Hölskyy, hiertää tai pullottaa? Ei ihme, jos yllä on vääränkokoiset rintaliivit. Vältä nämä kolme yleistä virhettä.

1. Hölskistä eli liian suuret liivit

Karkailevatko olkaimet ärsyttävästi hartioilta? Painuuko ryhtisi huomaamatta kumaraan? Luiskahtavako rinnat esiin liivien alta? Kappas, olet ostanut ympärysmitaltaan liian suuret liivit. Sovituskopissa ne saattavat tuntua mukavilta, mutta totuus on toinen.

Valitse liivit, jotka tuntuvat napakoilta, kun uloin hakanen on kiinni. Käytössä liivit pehmenevät ja venyvät pikkuhiljaa. Silloin kiristysvaraa löytyy pidemmällä olevista hakasista.

Ajattele täpötäyttä reppua, joka roikkuu hartioilla veltosti. Napsautat rintahihnan kiinni ja kas, repun paino jakautuu keholle huomattavasti mukavammin. Sama pätee istuviin rintsikoihin. Oikeankokoisissa liiveissä paino jakautuu oikein.

2. Auauau eli turhan pienet liivit

Juiliiko niskaa ja hartioita? Piirtyvätkö liivien saumat häiritsevän selvästi näkyviin paidan läpi? Pullahtaako rinta puolipalloksi kupin päälle kun hypähdät? Olet valinnut liian pienet tai vääränmalliset rintaliivit.

Jos ahtaus on alaympäryksessä, virheasento voi oireilla särkyinä. Jos kupit ovat turhan ahtaat, rinta pullahtelee ulos ylhäältä tai karkaa penkereeksi kainaloon. Kun riisut liivit, huomaat että ne ovat painaneet ihoon punaisia jälkiä.

Sopiva kuppi ja malli peittävät rinnan kauniisti koko matkalta. Kun katsot sivukuvaasi peilistä, ympärys ei nouse vinoon selän puolelle. Sopivien liivien päällä vaatteet istuvat kauniisti etkä joudu kiinnittämään huomiota liiveihisi.

3. Kultainen nuoruus eli tästä en luovu

Valitsetko aina saman B-kupin, vaikka vuosia kertyy? Ihmiskeho muuttuu esimerkiksi raskauksien, imetyksien ja painonmuutosten myötä. Yleinen erhe on jäädä kiinni nuoruuden kuppikokoon ja kuvitella sen olevan ikuinen.

Hakeudu liiviliikkeeseen osaavan myyjän käsiin. Mittanauha paljastaa totuuden muodoistasi. Myyjä osaa auttaa myös sopivien mallien löytämisessä.

Kelpo liivejä kannattaa hankkia useammat: pari kolme paria arkeen, yhdet tai kahdet juhlaan, sporttiliivit urheiluun. Sijoituksen tuottama kirpaisu lievenee kun huomaat, miten paljon paremmin vaatevarastosi istuu passelien liivien päällä.

Asiantuntijana markkinointikoordinaattori Heini Rosvall Patricia Groupista.

 

Tennareiden syyshuolto on helppoa. Jos kangaskengissä ei ole erikoisosia, niitä voi pestä koneessa niin kuin muitakin vaatteita. Pahimpiin pinttymiin tepsii kynsiharja.

Käsinpesu 

Laita vettä ja yleispyykinpesuainetta laakeaan vatiin tai ämpäriin ja anna kenkien liota hetki. Pese kengät ja harjaile likatahroja vaikkapa kynsiharjalla tai muulla pesuharjalla.  

Pesukoneeseen 

Harjaa irtohiekka pois kengistä ennen koneeseen laittoa. Poista kengistä nauhat ja pese ne erikseen pesupussissa. Pese kengät 30–40 asteessa.

Pesukonetta säästääksesi säädä pesuohjelman linkouskierrokset minimiin tai jätä linkous kokonaan pois.  

Kuivaus 

Kun kengät ovat hieman kuivuneet, laita niiden sisään muovinen tuki tai värjäämätön paperitollo, jotta kengät säilyttävät muotonsa kuivaessaan. 

Pinttyneet tahrat ja lika 

Kangaskenkiin voi muiden vaatteiden tapaan käyttää tahranpoistoainetta. Tee tahranpoistokäsittely ennen pesua. 

Pinttyneitä muoviosia ja kengän pohjaa voi harjata erikseen kynsiharjalla tai muulla harjalla. 

Pesuvinkit antoi Inkeri Liinaharja Uudenmaan Martoista. 

Ajaton vaate on hillitty, asiallinen ja hyvälaatuinen. Tapa- ja tyylikouluttaja, kamarineuvos Kaarina Suonperä kertoo viisi klassikkoa, jotka sopivat lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen. 

1. Jakku, joka ei rypisty hihoista eikä helmasta. Hyvälaatuisen bleiserin taskut eivät repsota, eivätkä sen kyynärtaipeet ole heti poimuilla. Valitse väriksi sellainen, jossa itse viihdyt ja jonka tiedät pukevan sinua. 

2. Pitkät housut, jotka sopivat jakkuun. Housut voivat olla eriväriset tai vaikkapa ruudulliset, kunhan ne eivät riitele bleiserin kanssa. Materiaalin tulisi ehdottomasti olla rypistymätöntä.   

3. Paitapusero. Satsaa laatuun ja valitse pusero, joka ei rypisty, nyppyynny eikä ole hiostava. Ajaton paitapusero on yksivärinen ja hihallinen. Lisää väriä saat huivilla tai koruilla. 

4. Jalkineet, jotka sopivat hätätilanteessa niin sisä- kuin ulkokäyttöön. Korkoa saa olla sen verran, että sen kanssa pärjää. Kengissä väriskaala voi olla vähän hillitympi, mustalla pärjää aina. Jalkineissa nahka on varma valinta.  

5. Neule. Panosta kevyeen, ohueen ja laadukkaaseen villatakkimaiseen neuleeseen, jolla voit mennä parempiinkin paikkoihin. Liian lyhyt neule jättää ristiselän paljaaksi, joten valitse mieluummin lantion mittainen.