Ruttasitko talvitakin keväällä nyppyiseksi mytyksi komeron ylähyllylle? Marttojen kotitalousasiantuntija kertoo, kuinka saat palttoon ja kengät taas täyteen iskuun.

Tuntuuko talvivaatteiden huolto yhtä tarpeelliselta puuhalta kuin lakanoiden mankelointi tai kausiverhojen vaihto? Turhaan. Kun vaatetta jaksaa huoltaa, se säilyy hyvänä vuodesta toiseen. Rahaa säästyy ja ympäristö kiittää.

”Käytän nytkin äitini vanhaa takkia. Se on muodikas ja hyvässä kunnossa, kun äitini on sitä huoltanut. Ei tule vastaan toista samanlaista”, kertoo Marttojen kotitalousasiantuntija Anni Rossin.

Hänestä talvivaatteet kannattaisi huoltaa kuntoon jo keväällä: tyhjentää taskut, tuulettaa, putsata irtoroskat tekstiiliharjalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos keväthuolto jäi tänäkin vuonna tekemättä, vielä ehtii. Näillä vinkeillä huollat talvikamppeistasi uudenveroiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Tuuleta pihalla tai kylppärissä

Kaikki villakangastakit eivät kestä konepesua, ja tuuletus on usein paras puhdistus. Vie takki henkarissa parvekkeelle tai kosteaan kylpyhuoneeseen. Tuuletettaessa villa kuohkeutuu, raikastuu ja hajut irtoavat. Rypyt oikenevat kosteassa ilmassa.

Pölyt, hiukset ja roskat irtoavat tekstiiliharjalla, ja yksittäisiin tahroihin voi tepsiä puhdas liina ja vesi. Lähesty tahraa varovasti reunoilta. Älä hinkkaa liikaa tai levitä.

”50 prosenttia tahroista lähtee pelkällä vedellä”, Anni Rossin sanoo.

Jos pelkästä vedestä ei ole mihinkään, tahranpoistoaineen vaikutusta voi kokeilla varovasti takin sisäsaumaan. Tahranpoistoaine on aina pestävä pois vaatteesta.

2. Katso aina pesuohje

Itsestään selvin ensin: Jos vaatteessa on pesuohje, noudata sitä. Jotkin ulkoilutakit kestävät hienopesun alhaisessa lämpötilassa. Varminta on laittaa koneeseen yksi takki kerrallaan: kääntää vaate nurin kurin, sulkea vetoketjut ja langanpätkiä keräävät tarranauhat.

Eniten likaantuvat kohdat eli hihansuut ja kaulukset kannattaa käsitellä tahranpoistoaineella jo ennen pesua.

”Jos on pessyt tahrat kiinni kankaaseen, niitä on huomattavasti vaikeampi poistaa”, Rossin sanoo.

”50 prosenttia tahroista lähtee pelkällä vedellä.”

Pesun jälkeen takki kannattaa ripustaa kuivumaan niin, että saumat suoristuvat. Hienoimmat takit on varminta viedä pesulaan.

”Varsinaiselle materiaalille ei välttämättä tapahdu pesussa mitään, mutta vuori voi kutistua”, Rossin sanoo.

”Hienommissa takeissa saattaa olla myös kovikekankaita, villatoppauksia tai muita sisällä olevia osasia, jotka reagoivat eri tavalla kuin päälliskangas.”

3. Unohda huuhteluaine

Jos peset takin, käytä aina nestemäistä pesuainetta ja unohda huuhteluaine. Se voi löystyttää varsinkin teknisten materiaalien kangasta niin, etteivät ne pysy enää muodossaan. Jos haluat varmistua, ettei mukaan pääse huuhteluaineen jäämiä, irrota ja huuhtele koneen pesuainelokerot.

4. Möyhennä untuvat

Untuvatakki kaipaa pesun jälkeen kuivausrumpua, jotta sen täytteet möyhentyvät kunnolla. Mukaan voi heittää pari puhdasta (ja väriä päästämätöntä) tennispalloa. Jotkin ohjelmat voi myös pysäyttää välillä, jotta takkia pääsee möyhentämään itse. Jos et omista kuivausrumpua, untuvatakki kannattaa viedä pesulaan.

”Hyvä kenkä voi kestää hoidettuna ihmisiän.”

5. Putsaa nahka heti käytön jälkeen

Katusuola on nahkakenkien pahin vihollinen. Se kannattaa poistaa heti kenkien käytön jälkeen kostealla liinalla, talouspaperilla tai tarvittaessa miedolla puhdistusaineella. Putsaa nahan ja pohjan välinen sauma erityisen huolellisesti.

6. Muista rasvata

Kengät tarvitsevat säännöllistä huoltoa ja lepopäiviä, joina ne ehtivät kuivua. Jos nahan rasvaa säännöllisesti ja suojaa hyvin kosteudelta, se pitää vaikka vettä.

”Nahka tarvitsee rasvaa, jotta se pysyy kimmoisena. Hyvä kenkä voi kestää hoidettuna ihmisiän”, Rossin sanoo.

7. Säilytä ryhdikkäästi – ja viileässä

Takit pitävät muotonsa, kun säilytät ne ilmavasti henkarissa, napit ja vetoketjut suljettuina. Jos säilytät talvikamppeita vintissä, kellarissa tai varastossa, suojaa ne pölyltä, lialta ja koiperhosilta esimerkiksi vaatepusseilla.

”Fiksu äitini laittoi vaatepussien päälle vielä sanomalehteä, etteivät oravat ja koit pääse tekemään tuhoja”, Rossin kertoo.

Kengätkin tarvitsevat tukea pitääkseen muotonsa. Jos et omista lestejä, rullaa nahkasaappaiden sisään sanomalehteä tai pahvia, niin varteen ei muodostu taitosta. Nahkakengät eivät kestä kuumuutta, ja siksi niitä ei kannata säilyttää patterin vieressä tai lattialämmityksen päällä.

”Vanha sanontakin sanoo, että siellä, missä voi sulaa, nahka palaa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla