Jos ajattelit, että lastenkirjat opettavat vain lapsia, ajattele uudestaan. Tässä lastenkirjallisuuden lyhyt oppimäärä.

1. Jos sinua vähätellään, käytä se hyväksesi

Gunilla Bergströmin hahmo, isänsä kanssa asuva Mikko Mallikas on useimmiten iloinen ja kiltti, mutta välillä oikukas. Mikkoa vähätellään usein ikänsä vuoksi. Ikäville serkuilleen Mikko kostaa syömällä salaa isoäidin keksilaatikon keksit. Kun serkut syyttävät asiasta, Mikko sanoo: ”Minulla oli lupa ottaa keksejä. Minähän olen niin pieni etten ymmärrä mitään. Itsehän sanoitte niin.” 

2. Raataminen vaatii vastapainon

Camilla Mickwitzin Jason asuu tehtaassa työskentelevän §yksinhuoltajaäitinsä kanssa kerrostalossa. Koska äidin palkka ei riitä edes Jasonin talvitakkiin, hän joutuu tekemään töitä myös alastonmallina. Kun äiti jää työttömäksi, muuttavat äiti ja Jason ulkomaille. Vaikka työ vie äitiä, vapaapäivinään hänellä on pojalleen aikaa ja he leipovat pullaa.

3. Valvominen tekee sinut rusinaksi

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatun ja Patun oudossa unikirjassa Patu ei malta mennä nukkumaan. Hän haluaa katsoa vielä yhden jakson suosikkisarjaansa, vilkaisee työpapereitaan ja lopulta posottaa ja hösöttää netissä aamuun saakka. Seuraavana aamuna hän onkin kuin räjähtänyt rusina. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Kurjan suhteen tilalle tulee parempi

Elina Karjalaisen Uppo-Nalle oli ensin pienen vihaisen pojan nalle. Korttipelin häviöstä suututtuaan poika heitti nalleraukan mereen ja Uppo-Nalle ajalehti rantaan Reetan luo. Heistä tulee tosiystäviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Älä tuhlaa aikaa puolijohdeystäviin

Kun Eduard Uspenskin Fedja-setä ehdottaa vierailua posteljooni Petshkinin luo, kissa Matroskin huomauttaa: "Se on kyllä vähän sellaista toispuolista ystävyyttä. Minä sanoisin, että puolijohdeystävyyttä. Me tarjoamme hänelle teetä ja karamellia, hän vaan ei tarjoa meille mitään.”

6. Joskus auttaminen vaatii sääntöjen rikkomista

Astrid Lindgrenin rakastettu Ronja Ryovärintytär vie salaa ruokaa nälkiintyneelle ystävälleen, isänsä perivihollisen pojalle Birkille. ”Ryöväri ottaa kysymättä ja ilman lupaa, sen verran minäkin olen vihdoin oppinut. Ja nyt teen vain mitä minulle on opetettu”, toteaa Ronja. 

7. Jokainen tarvitsee tilaa

Annette Tisonin ja Talus Taylorin Barbabat ovat kekseliäitä tyyppejä. Seitsemän lapsen isä Barbapapa pohtii, että pieni talo käy ahtaaksi isolle perheelle. He rakentavat talon, johon jokainen saa oman, itselleen sopivan huoneen ja välttyvät varmasti kymmeniltä perheriidoilta.

8. Välillä vika on sinussa

A.A. Milnen Nalle Puh menee kyläilemään Kaniinin luo, mutta jääkin kaninkolon reikään jumiin. ”Tämä on seurauksena”, sanoi Puh kiukkuisesti. ”Kun on liian ahtaat ovet.”

”Tämä on seurauksena”, sanoi Kaniini vakavasti. ”Kun syö liian paljon.”

9. Tee itsestäsi numero

Tove Janssonin runoilee kirjassa Kuka lohduttaisi Nyytiä? pelokkaalle ja yksinäiselle Nyytille näin: "Ei kukaan sinua huomaa, ellet itse mene mukaan." Pätee meihin muihinkin.

Lue myös

Sanna Sepponen: Ottakaa oppia, tavalliset! 

Neljä kirjaa lapselle

Sisältö jatkuu mainoksen alla