Paras laulaja, paras leipoja, paras selviytyjä ja aivan huipuin kokki... Nykyään etenkin televisiossa etsitään sitä kaikkein parasta koko ajan. Ei siis ihme, että monelle kelpaisi vain huippupuoliso.

Eliittikumppani. Hyvä ulkonäkö, kunnon ammatti, tarpeeksi rahaa, pelit ja vehkeet...

Omakotitalo järven rannalta keskellä kaupunkia? Tuolle toiveelle hekotellaan ymmärtävästi, mutta auta armias kun siirrytään kumppanin etsintään, niin mahdottomasta pitäisikin tulla totta.

Vaatimuslistoja laativat monet kolmenkympin hujakoilla olevat naiset, joilla biologinen kello on alkanut tikittää. Tuleville lapsille pitäisi löytyä se paras siittäjä.

Nykyään myös jatkokierroksilla olevat viisi- ja kuusikymppiset ovat hyvinkin hanakoita tekemään tiukkoja vaatimuksia sille, minkälaisen seuraavan he kelpuuttavat.

Ihan klassikko: missit ja jääkiekkoilijat

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta välillä hätkähtää, miten moninaisia ja yksityiskohtaisiakin ehtoja tulevalle kumppanille asetetaan.

Ilmiöstä kertoo esimerkiksi vuonna 2012 internetissä aloittanut Eliittikumppani-sivusto, johon jo rekisteröityessä täytetään laajat persoonallisuustestit ja laaditaan hakukriteerit. Vastaavanlainen seuranhakupalvelu toimii ainakin parissakymmenessä muussakin maassa.

”Tuntuu, että tuolla menetelmällä voidaan saada hyviä kulisseja pystyyn, mutta saadaanko sillä hyvää parisuhdetta. On toki hyvä, jos ihmisillä on samankaltainen arvomaailma ja elämänympyrät. Mutta tuo lähtökohta ei vielä kerro mitään siitä, miten suhde tunne- ja vuorovaikutustasolla todella toimisi.”

Klassinen esimerkki unelmasta ovat jääkiekkoilijat ja missit. Heitäkin on Ranta tavannut pariterapiassa.

”Onhan tuollaisen perheen arki ihan jotain muuta kuin fantasiaa. Taloudellista turvaa voi olla, mutta eihän ammatikseen urheileva mies ole koskaan kotona.”

Entä seksiongelmat

Rannan mielestä on hyvä olla avoin ja tutustua kaikenlaisiin ihmisiin – vapaana ennakkoluuloista.

"Kun tuolla kaupungilla kulkee ja näkee rakastuneita ja ihastuneita pareja, niin en ainakaan minä havaitse, että oikeastaan ketkään olisivat ihan sen näköisiä kuin elokuvissa."

Jos taas muuten lupaava suhde kosahtaa puutteisiin seksissä, ollaan silloinkin Rannan mielestä väärillä jäljillä.

"Jos suhde kaatuu vaikka liian väljään emättimeen tai liian pieneen penikseen, niin sitten ollaan metsässä. Seksuaalisuus on toki arka asia, mutta siinäkin on paljon tehtävissä, jos pystytään puhumaan ja keskustelemaan."

Ratkaisevaa on halu kehittyä.

"Se on mahdollista myös pitkässä parisuhteessa, kunhan vain uskallamme lähteä tavoittelemaan sitä, että seksi on kummallekin nautinto", sanoo Ranta ja jatkaa:

"Jos seksiä ei ole lainkaan ja siitä on muodostunut ylitsepääsemätön muuri, niin täytyy miettiä, suostuuko sellaisessa suhteessa olemaan. Parisuhde on seksuaalisuhde. Mutta tuokin on jokaisen oma päätös. On mietittävä, mikä minulle riittää."

Tunteet, kunnioitus ja arvostus

Teija-Liisa Rannan mielestä ei ole väärin haluta jotakin. Mutta tärkeintä olisi ymmärtää, miksi sitä haluaa.

Tuo tarkoittaa sitä, että ihminen on yhteydessä omiin tunteisiinsa. Hän tajuaa mistä ne kumpuavat ja minkä takia.

Ja jos traumoja on tullut, ne on on käsitelty ja niiden kanssa ollaan tasapainossa. Tasapaino tarkoittaa myös itsensä rakastamista: olemme lempeitä ja armollisia paitsi toisille myös itsellemme.

Intuitiotaan kannattaa toki kuunnella ja kipinää etsiä. Jos listoja haluaa laatia, Teija-Liisa Ranta nostaisi kärkeen molemminpuolisen kunnioituksen ja arvostuksen, kiinnostuksen ja kuuntelun – halun kohdella toista hyvin.

Lue myös:

Oikea vaatimuslista kumppanille ja parisuhteelle.

Väkivaltainen kumppani – ei!

Älä roiku kiinni ex-puolisossa.

Pitkä parisuhde ja 20 pientä tärkeää sanaa.

Yksi Veetin opeista kuuluu: Nuku rakkaidesi vieressä, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään.
Yksi Veetin opeista kuuluu: Nuku rakkaidesi vieressä, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään.

Veeti on yritetty ostaa yli 7 000 euron hintaan Venäjälle, mutta turhaan. Kissa venyttelee ja saunoo mieluummin kotona, sillä parhaat nautinnot ovat usein aika arkisia.

Noiden silmien katsetta en unohda koskaan, sanoi arvovaltainen tuomari.

Hän ei puhunut mielitietystään, vaan kissasta.

Hän oli ehkä oikeassa.

Tuusulalainen Lumikissan Nopsajalka eli siperiankissa Veeti arvioitiin maailman kauneimmaksi kissaksi Haagin kansainvälisessä kissanäyttelyssä viime vuonna.

Jos Veeti osaisi puhua, se kenties opettaisi kissan elämästä seuraavat seikat. Elämänohjeet pätevät mainiosti myös ihmisiin.

1. Tee parhaasi. Veeti osaa ottaa näyttelyissä poseerausasennon ja ilmeen, jossa se näyttää parhaimmalta. Se poseeraa myös kotona, jos sattuu kuulemaan kameran napsahduksen. Sitten se lähtee muihin puuhiin. Luota, että oman parhaan tekeminen riittää. Ethän voi tehdä enempää. 

2. Koko ajan tarvitse yrittää. Kun kisat ovat ohi, Veeti makaa, venyttelee ja menee saunan jälkilöylyihin. Muista sinäkin maata, venytellä ja saunoa.

3. Parhaat nautinnot ovat usein aika arkisia. Veeti juhli voittoaan katkaravuilla, joita sille ostettiin paluumatkalla laivan ravintolasta. Kotona se ummisti silmänsä nautinnosta työntäessään kuononsa kissanraksuihin. Sellaista elämä on, aika arkista, ja hyvä niin.

4. Ethän ylpisty. Veetistä on maalattu Koreassa taulu. Taiteilija löysi kissan kuvan Facebookista ja piti kissaa niin kauniina, että päätti ikuistaa sen maalaukseen. Huomio voi tehdä kenestä tahansa turhamaisen. Siksi kannattaa pitää neljä tassua tai kaksi jalkaa maassa.

5. Älä satuta muita. Veetin omistaja Jaana Sivén sanoo, ettei Veeti koskaan kynsi tai näyki ketään. Älä sinäkään tee niin.

6. Kehitä itseäsi. Veeti tekee sen kiipeilemällä kiipeilypuissa. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia jotakin uutta. Kiipeä, konkreettisesti tai vertauskuvallisesti. 

7. Pidä yhteyttä ystäviisi. Veetillä on kotona 11 kissakaveria. Se on jo aika paljon, mutta jokaisella pitäisi olla ainakin yksi hyvä ystävä. Toivottavasti sinullakin.

8. Muista juuresi. Voiton jälkeen Veeti on saanut kosiopyyntöjä ympäri maailmaa. Se on kutsuttu Kiinaan ja yritetty ostaa yli 7000 eurolla Venäjälle. Mutta jos rakkaat asuvat tavallisessa talossa tavallisessa taajamassa, miksi sieltä pitäisi lähteä minnekään. Pitäkööt palatsinsa.

9. Rakasta! Nuku rakkaidesi vieressä, kuten Veeti, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään. Kehrää, kun kosketus tuntuu hyvältä.

Parisuhteen onnen salaisuus puutarhakielellä: kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.
Parisuhteen onnen salaisuus puutarhakielellä: kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.

Älä anna rakkauden hukkua arjen kiireisiin. Listasimme monta hyvää keinoa löytää huuma uudelleen.

1. Kosketelkaa enemmän

Pitkään yhdessä olleet parit eivät yleensä halaa tai suutele tarpeeksi. Se kannattaa, sillä ihokosketus tuottaa aivoissa oksitosiinia eli mielihyvähormonia.

Kokeilkaa halata toisianne parinkymmenen sekunnin ajan muutaman kerran päivässä. Pussailkaa pitkään ja hartaasti nopeiden hyvästelysuukkojen sijaan.

2. Pitäkää teknologiapaussi

Puoliso kertoo työpäivästään, mutta katselet puhelintasi. Kuulostaako tutulta? Tutkimusten mukaan hälyttävän moni kokee älypuhelinten häiritsevän rakkauselämäänsä.

Sopikaa, että jätätte puhelimen ja television ainakin ruoka-aikoina ja makuuhuoneessa kokonaan pois.

3. Sano kiitos

Pitkän parisuhteen rutiinien keskellä toisen pienet teot alkavat tuntua itsestäänselvyyksiltä. Jos huomaat, että kumppanisi on ostanut lempijugurttiasi tai jaksanut ripustaa pyykit, kiitä häntä.

Kirjoittakaa kokeeksi joka päivä ylös kolme asiaa, josta olette kiitollisia, ja kertokaa ne toisillenne.

4. Vaihda nalkutus kehuihin

Kun asuu vuosia saman katon alla, on helppo sortua mäkättämiseen: et sitten taaskaan viitsinyt tyhjentää tiskikonetta.

Yrittäkää mieluummin keskittyä siihen, mitä toinen tekee hyvin. Puutarhakielellä se sanottaisiin näin: Kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.

5. Muista harrastuksesi 

Jos suhteenne tuntuu passiiviselta, se voi johtua siitä, ettet ole tyytyväinen elämääsi. Tee säännöllisesti jotain, mistä nautit.

Kun tulet harrastuksesta kotiin innostuneena, olet myös parisuhteessa parhaimmillasi.

6. Huomioi kumppanisi kiinnostuksen kohteet

Et ehkä koskaan opi pitämään golfista tai innostumaan uusimmista älyvempaimista. Kun puolisosi tekee jotain, mistä on todella innostunut, tarkkaile häntä. Intohimo tekee ihmisestä kauniin.

7. Sovi tuplatreffit

Parisuhdeaikaa ei aina tarvitse viettää kahdestaan. Yhden tutkimuksen mukaan hyvän ystäväpariskunnan kanssa tuplatreffeillä käyminen auttoi pareja tuntemaan kiintymystä omaa kumppania kohtaan.

Kun näet puolisosi juttelevan ystävienne kanssa, saatat taas muistaa, miksi aikoinaan rakastuit häneen.

8. Flirttaile

Parisuhde on tasapainoilua: ihminen kaipaa turvaa, mutta myös jännitystä. Niiden yhdistäminen on haastavaa. Siksi hellä ja vihjaileva flirttailu kannattaa.

Saattaa tuntua hölmöltä lähettää punastuttava tekstiviesti aviopuolisolle, mutta se voi auttaa löytämään mahanpohjasta kadonneet perhoset.

9. Kerro, miltä sinusta tuntuu

Käyt kampaajalla ja vedät ylle kauneimman puserosi. Odotat, että puoliso huomaisi ja suutut, kun niin ei käy.

Parisuhteen lämmittely-yritys ei saa olla sanaton testi, jonka puolisosi voi joko läpäistä tai reputtaa. Älä oleta, että hän osaa lukea mieltäsi.

Ellet tunne välejänne läheisiksi, kerro siitä kumppanillesi. Vasta silloin voitte yhdessä pohtia, miten asia korjataan.

10. Määrittele treffi-ilta uusiksi

Treffien ei aina tarvitse tarkoittaa pöytävarausta kalliissa ravintolassa. Käykää vaikka iltakävelyllä ja jutelkaa päivästänne.

Treffit tarkoittavat aikaa, jolloin ette pidä toisianne vanhempina tai asuinkumppaneina, vaan ihmisinä, jotka olette valinneet jakamaan elämänne.

11. Älä odota mahdottomia

Nykykulttuuri on niin seksualisoitunutta, että parisuhde voi tuntua laimealta, jos se ei muistuta romanttisten elokuvien kiihkeitä kohtauksia. Kaikissa pitkissä parisuhteissa on hyviä ja huonompia ajanjaksoja. Muista, että rakkautta voi tuntea ja osoittaa monin eri tavoin.

Lähde: health.com