Keski-ikäisten lasten voi olla vaikea hyväksyä isän tai äidin uutta suhdetta - etenkin sen seksuaalista puolta. Unohda mieluummin ennakkoluulot ja keskustele vanhempasi kanssa. 

Monen keski-ikäisen on vaikea ajatella äitiä tai isää uuden kumppanin kanssa. On vielä helppoa ymmärtää se, että vanhempi kaipaa ystävyyttä ja kumppanuutta. Mutta kun kuvaan astuu seksi, eivät lapset aina tiedä, mitä sanoa.

Ilmiö näkyy myös vanhainkodeissa. Amerikkalaisessa Aging Today -lehdessä kirjoitetaan, että sikäläisissä vanhainkodeissa on sääntöjä, jotka rajoittavat niissä asuvien välistä seksuaalista kontaktia.

Seksin kieltävien sääntöjen väitetään suojelevan vanhuksia, mutta oikeasti niillä markkinoidaan palvelutaloa vanhusten keski-ikäisille lapsille. Lapset saattavat tuntea olonsa mukavammaksi, kun tietävät, että sinkkuna elävän äidin tai isän touhuja tarkkaillaan. Ikääntyneiden vanhempien mielipidettä ei sen sijaan kysytä.

Entä mitä oikeastaan tiedetään seksistä ja vanhemmista aikuisista? Ainakin se, että yli 60-vuotiaista amerikkalaismiehistä yli puolet harrastaa seksiä, naisista noin 40 prosenttia.

Erään tutkimuksen mukaan pitkään naimisissa olleet pariskunnat harrastavat sitä enemmän seksiä, mitä kauemmin he ovat olleet naimisissa. Seksin harrastaminen lisääntyy, kun pariskunta juhlii kultahäitään – siis kun naimisissa on oltu 50 vuotta. Siitä eteenpäin pariskuntien seksuaalinen aktiivisuus vain lisääntyy. 

Tuloksista voi päätellä sen, että iso osa parisuhteessa elävistä vanhemmista aikuisista on seksuaalisia ja nauttii seksistä. Yksin elävät harrastavat seksiä vähemmän.

Miten vanhemman uuteen suhteeseen kannattaa suhtautua?

Kun vanhempi on jo ikääntynyt, lapset saattavat suhtautua kielteisesti isän tai äidin uuteen suhteeseen. Ikäviä tunteita voi herättää etenkin se, jos uusi kumppani on omaa vanhempaa nuorempi. Lapsi saattaa jopa ajatella: ”Miksei äiti käyttäydy kuin ikäisensä?”

Ennakkoluuloista kannattaa luopua. Ehdota tapaamista vanhemmallesi: ”Hei isä, olemme huomanneet että vietät paljon aikaa Leenan kanssa. Olisi mukava tavata hänet. Tulisitteko meille syömään viikonloppuna?”

Todennäköisesti vanhemman uusi kumppani on hyvä typpi. Tärkeintä on, että et anna omien mielipiteidesi estää isän tai äitisi mahdollisuutta elää onnellisempaa elämää.

Kiinnitä silti huomiota vaistoihisi. New York Times julkaisi hiljattain artikkelin, jossa kerrottiin, että etenkin vanhemmat naiset menettävät vuosittain valtavia rahasummia joutuessaan huijatuksi netin treffisivustoilla. 

Mistä vanhemman kanssa kannattaa jutella?

Jotkut vanhemmat aikuiset eivät pysty petipuuhiin terveydellisten syiden vuoksi. Lapsia saattaa huolettaa, voiko seksistä olla haittaa vanhemmalle, jolla on sairauksia.

Amerikkalaisen National Institute for Aging -laitoksen mukaan seksi voi olla hankalaa, mikäli vanhuksella on esimerkiksi niveltulehdus, kroonisia kipuja, dementia, diabetes tai sydänsairaus. Useimmiten sairaus ei estä seksin harrastamista, mutta asia on hyvä tarkistaa lääkäriltä.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan yli 60-vuotiaiden saamien sukupuolitautien tartuntojen määrä on huimassa kasvussa. Se voi johtua siitä, että vanhemmat aikuiset ovat usein olleet pitkään parisuhteessa, jossa raskauden mahdollisuutta ei enää vuosiin ollut. Kun he sitten aloittavat treffailun tai uuden parisuhteen, ei ehkäisyn tärkeyttä muisteta.

Voi siis olla, että keski-ikäisen lapsen kannattaa aivan ensimmäiseksi jutella sinkkuvanhemman kanssa turvaseksistä. Aikamoinen roolien vaihto, eikö?

Jos epäilet tai tiedät, että vanhempasi aikoo uuteen suhteeseen, varovainen keskustelu saattaa olla paikallaan. Saatat saada palkaksesi punastelua tai tuhahtelua, mutta se on vaivan arvoista. 

 

Lähde: psychologytoday.com

Just shoot me

Apua, harrastaako isä seksiä? Näin suhtaudut ikääntyneen vanhemman uuteen suhteeseen

Voi kontrollifriikit. Jos en voi kasikymppinä sekstailla rauhassa mieheni kanssa ilman, että jälkikasvuni tulee nolostelemaan ja kieltämään niin minut voi päästää päiviltä, kiitos. Mitä järkeä on vanhuudessa, jos silloin ei saa paneskella, juoda vinettoa ja vaikka sauhutella maria ilman holhousta? Jos on elänyt siihen saakka, on jo ansainnut oikeuden tehdä vähän syntiä, jos sitä siksi haluaa nimittää.
Lue kommentti
Entisen isän entinen tytär

Apua, harrastaako isä seksiä? Näin suhtaudut ikääntyneen vanhemman uuteen suhteeseen

Ei isän uudessa suhteessa itseäni nuorempaan epämääräiseen naiseen muu häiritse kuin se, että ilmoitin isälle perunkirjoituksessa, etten halua isän eläessä perinnönjakoa vaatia koska kyse on hänen kodistaan. Uuden naisen ilmaantuminen aiheuttaa juridista ja kieltämättä myös emotionaalista sotkua. Ei ole koti ennallaan, isä on sopimuksemme rikkonut ja hävittänyt äidinperintöäni tajuamatta, mitä tekee. Voisin haastaa hänet siitä käräjille, vaan en viitsi. Eikä ole varaa. Hänen oma isänsä teki...
Lue kommentti

20 prosenttia suomalaisista isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa. Moni heistä haluaisi, mutta ei saa.

Väestöliittoon saapuvien kirjeiden, sähköpostien ja puheluiden perusteella nämä ovat 10 yleisintä syytä, joiden vuoksi isovanhempi ajattelee, ettei hän kelpaa lapsenlapsilleen:

  1. Puutun kuulemma liikaa perheen asioihin, vaikka yritän olla hienotunteinen.
  2. Lapsi ja hänen puolisonsa kommentoivat, etten osaa hoitaa heidän lapsiaan oikein. Teen aina jonkun virheen, vaikka yritän noudattaa heidän ohjeitaan.
  3. Miniä kelpuuttaa vain omat vanhempansa isovanhemmiksi. Minä en osaa mitään ja olen vanhanaikainen.
  4. Lapselle tuli avioero, ja hänen entinen kumppaninsa päätti katkaista yhteydenpidon minuunkin.
  5. Minusta ei ole mitään iloa. En ole isovanhempana tarvittu enkä toivottu.
  6. Olin liikaa poissa ja tein töitä, kun lapset olivat pieniä. Nyt lapsi ajattelee, etten osaa olla lapsenlapsenkaan kanssa.
  7. Minulla on tiukka taloudellinen tilanne, toisen puolen isovanhemmat ovat ylivertaisia hankintojen ja lahjojen suhteen.
  8. En ymmärrä nykytekniikasta mitään, älypuhelimista ja muusta, ja lapsenlapset suhtautuvat minuun halveksuen.
  9. Minun on vaikea liikkua lasten kanssa, en  pysty tarjoamaan virikkeitä lapsenlapsille, viemään vaikka puistoon tai teatteriin.
  10. Koti on liian pieni, joten lapsenlapset eivät voi tulla yökylään, kun eivät saa omaa huonetta.

Asiantuntijana perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliiton Vanhemmuus-tiimistä. Väestöliiton verkkosivut isovanhemmille löytyvät täältä

Anna Taipale kirjoitti kirjan itsensä arvostamisesta. "Aiemmin ajattelin, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti."

Anna Taipale, Sydänjuttu-kirjasi kehottaa suhtautumaan itseensä lempeästi. Miksi se on niin tärkeää?

”Jos haluaa tehdä innostavia asioita, voida levollisemmin ja toteuttaa unelmiaan, on hirveän tärkeää suhtautua myönteisesti itseensä. Moni ajattelee huomaamattaan, että ei voi, pysty tai kehtaa. Sen ei tarvitse olla niin.

Ein sanominen on meille vaikeaa, ja moni tuskailee sen kanssa, ettei osaa vetää omia rajojaan. Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei? Teen silloin tilaa jollekin ihanalle.

Suhde itseen vaikuttaa ihan kaikkeen. Olen aiemmin kärvistellyt parisuhteissa, joissa on ollut hirveitä mustasukkaisuuskärhämiä. Olen ajatellut, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa miestäni. Ymmärsin, että se ei ole sitä, mitä haluan. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti missään asiassa.”

”Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei?”

Miksi itselle on joskus niin vaikea olla kiva?

”Kielteinen ajattelu on opittu tapa. Aivojen vanhin osa, liskoaivot, on kehittynyt kalkuloimaan uhkia ja vaaroja. Se toimii edelleen niin.

Aivojen hermoradat ovat tottuneet tuottamaan tietynlaisia ajatuksia. Kun tiedostaa, millaista oma sisäinen puhe on, voi oppia puhumaan itselleen kannustavasti.”

Miten itse onnistuit muuttamaan ajattelutapaasi?

”Olen työskennellyt itseni kanssa vuosia ja opetellut kannustamaan itseäni. Olen itse oman hyvinvointini paras asiantuntija. Toiset voivat tukea ja peilata, mutta minä saan itse valita, kuinka itseeni suhtaudun.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2017.