Keski-ikäisten lasten voi olla vaikea hyväksyä isän tai äidin uutta suhdetta - etenkin sen seksuaalista puolta. Unohda mieluummin ennakkoluulot ja keskustele vanhempasi kanssa. 

Monen keski-ikäisen on vaikea ajatella äitiä tai isää uuden kumppanin kanssa. On vielä helppoa ymmärtää se, että vanhempi kaipaa ystävyyttä ja kumppanuutta. Mutta kun kuvaan astuu seksi, eivät lapset aina tiedä, mitä sanoa.

Ilmiö näkyy myös vanhainkodeissa. Amerikkalaisessa Aging Today -lehdessä kirjoitetaan, että sikäläisissä vanhainkodeissa on sääntöjä, jotka rajoittavat niissä asuvien välistä seksuaalista kontaktia.

Seksin kieltävien sääntöjen väitetään suojelevan vanhuksia, mutta oikeasti niillä markkinoidaan palvelutaloa vanhusten keski-ikäisille lapsille. Lapset saattavat tuntea olonsa mukavammaksi, kun tietävät, että sinkkuna elävän äidin tai isän touhuja tarkkaillaan. Ikääntyneiden vanhempien mielipidettä ei sen sijaan kysytä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Entä mitä oikeastaan tiedetään seksistä ja vanhemmista aikuisista? Ainakin se, että yli 60-vuotiaista amerikkalaismiehistä yli puolet harrastaa seksiä, naisista noin 40 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erään tutkimuksen mukaan pitkään naimisissa olleet pariskunnat harrastavat sitä enemmän seksiä, mitä kauemmin he ovat olleet naimisissa. Seksin harrastaminen lisääntyy, kun pariskunta juhlii kultahäitään – siis kun naimisissa on oltu 50 vuotta. Siitä eteenpäin pariskuntien seksuaalinen aktiivisuus vain lisääntyy. 

Tuloksista voi päätellä sen, että iso osa parisuhteessa elävistä vanhemmista aikuisista on seksuaalisia ja nauttii seksistä. Yksin elävät harrastavat seksiä vähemmän.

Miten vanhemman uuteen suhteeseen kannattaa suhtautua?

Kun vanhempi on jo ikääntynyt, lapset saattavat suhtautua kielteisesti isän tai äidin uuteen suhteeseen. Ikäviä tunteita voi herättää etenkin se, jos uusi kumppani on omaa vanhempaa nuorempi. Lapsi saattaa jopa ajatella: ”Miksei äiti käyttäydy kuin ikäisensä?”

Ennakkoluuloista kannattaa luopua. Ehdota tapaamista vanhemmallesi: ”Hei isä, olemme huomanneet että vietät paljon aikaa Leenan kanssa. Olisi mukava tavata hänet. Tulisitteko meille syömään viikonloppuna?”

Todennäköisesti vanhemman uusi kumppani on hyvä typpi. Tärkeintä on, että et anna omien mielipiteidesi estää isän tai äitisi mahdollisuutta elää onnellisempaa elämää.

Kiinnitä silti huomiota vaistoihisi. New York Times julkaisi hiljattain artikkelin, jossa kerrottiin, että etenkin vanhemmat naiset menettävät vuosittain valtavia rahasummia joutuessaan huijatuksi netin treffisivustoilla. 

Mistä vanhemman kanssa kannattaa jutella?

Jotkut vanhemmat aikuiset eivät pysty petipuuhiin terveydellisten syiden vuoksi. Lapsia saattaa huolettaa, voiko seksistä olla haittaa vanhemmalle, jolla on sairauksia.

Amerikkalaisen National Institute for Aging -laitoksen mukaan seksi voi olla hankalaa, mikäli vanhuksella on esimerkiksi niveltulehdus, kroonisia kipuja, dementia, diabetes tai sydänsairaus. Useimmiten sairaus ei estä seksin harrastamista, mutta asia on hyvä tarkistaa lääkäriltä.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan yli 60-vuotiaiden saamien sukupuolitautien tartuntojen määrä on huimassa kasvussa. Se voi johtua siitä, että vanhemmat aikuiset ovat usein olleet pitkään parisuhteessa, jossa raskauden mahdollisuutta ei enää vuosiin ollut. Kun he sitten aloittavat treffailun tai uuden parisuhteen, ei ehkäisyn tärkeyttä muisteta.

Voi siis olla, että keski-ikäisen lapsen kannattaa aivan ensimmäiseksi jutella sinkkuvanhemman kanssa turvaseksistä. Aikamoinen roolien vaihto, eikö?

Jos epäilet tai tiedät, että vanhempasi aikoo uuteen suhteeseen, varovainen keskustelu saattaa olla paikallaan. Saatat saada palkaksesi punastelua tai tuhahtelua, mutta se on vaivan arvoista. 

 

Lähde: psychologytoday.com

Just shoot me

Voi kontrollifriikit. Jos en voi kasikymppinä sekstailla rauhassa mieheni kanssa ilman, että jälkikasvuni tulee nolostelemaan ja kieltämään niin minut voi päästää päiviltä, kiitos. Mitä järkeä on vanhuudessa, jos silloin ei saa paneskella, juoda vinettoa ja vaikka sauhutella maria ilman holhousta? Jos on elänyt siihen saakka, on jo ansainnut oikeuden tehdä vähän syntiä, jos sitä siksi haluaa nimittää.

  • ylös 14
  • alas 1
Entisen isän entinen tytär

Ei isän uudessa suhteessa itseäni nuorempaan epämääräiseen naiseen muu häiritse kuin se, että ilmoitin isälle perunkirjoituksessa, etten halua isän eläessä perinnönjakoa vaatia koska kyse on hänen kodistaan. Uuden naisen ilmaantuminen aiheuttaa juridista ja kieltämättä myös emotionaalista sotkua. Ei ole koti ennallaan, isä on sopimuksemme rikkonut ja hävittänyt äidinperintöäni tajuamatta, mitä tekee. Voisin haastaa hänet siitä käräjille, vaan en viitsi. Eikä ole varaa.

Hänen oma isänsä teki täsmälleen samalla tavalla ja olen kuullut isäni valituksia asiasta kyllästymiseen saakka. Kun asiasta huomautin, sain sellaisen täysilaidallisen vasten kasvoja, että katsoin parhaaksi katkaista välit. Anteeksi hän ei ole pyytänyt tietääkseni koskaan mitään keltään, miksipä siis minultakaan. Nyt vasta ymmärrän, mitä kaikkea äiti joutui isän vuoksi kestämään ja silti oli tälle lojaali. Eikä isä ole edes juoppo, ainoastaan tyhmä ja raha-asioissa täysin holtiton.

Viis minä isäni seksielämästä. Se ei ole minulle mikään ongelma enkä joudu sitä katselemaan, kun onneksi on maantieteellistä etäisyyttäkin satoja kilometrejä. En varmaan näe isääni elossa enää koskaan. Se tuntuu pahalta silloin kun erehdyn sitä miettimään.

Aikuiset lapseni kestävät tämän paljon minua paremmin, koska isovanhemmat olivat aina sen verran etäisiä. Heistä on vain kiva, että pappa pomppii trampoliinilla alakouluikäisten uusien poikiensa kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla