Hölskyy, hiertää tai pullottaa? Ei ihme, jos yllä on vääränkokoiset rintaliivit. Vältä nämä kolme yleistä virhettä.

1. Hölskistä eli liian suuret liivit

Karkailevatko olkaimet ärsyttävästi hartioilta? Painuuko ryhtisi huomaamatta kumaraan? Luiskahtavako rinnat esiin liivien alta? Kappas, olet ostanut ympärysmitaltaan liian suuret liivit. Sovituskopissa ne saattavat tuntua mukavilta, mutta totuus on toinen.

Valitse liivit, jotka tuntuvat napakoilta, kun uloin hakanen on kiinni. Käytössä liivit pehmenevät ja venyvät pikkuhiljaa. Silloin kiristysvaraa löytyy pidemmällä olevista hakasista.

Ajattele täpötäyttä reppua, joka roikkuu hartioilla veltosti. Napsautat rintahihnan kiinni ja kas, repun paino jakautuu keholle huomattavasti mukavammin. Sama pätee istuviin rintsikoihin. Oikeankokoisissa liiveissä paino jakautuu oikein.

2. Auauau eli turhan pienet liivit

Juiliiko niskaa ja hartioita? Piirtyvätkö liivien saumat häiritsevän selvästi näkyviin paidan läpi? Pullahtaako rinta puolipalloksi kupin päälle kun hypähdät? Olet valinnut liian pienet tai vääränmalliset rintaliivit.

Jos ahtaus on alaympäryksessä, virheasento voi oireilla särkyinä. Jos kupit ovat turhan ahtaat, rinta pullahtelee ulos ylhäältä tai karkaa penkereeksi kainaloon. Kun riisut liivit, huomaat että ne ovat painaneet ihoon punaisia jälkiä.

Sopiva kuppi ja malli peittävät rinnan kauniisti koko matkalta. Kun katsot sivukuvaasi peilistä, ympärys ei nouse vinoon selän puolelle. Sopivien liivien päällä vaatteet istuvat kauniisti etkä joudu kiinnittämään huomiota liiveihisi.

3. Kultainen nuoruus eli tästä en luovu

Valitsetko aina saman B-kupin, vaikka vuosia kertyy? Ihmiskeho muuttuu esimerkiksi raskauksien, imetyksien ja painonmuutosten myötä. Yleinen erhe on jäädä kiinni nuoruuden kuppikokoon ja kuvitella sen olevan ikuinen.

Hakeudu liiviliikkeeseen osaavan myyjän käsiin. Mittanauha paljastaa totuuden muodoistasi. Myyjä osaa auttaa myös sopivien mallien löytämisessä.

Kelpo liivejä kannattaa hankkia useammat: pari kolme paria arkeen, yhdet tai kahdet juhlaan, sporttiliivit urheiluun. Sijoituksen tuottama kirpaisu lievenee kun huomaat, miten paljon paremmin vaatevarastosi istuu passelien liivien päällä.

Asiantuntijana markkinointikoordinaattori Heini Rosvall Patricia Groupista.

 

Paras apu katusuolatahroihin on suojata kengät etukäteen niin hyvin, ettei kosteus pääse imeytymään nahkaan.

Kun loska valtaa kadut, nahkakenkiin imeytyy veden mukana katusuolaa. Suola pitää tiet sulina, mutta jättää nahkaan valkoiset rannut. Erityisen herkkiä suolalle ja kosteudelle ovat mokkanahkaiset kengät, koska mokkanahassa ei ole tiivistä pintakerrosta.

”Osa valkoisesta on mineraaleja ja suoloja, joita käytetään nahan parkitsemisessa. Kun kosteus imeytyy kenkään, se vetää nahan omat mineraalit ulos”, sanoo suutarimestari Ville Hasala.

”Suurin ongelma on se, että nahka turpoaa kastuneesta kohdasta. Suolatahrat saa puhdistettua, turvotusta ei. Suolan ja veden yhdistelmä saa kengän jämähtämään uuteen muotoon, josta se ei palaudu enää.”

Suolan ja kosteuden yhdistelmä voi myös muuttaa nahan väriä.

”Mitä hienomman väriset kengät, sitä tärkeämpää kosteudelta suojaaminen on. Värikkäässä nahassa muutokset huomaa helposti ja niille on hankala tehdä mitään”, Hasala sanoo.

Etikkakikka voi tepsiä

Paras keino välttyä katusuolatahroilta on lankata ja suojata kenkiä säännöllisesti kosteudelta. Kun nahka on hyvin suojattu, vesi valuu pisarana pois sen pinnalta eikä suola pääse imeytymään nahkaan.

”Moni käyttää kosteussuojasuihketta kerran, kun kengät ovat uudet, ja unohtaa sen sitten. Suihketta pitäisi lisätä parin viikon välein tai suoraan ennen räntään ja loskaan menoa”, Ville Hasala sanoo.

Lankkia on hyvä lisätä kerran kuussa tai silloin, kun kengät kaipaavat lisää kiiltoa.

”Patterilla kengät kuivuvat liian nopeasti ja niistä tulee koppuraiset.”

Jos vahinko on jo tapahtunut, kenkien on hyvä antaa kuivaa ennen suolatahrojen putsausta, sillä märkiä kenkiä ei voi käsitellä suoja-aineilla. Enimmän kosteuden voi kuivata pyyhkeellä kengän pinnasta ja antaa kenkien sitten kuivaa huoneenlämmössä.

”Patterilla kengät kuivuvat liian nopeasti ja niistä tulee koppuraiset”, Hasala sanoo.

Kun kengät ovat kuivuneet, suolatahrat voi puhdistaa kenkäshampoolla tai kotikonstein vedellä ja etikalla. Etikkaseosta kannattaa kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan, sillä se voi vaikuttaa joidenkin kenkien väriin.

Näin puhdistat etikalla:

  1. Tee seos, jossa on kolmasosa etikkaa ja kaksi kolmasosaa vettä. Kostuta liinaa seoksessa ja pyyhi kengät sillä.
  2. Puhdista lopuksi kengän pinta etikasta nahkealla liinalla.
  3. Anna kenkien kuivaa ja levitä sitten lankki ja kosteussuoja. Kosteussuojan on hyvä imeytyä pari minuuttia ennen ulos menoa.

Kun kohta laitat talvivaatteesi kesäsäilöön, muista, ettei villavaatteita tarvitse käyttää pesukoneen kautta. Pelkkä tuulettaminenkin saattaa tepsiä.

Villa on luonnonkuitu, jonka luontaisena ominaisuutena on hylkiä likaa.

”Kun villavaate näyttää muuten puhtaalta, mutta siinä on hajuja tai vaikkapa ravintolasta tarttunutta käryä, se on parasta puhdistaa tuulettamalla”, sanoo kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista.

Tuulettaminen raikastaa villaa. Suoraan auringonvaloon villavaatetta ei kuitenkaan kannata kiikuttaa. Varsinkin vaaleat villavaatteet saattavat kellastua auringossa.

”Kun villaa hoidetaan ohjeiden mukaan eikä sitä pestä liikaa, se säilyttää pidempään luontaisen lianhylkimiskykynsä ja kyvyn raikastua ulkona”, Pikkarainen neuvoo.

”Kun villaa hoidetaan ohjeiden mukaan eikä sitä pestä liikaa, se säilyttää lianhylkimiskykynsä ja kyvyn raikastua ulkona.”

Tuulettamista Pikkarainen suosittelee villan lisäksi kaikille tahrattomille tekstiileille, jotka eivät ole pesun tarpeessa.

Kun siis kohta laitat talvivaatteesi kesäsäilöön, muista, ettei koko arsenaalia tarvitse käyttää pesukoneen kautta. Pelkkä tuulettaminenkin saattaa tepsiä. Jos villakangastakin taskujen reunoissa ja hihansuissa on ikäviä nuhruisia jälkiä, likaiset kohdat voi täsmäpuhdistaa käsin pesemällä.

Kun tuulettaminen ja tahranpoisto eivät riitä

Jos villavaatteen haluaa pestä kokonaan, se tehdään joko käsin tai koneessa villanpesu- tai käsinpesuohjelmalla tekstiilin pesuohjemerkintää noudattaen.

Nykykoneiden villapesuohjelmat ovat Pikkaraisen mielestä varsin hyviä ja hellävaraisia. Kun valitaan oikea pesuohjelma eikä konetta ahdeta täyteen, ohjelman teho vastaa käsinpesua.

Ohjelmaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että linkousnopeus on säädetty tarpeeksi alhaiseksi.

”Villan pesuun voi käyttää villanpesuaineita tai ihan normaalia kirjopesuainetta. Yleensä noin kolmasosa normaalista pesuainemäärästä riittää.”

Jos peset villavaatteen käsin, muista nämä vinkit

  1. Kastele vaate ensin pelkällä vedellä.
  2. Laita pesuvesi valmiiksi. Liuota veteen ensin nestemäinen villanpesuaine tai kirjopesuaine ja laita sitten kasteltu villavaate veteen.
  3. Älä hankaa tai hinkkaa vaatetta vaan pöyhi ja nostele sitä kevyesti ja hellävaraisesti vedessä.
  4. Huuhtele vaate useammassa puhtaassa huuhteluvedessä. Nostele ja pyörittele sitä samalla kevyesti.
  5. Kun viimeinen huuhtelu on tehty, puristele vaatetta hellävaraisesti liian veden poistamiseksi. Valumavettä voi poistaa myös rullaamalla vaatteen paksun froteepyyhkeen sisälle ja painelemalla rullaa hellästi. 

Villalle suositellaan tasokuivatusta. Pesty vaate asetellaan muotoonsa. Varmista myös, etteivät vaatteen osat roiku niin, että se pääsisi kuivumisen aikana venymään.

Vinkit villan puhdistukseen ja pesuun antoi kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista.