Masentunut kaipaa enemmän kuuntelijaa kuin neuvojaa.
Masentunut kaipaa enemmän kuuntelijaa kuin neuvojaa.

Masentunut läheinen kaipaa enemmän kuuntelijaa kuin neuvojaa. Tämä ja seitsemän muuta psykologin ohjetta jokaisen kannattaa tietää, jos tuntee yhdenkin masentuneen ihmisen.

1. Pysy lähellä.

Älä pakene masentuneen luota, vaikka välillä tekisi mieli. Jos et tiedä, mitä sanoisit, älä sano mitään. Halaa vaikka. Hiljainen hyväksyntä auttaa.

2. Älä kannusta ryhdistäytymään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Masentunut kuulee kannustuksen vaatimuksena ja näkee sinut ihmisenä, joka ei ymmärrä häntä lainkaan. Varo ihan erityisesti lausetta ”Tartu itseäsi niskasta kiinni”. Masentunut pystyy hädin tuskin tarttumaan vesilasiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Älä vähättele.

Muista, että masennus on sairaus, ei väsymystä tai alakuloa. Masentunutta ei auta yhtään tietää, että on sitä ennenkin jaksettu ja välillä kaikilla on rankkaa. Masentunut ei haluaisi olla masentunut.

4. Kysy ja kuuntele.

On mahtavaa, jos saat masentuneen puhumaan. On mahtavaa, jos maltat itse kuunnella. ”Mikä sinusta tuntuu pahimmalta?” ”Mikä sinua voisi nyt auttaa?” ja ”Mitä toivoisit minun tekevän?” ovat kaikki hyviä kysymyksiä. Masentunut kaipaa enemmän kuuntelijaa kuin neuvojaa.

5. Lakkaa sanomasta, miten paljon hyvää on.

Masentunut tietää, että hänen elämässään on myös hyviä asioita, mutta hän ei saa niistä hyvää oloa. Masennus on sairaus, joka vie elämänhalun ja -ilon. Hyvien asioiden luetteleminen ei saa masentunutta tuntemaan iloa vaan yksinäisyyttä ja arvottomuutta: Taaskaan minua ei ymmärretä, en saisi tuntea näin.

6. Auta hakemaan apua.

Masentunut ei välttämättä ymmärrä olevansa masentunut ja tarvitsevansa ammattilaisen apua. Vaikka ymmärtäisi, hän voi olla siihen voimaton. Ota asia puheeksi, tarjoudu soittamaan hänen puolestaan ja lähtemään hänen mukaansa.

7. Muistuta, että masennus ei ole oma vika.

Muista se myös itse. Kuka vain voi sairastua masennukseen. Masentuneella ei ole mitään syytä tuntea itsensä epäonnistuneeksi tai arvottomaksi.

8. Huolehdi myös itsestäsi.

Masentunut ei ole helppo läheinen. Hän voi olla epäreilu, arvaamaton tai melkein mitä tahansa muuta. Pidä rajasi, pidä puolesi ja pidä hauskaa. Jos et voi itse hyvin, et jaksa auttaa muitakaan.

Neuvoja antoi psykologi, psykoterapeutti Ann-Mari Hintikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla