Apua, haukkasin hometta! Pitääkö olla huolissaan?
Apua, haukkasin hometta! Pitääkö olla huolissaan?

Voiko tätä vielä syödä? Näin miettii moni – ja heittää ruokaa roskiin. Pois hysteria ja ylivaroivaisuus, sanoo Marttojen kotitalousneuvoja. Yksi mätä omena ei pilaa koko pussia, mutta miten on leivän laita?

Ruuan kanssa ei kannata olla ylivarovainen. Parasta ennen -päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä vaan välillä kaukana siitä.

Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto sanoo, että käyttää itse esimerkiksi rahkaa tai kermaviiliä huoletta ainakin pari viikkoa parasta ennen -päiväyksen jälkeen, samoin jugurttia ja viiliä. Myös kuivakaapin tuotteet pastasta jauhoihin ja leseistä sokeriin säilyvät usein selvästi parasta ennen -päivää pidempään.

Leikkeleissä, lihoissa ja valmisruuissa olevaa viimeistä käyttöpäivää ei kuitenkaan voi suositella ylitettäväksi. Jääkaapissa oleva jauheliha tai kinkkuleikkele kannattaa ainakin valmistaa kastikkeeksi tai piirakaksi ennen kuin päiväys ylittyy.

”Jos ei ole varma, onko jokin ruoka vielä hyvää, aistinvarainen testaus eli haistaminen ja maistaminen on paras tapa selvittää se.”

”Suurempi ongelma kuin pilaantuneiden ruokien syöminen meillä on se, että heitetään ruokaa turhaan pois. Jos ei ole varma, onko jokin ruoka vielä hyvää, aistinvarainen testaus eli haistaminen ja maistaminen on paras tapa selvittää se”, Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto sanoo.

Jospa vain rapsuttaisi homeen pois?

Homehtuneen kohdan poistaminen ei poista hometta, sillä näkymätön homerihmasto on jo levinnyt.

Näkyvä home on merkki siitä, että ruoka on pilaantunutta. Homehtuneelta näyttävän kohdan poistaminen ei poista hometta, sillä näkymätön homerihmasto on jo levinnyt, esimerkiksi koko leipään tai hilloon. Toisaalta jos mandariinipussissa on homehtunut mandariini, se kannattaa heittää pois, mutta muut voi huoletta syödä.

”Kun hedelmiä tuodaan pitkien matkojen takaa, väistämättä joku välillä pilaantuu. Kuoret kuitenkin suojaavat muita. Leipäpussin kanssa on sitten eri juttu. Vaikka leipä olisi viipaloitua ja hometta näkyisi vain jossakin palasessa, suurella todennäköisyydellä homerihmasto on ehtinyt levitä huokoisessa leivässä”, Outi Mehto sanoo.

Ei silti syytä paniikkiin

Jos leipää tai muuta ruokaa syö ja vasta sitten huomaa, että siinä olikin hometta, ei tarvitse hätääntyä. Osalle home ei aiheuta mitään oireita, toiset taas reagoivat herkästi huonovointisuudella.

”Toistuvasti homehtunutta ruokaa ei kannata syödä, mutta jos vahinko sattuu, ei kannata säikähtää.”

”Vanhemmalle polvelle homehtuneenkin ruuan syöminen on ollut aikanaan yleinen juttu. Syö homeista leipää, se kirkastaa ääntä -sanonta on ollut monelle heistä lapsuudesta tuttu. Homehtuneen ruoan syöminen ei nytkään ole maailma loppu. Toistuvasti homehtunutta ruokaa ei kannata syödä, mutta jos vahinko sattuu, ei kannata säikähtää.”

Ihmissuhteissa on kuunneltava itseään. Jos tapaamisista jää itselle raskas olo, asiaan kannattaa puuttua, asiantuntija Ritva Karila-Hietala sanoo.
Ihmissuhteissa on kuunneltava itseään. Jos tapaamisista jää itselle raskas olo, asiaan kannattaa puuttua, asiantuntija Ritva Karila-Hietala sanoo.

Ihmisten konmarittaminen on noussut trendiksi: ihmissuhteista karsitaan pois itseä kuormittavat suhteet. Mutta milloin välien katkaiseminen on oikein? Suomen Mielenterveysseuran asiantuntija vastaa.

Ystävä haukkuu, juoruilee ja on jatkuvasti negatiivinen. Anoppi puhuu sinusta pahaa puolisollesi ja arvostelee julkisesti lastenhoitotaitojasi. Tapaamisista tulee apea mieli.

Jos ihmissuhde kuormittaa liikaa, sen voi katkaista. Näin sanoo Suomen Mielenterveysseuran asiantuntija Ritva Karila-Hietala.

”Kenenkään ei tarvitse tulla haukutuksi tai kohdelluksi huonosti.”

Suhteesta ei tarvitsekaan pitää kiinni vain tavan vuoksi. Ei edes silloin, kun kyseessä on sukulaisuussuhde.

”Ei sukulaisuus tarkoita sitä, että pitäisi olla tekemisissä. Kotiinsa ei esimerkiksi ole ketään pakko päästää.”

Suhteesta ei tarvitse pitää kiinni vain tavan vuoksi.

”Välien katkaisemiseen pitää tietysti olla kunnon syyt, ei vain se, että en tykkää tuosta ihmisestä”, Karila-Hietala lisää.

Suhdetta ei esimerkiksi kannata katkaista vain sen vuoksi, että on jonkun kanssa asioista eri mieltä. Erilaiset ihmissuhteet rikastuttavat elämää. Se, milloin ihmissuhteesta sitten tulee liian kuormittava, täytyy jokaisen tunnustella itse.

”Silloin, kun suhteessa alkaa itsestä tuntua niin pahalta, ettei enää tahdo jaksaa sitä, pitää miettiä, mitä asialle voisi tehdä.”

Puhu tilanteesta toisellekin

Välien jäädyttäminen tulee aina tehdä selväksi myös toiselle osapuolelle, Karila-Hietala muistuttaa. Erityisen tärkeää se on silloin, jos kyse on lähiomaisesta.

”Joskus voi olla myös niin, että ihminen, jonka kanssa haluaa viilentää välit, ei ymmärrä, mistä on kysymys. Hän ei välttämättä ole kokenut suhdetta samalla tavalla, ja on hyvä, että hän tulee tietoiseksi siitä.”

Kun toinen tietää, että hänen käytöksensä satuttaa, hän saa myös mahdollisuuden muuttua.

Välien jäädyttäminen tulee tehdä selväksi myös toiselle osapuolelle.

Muita ihmisiä välien katkaisemiseen ei kuitenkaan kannata vetää mukaan. Esimerkiksi lapsilla on oikeus olla tekemisissä isovanhempiensa kanssa, Karila-Hietala muistuttaa. Silloin erilaisia ratkaisuja tulee miettiä lastenkin näkökulmasta.

Saako masentuneen puolison jättää?

Usein pohditaan, pätevätkö samat säännöt myös parisuhteeseen: Jos suhde tuntuu itsestä raskaalta, voiko puolison jättää? Onko se oikein myös niissä tilanteissa, joissa parisuhteen toinen osapuoli voi huonosti esimerkiksi sairauden tai masennuksen myötä?

Karila-Hietalan mukaan parisuhteet eivät eroa muista ihmissuhteista. Jos suhteessa on jatkuvasti itsellä huono olla, ei siihen tarvitse jäädä.

”Toisen sairaus ei kuitenkaan pelkästään voi olla se syy, kyllä siihen liittyy yleensä jotain muutakin”, Karila-Hietala sanoo.

Siksi kannattaakin miettiä, mikä parisuhteessa oikeastaan kuormittaa. Suhdetta voi painaa esimerkiksi se, että toisen sairastuessa toinen alkaa hoitajaksi, Karila-Hietala sanoo.

”Tiedän tapauksia, joissa nainen on uupumukseen asti hoitanut miestään, kun mies ei ole suostunut lähtemään hoitoon. Parisuhde ei voi olla pelkästään hoitosuhde. Jos voi itsekin huonosti, se täytyy sanoa ääneen.”

”Välittämistä voi olla myös se, että kertoo, mistä apua saa.”

Tilanteesta pitäisikin pystyä keskustelemaan ennen kuin tekee päätöksiä suhteen tulevaisuudesta. Jos parisuhdetta varjostaa sairastumisen tuomat muutokset, kannattaa odottaa rauhassa vaikeimman ajan yli ja tehdä päätöksen vasta sen jälkeen.

Toista ei myöskään tarvitse pystyä auttamaan kaikessa itse.

”Asiat, joihin on saatavissa apua ulkopuolelta, kannattaa sitä hankkia. Toki vaikeassa elämäntilanteessa voi olla avuksi ja kuunnella, mutta välittämistä voi olla myös se, että kertoo, mistä apua saa.”

Tilannetta voi helpottaa jo se, että itse oppii näkemään tilanteen uudessa valossa esimerkiksi terapian avulla.

”Joskus käy niin, että toinen sairastaa ja terve puoliso ikään kuin uhrautuu ja lähtee elämään sairaan elämää. Terveen puolison olisi tärkeä elää mahdollisimman tavallista elämää, tehdä omia juttujaan ja pitää huolta siitä, että oma mielenterveys voi hyvin.”

Joskus parasta voi kuitenkin olla eri teille lähteminen.

”Voi myös olla, että suhde on molempien puolesta kuormittava. Silloin ero voi olla myös masentuneelle tai sairastuneelle osapuolelle helpottava asia.”

Maria

Saako masentuneen puolison tai raskaan ystävän jättää? Asiantuntija neuvoo, milloin kuormittavan suhteen voi katkaista

On todella itsekästä katkaista välejä. Elämään kuuluu myös velvollisuuksia ja epämukavuutta, ei pidä koko ajan ajatella omaa napaansa. Miksi esimerkiksi ystävyyden pitää aina olla vastavuoroista? Tuskin ystävä pahuuttaan on hankala. Ajattele ensin muita, sitten vasta itseäsi!
Lue kommentti
Masentuneena jätetty

Saako masentuneen puolison tai raskaan ystävän jättää? Asiantuntija neuvoo, milloin kuormittavan suhteen voi katkaista

Ei itseänsä kovin rakastetuksi tuntenut kun puoliso häipyi sairauden kohdatessa. Kannattaa muistaa, että itsekin voi sairastua. Mitä ihminen toivoisi ollessaan heikoimmillaan, sitäkö, että kaikki kääntää selkänsä? Ihminen, joka jättää sairaan, on heikko ja itsekäs. Onneksi meillä on seurakunta ja rakastava Taivaan Isä, hän ei hylkää.
Lue kommentti
Auringossa on ihanaa, kun muistaa perusasiat suojautumisesta. Tässä niistä kaksi.
Auringossa on ihanaa, kun muistaa perusasiat suojautumisesta. Tässä niistä kaksi.

Ettäkö auringon ottaminen olisi synti, häpeä tai kiellettyä? Höpö höpö, terveellistä se on, kunhan suojaat ihon ja silmät hyvin.

Kesän ensimmäisen, ihanan hellejakson aikana alkavat myös varoittelut auringon vaaroista, mutta eihän se niin yksioikoista ole. Muistutettakoon se tässä heti aluksi: auringosta on hirmuisesti iloa. Sen paiste virkistää mieltä, tuottaa iholla luustolle välttämätöntä D-vitamiinia ja rauhoittaa atooppista ihottumaa.

Kohtuus ja ennen kaikkea ihon tehokas suojaaminen toki pitää auringosta nautiskellessa muistaa. Muistutettakoon tästä heti toiseksi: ihosyöpien määrä lisääntyy hurjaa vauhtia.

Aurinkoon kannattaa kaikesta huolimatta uskaltautua.

Mitä useammin nahkansa käräyttää, sitä suurempi on syövän vaara. Jokainen palaminen jättää ihoon muistijäljen. Yltiöpäinen itsensä ruskettaminen lisäksi vanhentaa ihoa ja tekee siihen ryppyjä.

Mutta aurinkoon siis kannattaa kaikesta huolimatta uskaltautua, ei siitä liiaksi pääse näillä leveysasteilla nauttimaan. Tässä kuuden kohdan terveysmuistilista auringonottajalle.

1 Millainen tyyppi olet?

Ennen kuin lähdet auringon alle, pohdiskele hetki ihotyyppiäsi eli sitä, miten hyvin juuri sinun ihosi kestää aurinkoa.

Kaikkein herkin ihotyyppi ei rusketu juuri ollenkaan mutta palaa 5–20 minuutissa ilman aurinkosuojaa. Noin kolmannes suomalaisista kuuluu tähän ryhmään. Siihen luetaan myös pienet lapset, joiden iho on vielä ohut ja kehittymätön.

Noin puolet suomalaisista on ristiveristä tyyppiä, joka kyllä ruskettuu vähitellen mutta palaa edelleen kohtalaisen helposti. Jos kuulut tähän ryhmään, ihosi kestää suojaamatonta paistetta korkeintaan 20–30 minuuttia.

Miten ihosi on aiempina kesinä käyttäytynyt. Paloitko? Rusketuitko?

Oman tyyppisi tunnistat parhaiten, kun mietit, miten ihosi on aiempina kesinä käyttäytynyt. Paloitko? Rusketuitko?

Ja olitpa millainen tyyppi tahansa, aurinkoon ei siis tosiaankaan pidä lähteä suojautumattomana.

2 Kertoimia peliin

Auringonottajan paras kaveri on aurinkovoide. Sen suojakerroin tarkoittaa tätä: jos suojakerroin on 20, voit oleskella auringossa palamatta 20 kertaa pidempään kuin ilman voidetta.

Suomessa onkin syytä käyttää vähintään kaksikymppistä kerrointa, ja etelän lomalla kerroin saa olla yli 30. Lapsilla se on aina vähintään 50.

Kannattaa tarkistaa purkista, että voide suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Auringon UVA-säteet tunkeutuvat syvälle ihoon ja vanhentavat sitä. UVB-säteet imeytyvät ihon pintakerrokseen, polttavat ja aiheuttavat syöpää.

Oikea mitta aurinkovoiteelle on koura.

Voide on tarpeen myös tuulisena ja viileänä päivänä, jos UV-indeksi on yli 3. UV-indeksiennusteet löytyvät Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

3 Kourallinen rasvaa, pläts

Oikea mitta aurinkovoiteelle on koura. Vähäisempi määrä ei anna luvattua suojakerrointa.

Rasvaa koko kroppa reilulla kourallisella voidetta 15–30 minuuttia ennen kuin otat auringonottoasennon. Lisää voidetta, kun olet ollut paisteessa puolisen tuntia ja sitten parin tunnin välein sekä jokaisen uintikerran jälkeen. Rasvata pitää siitä huolimatta, että voide mainitaan vedenkestäväksi.

Eikä huolta, rusketus tarttuu kyllä korkeillakin suojakertoimilla. Se vain tulee hitaasti ja turvallisesti. Se myös kestää kauemmin kuin ihon palamisen kautta hankittu rusketus, joka kesii nopeasti pois.

Viime kesän voiteita ei kannata enää käyttää. Ne ovat menettäneet tehonsa.

4 Ylle tummaa ja tiheää

Tehokkaimman turvan UV-säteiltä antavat tummat ja tiheäkankaiset vaatteet – juuri sellaiset, joita ei mielellään kesähelteellä päälleen pukisi.

UV-suojavaatteita on myytävänä sekä lapsille että aikuisille.

Aurinkosuojavoiteet eivät sovi alle 2-vuotiaille lapsille. Heidän ihonsa suojataan pelkästään vaatteilla ja varjossa pysyttelemällä.

UV-suojavaatteita on nykyisin myytävänä sekä lapsille että aikuisille. Ne antavat parhaimmillaan aurinkosuojakertoimen 50.

Sitten pääasia: lierihattu varjelee kehon herkimmin palavia kohtia eli päänahkaa, korvanlehtiä, niskaa ja hartioita.

5 Brillit täydentävät aurinkoeleganssin

Aurinkolasit ovat ehkä auringonottajan tyylikkäin suojavaruste, mutta ne ovat myös yksi tärkeimmistä. Auringon UV-valo kun lisää silmien kivuliaan sarveiskalvon tulehduksen, kaihin ja silmäpohjan ikärappeuman vaaraa.

CE-merkki aurinkolaseissa tarkoittaa, että niissä on tärkeä UV-suojaus.

6 Sä kuulut aamuun ja iltaan

Vielä yksi vinkki: iho palaa varmimmin kello 11–15. Puolet päivän UV-säteilyannoksesta tulee silloin.

Ei siis ole yhtään huono ajatus lähteä rannalle vasta illalla töiden jälkeen tai tehdä aurinkolenkki aamupäivällä.

Asiantuntijana jutussa on Anne Vuorenmaa Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta. Lisää aiheesta Kodin Kuvalehdessä 10/2018.