Apua, haukkasin hometta! Pitääkö olla huolissaan?
Apua, haukkasin hometta! Pitääkö olla huolissaan?

Voiko tätä vielä syödä? Näin miettii moni – ja heittää ruokaa roskiin. Pois hysteria ja ylivaroivaisuus, sanoo Marttojen kotitalousneuvoja. Yksi mätä omena ei pilaa koko pussia, mutta miten on leivän laita?

Ruuan kanssa ei kannata olla ylivarovainen. Parasta ennen -päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä vaan välillä kaukana siitä.

Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto sanoo, että käyttää itse esimerkiksi rahkaa tai kermaviiliä huoletta ainakin pari viikkoa parasta ennen -päiväyksen jälkeen, samoin jugurttia ja viiliä. Myös kuivakaapin tuotteet pastasta jauhoihin ja leseistä sokeriin säilyvät usein selvästi parasta ennen -päivää pidempään.

Leikkeleissä, lihoissa ja valmisruuissa olevaa viimeistä käyttöpäivää ei kuitenkaan voi suositella ylitettäväksi. Jääkaapissa oleva jauheliha tai kinkkuleikkele kannattaa ainakin valmistaa kastikkeeksi tai piirakaksi ennen kuin päiväys ylittyy.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Jos ei ole varma, onko jokin ruoka vielä hyvää, aistinvarainen testaus eli haistaminen ja maistaminen on paras tapa selvittää se.”

”Suurempi ongelma kuin pilaantuneiden ruokien syöminen meillä on se, että heitetään ruokaa turhaan pois. Jos ei ole varma, onko jokin ruoka vielä hyvää, aistinvarainen testaus eli haistaminen ja maistaminen on paras tapa selvittää se”, Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jospa vain rapsuttaisi homeen pois?

Homehtuneen kohdan poistaminen ei poista hometta, sillä näkymätön homerihmasto on jo levinnyt.

Näkyvä home on merkki siitä, että ruoka on pilaantunutta. Homehtuneelta näyttävän kohdan poistaminen ei poista hometta, sillä näkymätön homerihmasto on jo levinnyt, esimerkiksi koko leipään tai hilloon. Toisaalta jos mandariinipussissa on homehtunut mandariini, se kannattaa heittää pois, mutta muut voi huoletta syödä.

”Kun hedelmiä tuodaan pitkien matkojen takaa, väistämättä joku välillä pilaantuu. Kuoret kuitenkin suojaavat muita. Leipäpussin kanssa on sitten eri juttu. Vaikka leipä olisi viipaloitua ja hometta näkyisi vain jossakin palasessa, suurella todennäköisyydellä homerihmasto on ehtinyt levitä huokoisessa leivässä”, Outi Mehto sanoo.

Ei silti syytä paniikkiin

Jos leipää tai muuta ruokaa syö ja vasta sitten huomaa, että siinä olikin hometta, ei tarvitse hätääntyä. Osalle home ei aiheuta mitään oireita, toiset taas reagoivat herkästi huonovointisuudella.

”Toistuvasti homehtunutta ruokaa ei kannata syödä, mutta jos vahinko sattuu, ei kannata säikähtää.”

”Vanhemmalle polvelle homehtuneenkin ruuan syöminen on ollut aikanaan yleinen juttu. Syö homeista leipää, se kirkastaa ääntä -sanonta on ollut monelle heistä lapsuudesta tuttu. Homehtuneen ruoan syöminen ei nytkään ole maailma loppu. Toistuvasti homehtunutta ruokaa ei kannata syödä, mutta jos vahinko sattuu, ei kannata säikähtää.”

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Useinkin käynyt niin, että pussissa muutama leipä homehtunut. Ne heitän pois, mutta muut jos ei haise tai maistu epäilyttävältä niin ääntä kohti vain, koskaan ei ole mitään oireita ollut.

En suosittele syömään yhtäkään viipaletta,jos hometta on löytynyt.Homeen sienirihmasto on levinnyt koko pakkauksen sisältöön.Tunkiotavaraa kaikkityynni.

Vierailija

Jos siivun paahtaa, siis olen paahdettuna  syönyt. Enkä tähän ikään ole huomannut mitään haittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla