Hölskyy, hiertää tai pullottaa? Ei ihme, jos yllä on vääränkokoiset rintaliivit. Vältä nämä kolme yleistä virhettä.

1. Hölskistä eli liian suuret liivit

Karkailevatko olkaimet ärsyttävästi hartioilta? Painuuko ryhtisi huomaamatta kumaraan? Luiskahtavako rinnat esiin liivien alta? Kappas, olet ostanut ympärysmitaltaan liian suuret liivit. Sovituskopissa ne saattavat tuntua mukavilta, mutta totuus on toinen.

Valitse liivit, jotka tuntuvat napakoilta, kun uloin hakanen on kiinni. Käytössä liivit pehmenevät ja venyvät pikkuhiljaa. Silloin kiristysvaraa löytyy pidemmällä olevista hakasista.

Ajattele täpötäyttä reppua, joka roikkuu hartioilla veltosti. Napsautat rintahihnan kiinni ja kas, repun paino jakautuu keholle huomattavasti mukavammin. Sama pätee istuviin rintsikoihin. Oikeankokoisissa liiveissä paino jakautuu oikein.

2. Auauau eli turhan pienet liivit

Juiliiko niskaa ja hartioita? Piirtyvätkö liivien saumat häiritsevän selvästi näkyviin paidan läpi? Pullahtaako rinta puolipalloksi kupin päälle kun hypähdät? Olet valinnut liian pienet tai vääränmalliset rintaliivit.

Jos ahtaus on alaympäryksessä, virheasento voi oireilla särkyinä. Jos kupit ovat turhan ahtaat, rinta pullahtelee ulos ylhäältä tai karkaa penkereeksi kainaloon. Kun riisut liivit, huomaat että ne ovat painaneet ihoon punaisia jälkiä.

Sopiva kuppi ja malli peittävät rinnan kauniisti koko matkalta. Kun katsot sivukuvaasi peilistä, ympärys ei nouse vinoon selän puolelle. Sopivien liivien päällä vaatteet istuvat kauniisti etkä joudu kiinnittämään huomiota liiveihisi.

3. Kultainen nuoruus eli tästä en luovu

Valitsetko aina saman B-kupin, vaikka vuosia kertyy? Ihmiskeho muuttuu esimerkiksi raskauksien, imetyksien ja painonmuutosten myötä. Yleinen erhe on jäädä kiinni nuoruuden kuppikokoon ja kuvitella sen olevan ikuinen.

Hakeudu liiviliikkeeseen osaavan myyjän käsiin. Mittanauha paljastaa totuuden muodoistasi. Myyjä osaa auttaa myös sopivien mallien löytämisessä.

Kelpo liivejä kannattaa hankkia useammat: pari kolme paria arkeen, yhdet tai kahdet juhlaan, sporttiliivit urheiluun. Sijoituksen tuottama kirpaisu lievenee kun huomaat, miten paljon paremmin vaatevarastosi istuu passelien liivien päällä.

Asiantuntijana markkinointikoordinaattori Heini Rosvall Patricia Groupista.

 

Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.
Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.

Saunoessa tärkeintä on muistaa hiusten suojaaminen kuumuudelta, sanoo kampaaja Marja Liimatainen. Siihen käy perinteinen saunahattu.

Toinen menee saunaan kuivilla hiuksilla, toinen kastelee tukan ensin suihkussa. Mutta kumpi tapa on se oikea?

Asia ei ole yksioikoinen. Parturi-kampaaja Marja Liimatainen kuitenkin kehottaa menemään lauteille mieluummin kuivalla tukalla. Hiusten kasteleminen avaa niiden pintasuomuja.

”Kun hiukseen kohdistuu kova lämpö, siitä poistuu aina kosteutta. Jos suomukko on auki, kosteus pääsee poistumaan hiuksesta paremmin”, hän selittää.

Kun hiuksista poistuu kosteutta, ne kuivuvat. Ja kaikkihan tietävät, mitä kuivat hiukset lopulta tarkoittavat: rasahtelevia ja katkeilevia latvoja.

Suojaa hiukset saunahatulla

Liimatainen huomauttaa, että saunassa ilma on yleensä kosteaa joka tapauksessa. Löylyhöyryn kosteus voi tarttua hiukseen ja avata sen pintasuomuja samalla tavalla kuin suihkussa käyminen ennen saunomista.

”Siksi kaikista paras on suojata hiukset kuumuudelta.”

Se onnistuu kääräisemällä pyyhkeen päähän. Myös perinteinen huopainen saunahattu ajaa asian erittäin hyvin.

”Villa eristää hyvin sekä kuumaa että kylmää.”

Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Vaikka hiukset kannattaakin suojata saunan kuumuudelta, voi hyväkuntoisella, käsittelemättömällä tukalla saunoa huoletta, Liimatainen sanoo. Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Mutta jos hiuksia on värjätty ja käsitelty paljon, ja ne ovat huonossa kunnossa muutenkin, saunan kuumuus voi aiheuttaa hiukselle lisävaurioita.

Silloin saunahattu on aivan erityisen tärkeä laudekaveri.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.

Läpivetolettiä voi jatkaa hiusten latvoihin asti. Erilaisen lopputuloksen saa, kun latvat jättää auki.

Lettiharrastajien ihanat kampaukset on helppo opetella omaan tai kaverin päähän. Katso video-ohjeet läpivetolettiin, kumilenkkilettiin, kukkalettiin ja ranskalaiseen köysilettiin.

Kumilenkkiletti

Juhlava kumilenkkiletti on helpompi kuin miltä näyttää. Kahden puoliranskalaisen letin jälkeen loppu syntyy sujauttamalla poninhäntien päät niiden läpi. Kun hiukset on etukäteen kiharrettu, lopputulos näyttää kuohkealta.

Kukkaletti

Ihanan helppo kukkaletti syntyy, kun tavallisen letin kiepauttaa kerälle ja kiinnittää pinneillä ohimolle. Jos kampauksesta haluaa juhlavamman, vapaaksi jääneet hiukset voi kihartaa.

Ranskalainen köysiletti

Ranskalainen köysiletti letitetään kahta suortuvaa kieputtamalla. Nappaa vuorotellen lisää hiuksia ohimolta ja ylhäältä jakauksen vierestä. Pyörittele hiukset latvaan asti ja viimeistele lätyttämällä eli levittämällä silmukoita sormin.