Ruttasitko talvitakin keväällä nyppyiseksi mytyksi komeron ylähyllylle? Marttojen kotitalousasiantuntija kertoo, kuinka saat palttoon ja kengät taas täyteen iskuun.

Tuntuuko talvivaatteiden huolto yhtä tarpeelliselta puuhalta kuin lakanoiden mankelointi tai kausiverhojen vaihto? Turhaan. Kun vaatetta jaksaa huoltaa, se säilyy hyvänä vuodesta toiseen. Rahaa säästyy ja ympäristö kiittää.

”Käytän nytkin äitini vanhaa takkia. Se on muodikas ja hyvässä kunnossa, kun äitini on sitä huoltanut. Ei tule vastaan toista samanlaista”, kertoo Marttojen kotitalousasiantuntija Anni Rossin.

Hänestä talvivaatteet kannattaisi huoltaa kuntoon jo keväällä: tyhjentää taskut, tuulettaa, putsata irtoroskat tekstiiliharjalla.

Jos keväthuolto jäi tänäkin vuonna tekemättä, vielä ehtii. Näillä vinkeillä huollat talvikamppeistasi uudenveroiset.

1. Tuuleta pihalla tai kylppärissä

Kaikki villakangastakit eivät kestä konepesua, ja tuuletus on usein paras puhdistus. Vie takki henkarissa parvekkeelle tai kosteaan kylpyhuoneeseen. Tuuletettaessa villa kuohkeutuu, raikastuu ja hajut irtoavat. Rypyt oikenevat kosteassa ilmassa.

Pölyt, hiukset ja roskat irtoavat tekstiiliharjalla, ja yksittäisiin tahroihin voi tepsiä puhdas liina ja vesi. Lähesty tahraa varovasti reunoilta. Älä hinkkaa liikaa tai levitä.

”50 prosenttia tahroista lähtee pelkällä vedellä”, Anni Rossin sanoo.

Jos pelkästä vedestä ei ole mihinkään, tahranpoistoaineen vaikutusta voi kokeilla varovasti takin sisäsaumaan. Tahranpoistoaine on aina pestävä pois vaatteesta.

2. Katso aina pesuohje

Itsestään selvin ensin: Jos vaatteessa on pesuohje, noudata sitä. Jotkin ulkoilutakit kestävät hienopesun alhaisessa lämpötilassa. Varminta on laittaa koneeseen yksi takki kerrallaan: kääntää vaate nurin kurin, sulkea vetoketjut ja langanpätkiä keräävät tarranauhat.

Eniten likaantuvat kohdat eli hihansuut ja kaulukset kannattaa käsitellä tahranpoistoaineella jo ennen pesua.

”Jos on pessyt tahrat kiinni kankaaseen, niitä on huomattavasti vaikeampi poistaa”, Rossin sanoo.

”50 prosenttia tahroista lähtee pelkällä vedellä.”

Pesun jälkeen takki kannattaa ripustaa kuivumaan niin, että saumat suoristuvat. Hienoimmat takit on varminta viedä pesulaan.

”Varsinaiselle materiaalille ei välttämättä tapahdu pesussa mitään, mutta vuori voi kutistua”, Rossin sanoo.

”Hienommissa takeissa saattaa olla myös kovikekankaita, villatoppauksia tai muita sisällä olevia osasia, jotka reagoivat eri tavalla kuin päälliskangas.”

3. Unohda huuhteluaine

Jos peset takin, käytä aina nestemäistä pesuainetta ja unohda huuhteluaine. Se voi löystyttää varsinkin teknisten materiaalien kangasta niin, etteivät ne pysy enää muodossaan. Jos haluat varmistua, ettei mukaan pääse huuhteluaineen jäämiä, irrota ja huuhtele koneen pesuainelokerot.

4. Möyhennä untuvat

Untuvatakki kaipaa pesun jälkeen kuivausrumpua, jotta sen täytteet möyhentyvät kunnolla. Mukaan voi heittää pari puhdasta (ja väriä päästämätöntä) tennispalloa. Jotkin ohjelmat voi myös pysäyttää välillä, jotta takkia pääsee möyhentämään itse. Jos et omista kuivausrumpua, untuvatakki kannattaa viedä pesulaan.

”Hyvä kenkä voi kestää hoidettuna ihmisiän.”

5. Putsaa nahka heti käytön jälkeen

Katusuola on nahkakenkien pahin vihollinen. Se kannattaa poistaa heti kenkien käytön jälkeen kostealla liinalla, talouspaperilla tai tarvittaessa miedolla puhdistusaineella. Putsaa nahan ja pohjan välinen sauma erityisen huolellisesti.

6. Muista rasvata

Kengät tarvitsevat säännöllistä huoltoa ja lepopäiviä, joina ne ehtivät kuivua. Jos nahan rasvaa säännöllisesti ja suojaa hyvin kosteudelta, se pitää vaikka vettä.

”Nahka tarvitsee rasvaa, jotta se pysyy kimmoisena. Hyvä kenkä voi kestää hoidettuna ihmisiän”, Rossin sanoo.

7. Säilytä ryhdikkäästi – ja viileässä

Takit pitävät muotonsa, kun säilytät ne ilmavasti henkarissa, napit ja vetoketjut suljettuina. Jos säilytät talvikamppeita vintissä, kellarissa tai varastossa, suojaa ne pölyltä, lialta ja koiperhosilta esimerkiksi vaatepusseilla.

”Fiksu äitini laittoi vaatepussien päälle vielä sanomalehteä, etteivät oravat ja koit pääse tekemään tuhoja”, Rossin kertoo.

Kengätkin tarvitsevat tukea pitääkseen muotonsa. Jos et omista lestejä, rullaa nahkasaappaiden sisään sanomalehteä tai pahvia, niin varteen ei muodostu taitosta. Nahkakengät eivät kestä kuumuutta, ja siksi niitä ei kannata säilyttää patterin vieressä tai lattialämmityksen päällä.

”Vanha sanontakin sanoo, että siellä, missä voi sulaa, nahka palaa.”

Monen mieleen on iskostunut väite, ettei farkkuja pitäisi pestä juuri koskaan. Viime vuosina on levinnyt uskomus, että ne puhdistuvat parhaiten pakastimessa. Marttojen mukaan neuvo ei ole pätevä.

Moni farkkujen ostaja on kuullut neuvon, että farkkuja pitäisi pestä todella harvoin. Toiset taas muistavat, ettei farkkuja kannattaisi pestä lainkaan, vaan ne pitäisi pakastaa. Mikä siis on oikea tapa pitää farkut puhtaina? Kysyimme Martoilta.

Farkku likaantuu siinä missä mikä tahansa muukin housukangas. Farkkujen ostovaiheessa kannattaa tarkistaa farkkujen materiaali ja noudattaa pesuohjeita. Farkkujen pesemistä ei tarvitse välttämällä välttää, vaan ne voi laittaa pesuun tarpeen mukaan.

”Perinteinen, sataprosenttinen puuvillafarkku on erittäin tuhtia kangasta. Kyllä se kestää pesua ja useimmiten jopa tykkää siitä”, sanoo kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista.

”Puuvillafarkku kestää kyllä pesua ja jopa tykkää siitä.”

Pikkaraisen mukaan harvempi pesuväli on paikallaan silloin, kun farkkukangas sisältää elastaania, joka tekee farkuista joustavat. Jos stretch-farkkuja pesee liian usein ja liian kuumissa lämpötiloissa, farkkujen joustavuus heikkenee.

”Elastaani haurastuu nopeammin pesussa ja kulutuksessa kuin farkuissa perinteisesti käytetty luonnonkuitu”, Pikkarainen sanoo.

Harvakseltaan pesemistä Pikkarainen suosittelee myös konekäsitellyille farkuille. Viimeistelyvaiheessa farkkuihin on vaikkapa painettu jokin kuosi, joka saattaa kärsiä liiallisesta pesusta.

Pakastaminen ei tapa bakteereja

Pikkaraisen mukaan farkkujen pakastamisbuumi on jo vähän laantunut parin vuoden takaisista ajoista.

Pakastaminen ei ole pesun korvike, sillä se ei tapa bakteereja, vaan laittaa ne nukkumaan. Farkkujen bakteerit heräävät uudestaan, kun ne pääsevät taas lämpimän ihon kanssa tekemisiin.

Pakastaminen ei ole pesun korvike, sillä se ei tapa bakteereja, vaan laittaa ne nukkumaan.

”Ei meillä tosin oikeastaan edes ole sellaisia bakteereja, joita pitäisi pestä ja räjäytellä pois. Luontaisesti ihollamme oleva normaali bakteerikanta suojaa meitä erilaisia flunssapöpöjä ja vatsatauteja vastaan”, Pikkarainen muistuttaa.

Kolme vinkkiä farkkujen pesuun

1. Noudata pesuohjemerkintöjä. Pese elastaania sisältävät farkut hellävaraisemmilla ohjelmilla ja alhaisemmissa lämpötiloissa kuin sataprosenttisesta puuvillasta tehdyt farkut. Myös farkut, joissa on painatuksia, kannattaa pestä varovaisemmin.

2. Käännä varsinkin tummat farkut nurinpäin pesua varten, ellet erityisesti halua, että farkun pinta vaalenee. Kääntäminen säästää myös farkun pinnassa olevia painatuksia, paljetteja ja muita koristeita.

3. Farkkupyykki on painavampaa kuin normaali arkipyykki. Laita farkut pyykkikoneeseen väljästi ja jätä rumpuun tilaa. Pieneen, muutaman kilon pyykkikoneeseen voi laittaa vain parit farkut kerrallaan.

Vinkit farkkujen pesuun antoi kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista.

Kuinka kauan samoja rintaliivejä voi käyttää? Mitä tehdä, jos olkaimet putoilevat? Pyysimme asiantuntijaa vastaamaan yleisimpiin rintaliivikysymyksiin.

1. Mistä tunnistaa itselle sopivan koon, Patricia Joensuun myymäläpäällikkö Rauni Suihko?

”Oikean kokoiset liivit eivät purista tai lipsu itsestään pois paikoiltaan. Uudet liivit on hyvä kiinnittää ostaessa ensimmäiseen hakaseen, jotta niitä voi myöhemmin kiristää. Ympärysmitta on sopiva, kun väliin mahtuu juuri ja juuri kolme sormea. Jos liivien takaosa nousee eikä ole suorassa, kun katsot sivulta, ympärysmitta on liian iso.

Tukevat liivit pysyvät paikoillaan myös liikkeessä. Kupin on hyvä olla mieluummin liian laaja kuin pieni. Kaikki kuppimallit eivät käy kaikille. Jos rinta tulee ulos kupista, liivit ovat liian pienet.”

2. Miksi olkaimet valuvat koko ajan?

”Monella on liian iso ympärysmitta ja liian pieni kuppi. Jos olkaimet valuvat, liivien ympärysmitta on liian iso tai ne ovat löystyneet liikaa käytössä. Olkaimen ja ihon väliin pitäisi mahtua yksi sormi.

Balconette-mallisissa liiveissä olkaimet on kiinnitetty aivan liivin reunaan. Jos olkaimet valuvat sen takia, malli ei ehkä sovi itselle.”

”Ihmiset pesevät rintaliivejä liian usein.”

3. Tarvitaanko kaaritukia mihinkään?

”Kaarituet eivät ole pienirintaisille välttämättömät. Tuellinen liivi kohottaa, mutta kaarituen on tärkeää olla oikean kokoinen, ettei se paina tai katkea.”

4. Kuinka usein rintaliivit pitää pestä?

”Kolmannen käyttökerran jälkeen. Ihmiset pesevät rintaliivejä liian usein. Itse huuhtelen liivit joskus vain suihkun alla ja ripustan kuivumaan. Vaatteet kärsivät liian tiuhasta pesusta. Jos taas liivejä pitää viikon putkeen, ne voivat alkaa haista hieltä.”

5. Kuinka kauan liivejä voi käyttää?

”Sanotaan, että yksien liivien käyttöikä on 6–8 kuukautta, mutta silloin ne saavat kyllä olla jatkuvassa käytössä. Mitä useammat liivit omistaa ja mitä useammin niitä vaihtelee, sitä kauemmin liivit kestävät.

”Liivejä olisi hyvä olla ainakin kolmet – yhdet pyykissä, yhdet päällä ja yhdet kaapissa.”

Itse käytän oikein pestyjä ja pidettyjä liivejä pari vuotta. Jos käytössä ja pesussa pyörii vain parit liivit, ne kuluvat nopeammin.”

6. Kuinka monet liivit kannattaa omistaa?

”Sanon usein, että liivejä olisi hyvä olla ainakin kolmet – yhdet pyykissä, yhdet päällä ja yhdet kaapissa. Rintojen koko saattaa vaihdella välillä hormonitoiminnan mukaan. Myös painon nousu ja lasku näkyy heti liiveissä.

Olisi hyvä olla erikseen urheiluliivit, arkiliivit ja juhlaliivit. Moni sanoo, että laittaa vanhat liivit päälle, kun menee hiihtämään. Liikkuessa on erityisen tärkeää, että liivit ovat tukevat ja hyvälaatuiset.”

7. Milloin liivit on aika vaihtaa uusiin?

”Kun liivit eivät kestä päällä tai niitä joutuu asettelemaan jatkuvasti. Olkaimet tippuvat tai liivit eivät tunnu hyvältä päällä. Hyvin istuvat liivit tuntuvat napakoilta ja tukevilta.”

8. Miten rintaliivit kannattaa pestä?

”Monissa rintaliiveissä lukee käsinpesu, mutta nykyään pesukoneissa on hyvät hienopesuohjelmat. Liivit kannattaa pestä hyvässä pesupussissa, 30 asteessa ja nestemäisellä pesuaineella. Siitä ei jää pulveripilkkuja vaatteen pintaan.

”Jos liivejä pesee liian kuumassa, niiden värit lähtevät ja joustavuus häviää.”

Hyvä pesupussi on tärkeä, etteivät liivit pääse pyörimään koneessa. Kaarituet voivat irrotessaan rikkoa liivit ja koko koneen. Isossa pesupussissa liivit pääsevät menemään solmuun.

Jos liivejä pesee liian kuumassa, niiden värit lähtevät ja joustavuus häviää. Moni tekee sen virheen, että pesee valkoisia rintaliivejä valkaisevalla pesuaineella tai tahranpoistoaineella. Ne on värjätty valkoiseksi eli tahranpoistoaineella niistä ei tule valkoisia vaan niistä lähtee väri.

Tummien vaatteiden kanssa kannattaa käyttää tummia liivejä ja vaaleiden vaaleita. Tummista vaatteista voi tarttua vaaleisiin liiveihin irtoväriä.”

9. Miten liivejä pitäisi säilyttää?

”Muotoonprässättyjä liivejä ei saisi taitella sisäkkäin. Itse säilytän liivejä lipaston laatikossa, hakaset kiinni ja kupit muodossaan. Jos kupit taittaa toistensa sisään, varsinkin topattuihin liiveihin voi tulla lommoja. Kun kupit ovat suorassa, ne säilyvät hyvinä.”

Asiantuntijana Patricia Joensuun myymäläpäällikkö Rauni Suihko.