Apua, haukkasin hometta! Pitääkö olla huolissaan?
Apua, haukkasin hometta! Pitääkö olla huolissaan?

Voiko tätä vielä syödä? Näin miettii moni – ja heittää ruokaa roskiin. Pois hysteria ja ylivaroivaisuus, sanoo Marttojen kotitalousneuvoja. Yksi mätä omena ei pilaa koko pussia, mutta miten on leivän laita?

Ruuan kanssa ei kannata olla ylivarovainen. Parasta ennen -päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä vaan välillä kaukana siitä.

Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto sanoo, että käyttää itse esimerkiksi rahkaa tai kermaviiliä huoletta ainakin pari viikkoa parasta ennen -päiväyksen jälkeen, samoin jugurttia ja viiliä. Myös kuivakaapin tuotteet pastasta jauhoihin ja leseistä sokeriin säilyvät usein selvästi parasta ennen -päivää pidempään.

Leikkeleissä, lihoissa ja valmisruuissa olevaa viimeistä käyttöpäivää ei kuitenkaan voi suositella ylitettäväksi. Jääkaapissa oleva jauheliha tai kinkkuleikkele kannattaa ainakin valmistaa kastikkeeksi tai piirakaksi ennen kuin päiväys ylittyy.

”Jos ei ole varma, onko jokin ruoka vielä hyvää, aistinvarainen testaus eli haistaminen ja maistaminen on paras tapa selvittää se.”

”Suurempi ongelma kuin pilaantuneiden ruokien syöminen meillä on se, että heitetään ruokaa turhaan pois. Jos ei ole varma, onko jokin ruoka vielä hyvää, aistinvarainen testaus eli haistaminen ja maistaminen on paras tapa selvittää se”, Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto sanoo.

Jospa vain rapsuttaisi homeen pois?

Homehtuneen kohdan poistaminen ei poista hometta, sillä näkymätön homerihmasto on jo levinnyt.

Näkyvä home on merkki siitä, että ruoka on pilaantunutta. Homehtuneelta näyttävän kohdan poistaminen ei poista hometta, sillä näkymätön homerihmasto on jo levinnyt, esimerkiksi koko leipään tai hilloon. Toisaalta jos mandariinipussissa on homehtunut mandariini, se kannattaa heittää pois, mutta muut voi huoletta syödä.

”Kun hedelmiä tuodaan pitkien matkojen takaa, väistämättä joku välillä pilaantuu. Kuoret kuitenkin suojaavat muita. Leipäpussin kanssa on sitten eri juttu. Vaikka leipä olisi viipaloitua ja hometta näkyisi vain jossakin palasessa, suurella todennäköisyydellä homerihmasto on ehtinyt levitä huokoisessa leivässä”, Outi Mehto sanoo.

Ei silti syytä paniikkiin

Jos leipää tai muuta ruokaa syö ja vasta sitten huomaa, että siinä olikin hometta, ei tarvitse hätääntyä. Osalle home ei aiheuta mitään oireita, toiset taas reagoivat herkästi huonovointisuudella.

”Toistuvasti homehtunutta ruokaa ei kannata syödä, mutta jos vahinko sattuu, ei kannata säikähtää.”

”Vanhemmalle polvelle homehtuneenkin ruuan syöminen on ollut aikanaan yleinen juttu. Syö homeista leipää, se kirkastaa ääntä -sanonta on ollut monelle heistä lapsuudesta tuttu. Homehtuneen ruoan syöminen ei nytkään ole maailma loppu. Toistuvasti homehtunutta ruokaa ei kannata syödä, mutta jos vahinko sattuu, ei kannata säikähtää.”

Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.
Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.

Saunoessa tärkeintä on muistaa hiusten suojaaminen kuumuudelta, sanoo kampaaja Marja Liimatainen. Siihen käy perinteinen saunahattu.

Toinen menee saunaan kuivilla hiuksilla, toinen kastelee tukan ensin suihkussa. Mutta kumpi tapa on se oikea?

Asia ei ole yksioikoinen. Parturi-kampaaja Marja Liimatainen kuitenkin kehottaa menemään lauteille mieluummin kuivalla tukalla. Hiusten kasteleminen avaa niiden pintasuomuja.

”Kun hiukseen kohdistuu kova lämpö, siitä poistuu aina kosteutta. Jos suomukko on auki, kosteus pääsee poistumaan hiuksesta paremmin”, hän selittää.

Kun hiuksista poistuu kosteutta, ne kuivuvat. Ja kaikkihan tietävät, mitä kuivat hiukset lopulta tarkoittavat: rasahtelevia ja katkeilevia latvoja.

Suojaa hiukset saunahatulla

Liimatainen huomauttaa, että saunassa ilma on yleensä kosteaa joka tapauksessa. Löylyhöyryn kosteus voi tarttua hiukseen ja avata sen pintasuomuja samalla tavalla kuin suihkussa käyminen ennen saunomista.

”Siksi kaikista paras on suojata hiukset kuumuudelta.”

Se onnistuu kääräisemällä pyyhkeen päähän. Myös perinteinen huopainen saunahattu ajaa asian erittäin hyvin.

”Villa eristää hyvin sekä kuumaa että kylmää.”

Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Vaikka hiukset kannattaakin suojata saunan kuumuudelta, voi hyväkuntoisella, käsittelemättömällä tukalla saunoa huoletta, Liimatainen sanoo. Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Mutta jos hiuksia on värjätty ja käsitelty paljon, ja ne ovat huonossa kunnossa muutenkin, saunan kuumuus voi aiheuttaa hiukselle lisävaurioita.

Silloin saunahattu on aivan erityisen tärkeä laudekaveri.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.

Läpivetolettiä voi jatkaa hiusten latvoihin asti. Erilaisen lopputuloksen saa, kun latvat jättää auki.

Lettiharrastajien ihanat kampaukset on helppo opetella omaan tai kaverin päähän. Katso video-ohjeet läpivetolettiin, kumilenkkilettiin, kukkalettiin ja ranskalaiseen köysilettiin.

Kumilenkkiletti

Juhlava kumilenkkiletti on helpompi kuin miltä näyttää. Kahden puoliranskalaisen letin jälkeen loppu syntyy sujauttamalla poninhäntien päät niiden läpi. Kun hiukset on etukäteen kiharrettu, lopputulos näyttää kuohkealta.

Kukkaletti

Ihanan helppo kukkaletti syntyy, kun tavallisen letin kiepauttaa kerälle ja kiinnittää pinneillä ohimolle. Jos kampauksesta haluaa juhlavamman, vapaaksi jääneet hiukset voi kihartaa.

Ranskalainen köysiletti

Ranskalainen köysiletti letitetään kahta suortuvaa kieputtamalla. Nappaa vuorotellen lisää hiuksia ohimolta ja ylhäältä jakauksen vierestä. Pyörittele hiukset latvaan asti ja viimeistele lätyttämällä eli levittämällä silmukoita sormin.