Masennus on kansansairaus, josta kärsii viisi suomalaista sadasta. Siitä tiedetään paljon ja siihen osataan suhtautua entistä paremmin, mutta yhä siitä liikkuu kummallisia käsityksiä. Ainakin nämä neljä ovat potaskaa.

1 "Masennus ei oikeasti parane"

Väite on täyttä roskaa.

Jokainen terapeutti, psykologi ja lääkäri on nähnyt ihmisten parantuvan ja palaavan tavalliseen elämään.

Jokainen meistä tuntee tai vähintään tietää ihmisiä, jotka ovat toipuneet masennuksesta. Jos heitä ei satu olemaan lähipiirissä, ainakin heitä löytyy mediasta: julkisuuden ihmiset kertovat nykyisin avoimesti masennuksestaan, taistelustaan sitä vastaan ja paranemisestaan. Lämmin kiitos siitä heille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2 "Masennusta voi hoitaa vain lääkkeillä"

Lääkkeet ovat erinomainen apu ja helpottavat oireita. Mitä vaikeampi masennus, sitä tärkeämpiä ne ovat. Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma on sanonut: ”Samalla, kun itsemurhakuolleisuus on pienentynyt Suomessa kolmanneksen, vankiloissa se on pienentynyt puoleen. Muita selittäviä tekijöitä ei oikein ole keksitty kuin masennuslääkkeiden käytön samanaikainen kasvu.” (HS 10.10.2014).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkkeet eivät kuitenkaan ole ainoa hoito. Lievä masennus voi parantua pelkällä psykoterapialla. Jos kyse on kaamosmasennuksesta, jo kirkasvalohoito saattaa auttaa.

Usein masennuksen hoitoon tarvitaan sekä lääkitystä että terapiaa. Jotkut saavat hyötyä sähköhoidosta tai aivojen magneettistimulaatiosta (TMS), jossa aivojen hermosoluja aktivoidaan heikon sähkövirran avulla.

Sitten kun voimia taas on, itseään voi suojella masennusoireilta esimerkiksi kohtuullisella liikunnalla ja vähentämällä alkoholin käyttöä.

3 "Olen huono, koska sairastuin masennukseen"

Sanoisitko samaa ihmiselle, jolla on syöpä tai sydänsairaus? Tottahan he ovat sairaita, mutta se ei tarkoita, että heissä olisi jotain noloa tai hävettävää.

Sama pätee masennukseen. Ihmiset nyt vain sairastuvat, kuka mihinkin, ja sairaus tarvitsee hoitoa.

Tiedoksi masentuneelle: Masennus ei ole sinun syysi. Sairaus ei ole häpeä.

4 "Perhe ei voi auttaa masentunutta"

Päinvastoin. Ilman perheen tukea masennus voi pahentua. Jos lapsen kasvattamiseen tarvitaan kokonainen kylä, koko yhteisö on tarpeen myös kamppailussa masennuksen voittamiseksi.

Perhe muistuttaa masentuneelle, että elämässä on makua ja tarkoitusta.

Perheen tuki muistuttaa masentunutta siitä, että hän on tärkeä osa yhteisöä. Häntä rakastetaan, sairaudesta huolimatta.

Lähteet: Käypä hoito, Lifehack.org

Lue myös

Yhdeksän tapaa lohduttaa masentunutta

Näin opit sietämään epävarmuutta

5 keinoa, joilla lopetat jatkuvan suorittamisen

Näin selätät kaamosmasennuksen

7 tapaa, joilla kiitos edistää terveyttäsi

7 tapaa arvostaa itseä

Sisältö jatkuu mainoksen alla