Paras laulaja, paras leipoja, paras selviytyjä ja aivan huipuin kokki... Nykyään etenkin televisiossa etsitään sitä kaikkein parasta koko ajan. Ei siis ihme, että monelle kelpaisi vain huippupuoliso.

Eliittikumppani. Hyvä ulkonäkö, kunnon ammatti, tarpeeksi rahaa, pelit ja vehkeet...

Omakotitalo järven rannalta keskellä kaupunkia? Tuolle toiveelle hekotellaan ymmärtävästi, mutta auta armias kun siirrytään kumppanin etsintään, niin mahdottomasta pitäisikin tulla totta.

Vaatimuslistoja laativat monet kolmenkympin hujakoilla olevat naiset, joilla biologinen kello on alkanut tikittää. Tuleville lapsille pitäisi löytyä se paras siittäjä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyään myös jatkokierroksilla olevat viisi- ja kuusikymppiset ovat hyvinkin hanakoita tekemään tiukkoja vaatimuksia sille, minkälaisen seuraavan he kelpuuttavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihan klassikko: missit ja jääkiekkoilijat

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta välillä hätkähtää, miten moninaisia ja yksityiskohtaisiakin ehtoja tulevalle kumppanille asetetaan.

Ilmiöstä kertoo esimerkiksi vuonna 2012 internetissä aloittanut Eliittikumppani-sivusto, johon jo rekisteröityessä täytetään laajat persoonallisuustestit ja laaditaan hakukriteerit. Vastaavanlainen seuranhakupalvelu toimii ainakin parissakymmenessä muussakin maassa.

”Tuntuu, että tuolla menetelmällä voidaan saada hyviä kulisseja pystyyn, mutta saadaanko sillä hyvää parisuhdetta. On toki hyvä, jos ihmisillä on samankaltainen arvomaailma ja elämänympyrät. Mutta tuo lähtökohta ei vielä kerro mitään siitä, miten suhde tunne- ja vuorovaikutustasolla todella toimisi.”

Klassinen esimerkki unelmasta ovat jääkiekkoilijat ja missit. Heitäkin on Ranta tavannut pariterapiassa.

”Onhan tuollaisen perheen arki ihan jotain muuta kuin fantasiaa. Taloudellista turvaa voi olla, mutta eihän ammatikseen urheileva mies ole koskaan kotona.”

Entä seksiongelmat

Rannan mielestä on hyvä olla avoin ja tutustua kaikenlaisiin ihmisiin – vapaana ennakkoluuloista.

"Kun tuolla kaupungilla kulkee ja näkee rakastuneita ja ihastuneita pareja, niin en ainakaan minä havaitse, että oikeastaan ketkään olisivat ihan sen näköisiä kuin elokuvissa."

Jos taas muuten lupaava suhde kosahtaa puutteisiin seksissä, ollaan silloinkin Rannan mielestä väärillä jäljillä.

"Jos suhde kaatuu vaikka liian väljään emättimeen tai liian pieneen penikseen, niin sitten ollaan metsässä. Seksuaalisuus on toki arka asia, mutta siinäkin on paljon tehtävissä, jos pystytään puhumaan ja keskustelemaan."

Ratkaisevaa on halu kehittyä.

"Se on mahdollista myös pitkässä parisuhteessa, kunhan vain uskallamme lähteä tavoittelemaan sitä, että seksi on kummallekin nautinto", sanoo Ranta ja jatkaa:

"Jos seksiä ei ole lainkaan ja siitä on muodostunut ylitsepääsemätön muuri, niin täytyy miettiä, suostuuko sellaisessa suhteessa olemaan. Parisuhde on seksuaalisuhde. Mutta tuokin on jokaisen oma päätös. On mietittävä, mikä minulle riittää."

Tunteet, kunnioitus ja arvostus

Teija-Liisa Rannan mielestä ei ole väärin haluta jotakin. Mutta tärkeintä olisi ymmärtää, miksi sitä haluaa.

Tuo tarkoittaa sitä, että ihminen on yhteydessä omiin tunteisiinsa. Hän tajuaa mistä ne kumpuavat ja minkä takia.

Ja jos traumoja on tullut, ne on on käsitelty ja niiden kanssa ollaan tasapainossa. Tasapaino tarkoittaa myös itsensä rakastamista: olemme lempeitä ja armollisia paitsi toisille myös itsellemme.

Intuitiotaan kannattaa toki kuunnella ja kipinää etsiä. Jos listoja haluaa laatia, Teija-Liisa Ranta nostaisi kärkeen molemminpuolisen kunnioituksen ja arvostuksen, kiinnostuksen ja kuuntelun – halun kohdella toista hyvin.

Lue myös:

Oikea vaatimuslista kumppanille ja parisuhteelle.

Väkivaltainen kumppani – ei!

Älä roiku kiinni ex-puolisossa.

Pitkä parisuhde ja 20 pientä tärkeää sanaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla