ja pehmoisemmilta”, sanoo Rauhala.

Pese hiukset meressä uimisen jälkeen

Merivesi ei sovellu hiustenpesuun. Meriveden suola imeytyy hiukseen ja haurastuttaa hiuksia.

”Merivesi avaa hiusten pintakerrosta enemmän, minkä vuoksi hiukset tuntuvat karheammilta”, sanoo Rauhala.

Usein meressä uimiseen yhdistyvät myös rannalla makoilu ja auringonotto. Auringon ja meriveden suolojen yhteisvaikutus kuivattaa hiuksia voimakkaasti.

Meressä pulikoimisen jälkeen hiukset kannattaa aina pestä.

Metallit saattavat värjätä hiusta

Erään havainnon mukaan hiukset tuntuvat pesun jälkeen erilaisilta Itä-Suomessa kuin Helsingissä. Havainnon tehneen naisen mielestä hänen tukkansa on paljon tummempi, kun hän on pessyt sen vanhempiensa luona vieraillessaan. Kotona Helsingissä hiukset näyttävät vaaleammilta.

Metallien kertyminen tekee hiuksista mattapintaiset ja kiilto häviää.

Suomessa vesijohtovesi on yleensä hyvälaatuista. Se on lievästi emäksistä, mutta happamuus saattaa vaihdella jonkin verran paikkakunnittain. Esimerkiksi Helsingin ja Tampereen keskustassa on alueita, joissa vesijohtoveden pH-arvo saattaa olla jopa 8,5.

”Emäksinen vesijohtovesi turvottaa hiuskeratiinia, mikä tekee hiuksesta karheamman ja kuivemman tuntuisen kuin happamampi, pehmeämpi järvivesi”, sanoo hiusalan koulutuspäällikkö Kirsi Oksaharju.

Putkistojärjestelmistä saattaa joskus liueta vesijohtoveteen metalleja, kuten rautaa ja kuparia. Hiustenpesujen yhteydessä metalleja kertyy myös hiuksiin. Metallien kertyminen tekee hiuksista mattapintaiset ja kiilto häviää. Hiukset saattavat alkaa kellertää tai vihertää.

”Mitä enemmän hiusta on käsitelty, sitä enemmän sen rakenne on tuhoutunut ja sitä enemmän siinä on happivaurioita. Silloin hius on kemiallisesti sellaisessa tilassa, että se sitoo eri metalleja itseensä”, Oksaharju sanoo.

Myös uima-altaissa tai -halleissa käytetty kloori ja muut puhdistusaineet saattavat saada tukan vihertämään.

”Terve hius kestää paremmin ulkopuolisia epäpuhtauksia kuin voimakkaasti käsitelty.”

Suojaudu epäpuhtauksilta

Kuinka metallit ja muut veden mukana tulevat vieraat aineet lopulta hiuksiin vaikuttavat, riippuu hiusten omasta väristä ja kunnosta. Vaaleammissa ja vaalennetuissa hiuksissa kellertymät ja vihertymät näkyvät selvemmin.

”Terve hius kestää paremmin ulkopuolisia epäpuhtauksia kuin voimakkaasti käsitelty”, sanoo Rauhala.

Hoida hiuksiasi ja muista nämä keinot:

1. Ravitse hiusta

Huolehdi siitä, että hiuksesi voivat hyvin ja saavat tasapuolisesti vitamiineja, hivenaineita, proteiineja ja rasvaa. Muista juoda tarpeeksi vettä. 

2. Käytä hoitoainetta

Koska vesipesu avaa aina hiusten pintakerroksen, hoitoaineen käyttäminen on tärkeää. Hoitoaine sulkee ja silottaa hiuksen pinnan ja suojaa hiusta. Hoitoaine levitetään pyyhekuiviin hiuksiin, jotta se todella imeytyy hiuksiin.

3. Tee syväpuhdistus

Hiukset kannattaa pestä kerran kuukaudessa syväpuhdistavalla sampoolla ulkopuolisen lian, ilmansaasteiden ja muotoilutuotejäämien poistamiseksi.

Asiantuntijoina hiustutkija Miisa Rauhala ja hiusalan koulutuspäällikkö Kirsi Oksaharju.

Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.
Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.

Jotkut pukevat uudet vaatteet päälleen pesemättä, toiset kelpuuttavat ne käyttöön vasta pesukoneen kautta. Mikä olisi oikea tapa?

Uusi vaate on puhdas, eikä sikäli välttämättä pesun tarpeessa. Niin moni ajattelee, ja ottaa vaatteen suoraan kaupasta tuotuna käyttöön.

Toiset sen sijaan haluavat pestä vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Marttojen neuvonnan johtajan Teija Jerkun mukaan kullekin oikea tapa riippuu siitä, kuinka herkkäihoinen on.

”Herkkäihoisten on hyvä pestä etenkin ihoa koskettavat tummat vaatteet”, Jerkku sanoo.

Mutta miksi juuri tummat? Tummissa vaatteissa saattaa olla useampia värikemikaalikerroksia, joiden vuoksi irtovärin määrä voi olla suurempi kuin vastaavissa vaaleammissa vaatteissa. Uusissa vaatteissa saattaa olla myös viimeistelyaineita, jotka lisäävät niiden tuoksua.

”Herkimmät voivat saada irtoväristä ja tuoksusta oireita, kuten ihon kutinaa ja allergisia reaktioita. Usein herkkäihoiset tietävät tämän itsekin ja huolehtivat vaatteidensa pesemisestä tarkemmin.”

Pesu parantaa pyyhkeen imukykyä

Moni pesee myös uudet pyyhkeet ja lakanat ennen käyttöä. Teija Jerkku pitää sitä hyvänä tapana. Mahdolliset irtokemikaalit lähtevät usein ensimmäisessä pesussa, ja pyyhe myös imee vettä ja kuivaa ihon paremmin, kun se on pesty.

Lakanoista puolestaan voi joskus lähteä hyvinkin voimakas tuoksu, kun ne otetaan uutena paketista.

”Joissakin lakanoissa lukee myös suositus, että ne olisi hyvä pestä ennen käyttöä”, Jerkku kertoo.

Myös vaatteet ja muut tekstiilit, jotka tulevat vauvan ihoa vasten tulevat ja menevät helposti suuhun, on syytä pestä ennen käyttöönottoa.

Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.
Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.

Harmittaahan se, jos vasta ostettu vaate alkaa jo muutaman pesun ja käyttökerran jälkeen näyttää ikivanhalta. Opettele vaatteiden hoitoon helpot perussäännöt!

Tekstiilien säilyttäminen hyväkuntoisena ei niinkään vaadi työtä tai vaatteen käsittelyä jollain erityisellä tavalla. Vaatteen kestoa voi pidentää oikeastaan ihmeen helposti: kiinnittämällä huomiota siihen, miten vaatetta käsittelee ja tekemällä viisaita valintoja.

Huolenpito on myös ekologinen teko, sillä sen avulla vaate kestää kauemmin, eikä uutta tarvitse ostaa niin usein.

Vältä pesua – tuuletus voi riittää.

Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku pitää tärkeimpänä ohjeena sitä, ettei vaatetta saisi pestä turhaan.

”Peseminen kuluttaa aina vaatetta. Vaate kannattaa pestä vasta, kun se on likainen. Turha peseminen kuormittaa myös ympäristöä”, Jerkku muistuttaa.

Usein vaatteen raikastamiseen voi riittää sen tuulettaminen.

Pese niin kuin pyydetään

Vaikka pesemistä kannattaa lykätä, sitä ei silti saa päästää liian likaiseksi. Muuten se ei välttämättä enää puhdistu kunnolla.

Pyykkikoneen äärellä kannattaa käyttää hetki harkintaa: tekstiileistä löytyvät pikku lappuset kertovat tärkeitä terveisiä valmistajilta. Noudata vaatteen hoito-ohjeita ja pese se oikeassa lämpötilassa. Muista myös, että kaikille vaatteille ei sovi huuhteluaine. Värivirheiltä vältyt, kun lajittelet pyykit värin mukaan.

Tukeva henkari pitää huolen siitä, ettei vaate veny.

Pesun jälkeen vaate on tärkeää oikoa omiin mittoihinsa ja ripustaa kuivumaan. Tukevat henkarit pitävät huolen siitä, ettei vaate veny tai muuta muotoaan kuivauksen aikana.

Jotkut vaatteet, kuten villapaidat, kuuluu kuivata vaakatasossa eli esimerkiksi pyykkitelineen päällä.

Henkarikuivatus vähentää myös silittämisen tarvetta. Esimerkiksi paitapuserot siliävät paremmin, kun ne oikoo kuivumaan henkarille. Liian kuuma silitysrauta voi myös vahingoittaa vaatetta.

Silittämistä helpottamaan on olemassa silitysvettä. Teija Jerkun mielestä vaatehuollossa kuitenkin pärjää hyvin ilman sitä, etenkin, jos tahtoo vähentää turhien kemikaalien käyttöä.

Satsaa laatuun ja säilytykseen

Kestävyyteen voi myös vaikuttaa satsaamalla hyvälaatuisiin vaatteisiin. Kaupassa on hyvä tutkia, millaisia vaatteen saumat ovat, miltä materiaali tuntuu ja onko napit kiinnitetty huolella. Jos vaate on laadukas, se kestää pesua heikompikuntoisia paremmin.

Tekstiilisi huomaavat myös sen, miten niitä säilytät. Vaatteita ei kannata mytätä kaappiin sekaisin, vaan antaa niille arvoisensa kohtelu ja laittaa siisteihin pinoihin.

”Hyvin säilytettyinä ne pysyvät parempikuntoisina, löytyvät helpommin ja menevät pienempään tilaan”, Jerkku vinkkaa.