Apua, ei mitään päälle pantavaa! Siltä voi tuntua myös arkiaamuina, mutta varsinkin kesäjuhlien lähestyessä.

Ei hätää: vaatepaniikki helpottaa, kun katsot tästä vinkkejä, joiden avulla löydät eri tyyppisiin juhliin sopivan asun.

Häät

Naiselle:

Valitse juhlava jakku- tai housupuku, mekko tai mekon ja takin yhdistelmä.

Jätä kokovalkoinen morsiamelle ja kokomusta hautajaisiin, ellet yhdistä niihin muita värejä.

Kengiksi sopivat sirot ja ohutpohjaiset. Tällaisten kenkien kanssa pidetään usein ohuita sukkahousuja.

Kokeile päivä- tai iltapäivähäissä juhlahattua tai hiuskoristetta. Pidä ne päässä koko juhlien ajan ja myös kello 18 jälkeen.

Peitä kirkossa paljaat olkapäät huivilla tai jakulla. Juhlakäsilaukku on pieni.

Miehelle:

Tumma puku tarkoittaa miehellä mustan ohella myös yksiväristä tummansinistä ja tummaa harmaata.

Paidan juhlavin väri on valkoinen.

Juhlakengät ovat usein nahkaa ja väriltään mustat ja ohutpohjaiset. Myös vyö on musta. Solmiolla ja taskuliinalla asuun saa väriä.

Virallinen päivätilaisuus

Naiselle:

Valitse tumma, kesäaikaan vaalea tai hillityn värikäs jakku- tai housupuku tai mekko. Vältä räikeitä värejä. Kaula-aukko ei saa olla liian avonainen.

Jos saat kunniamerkin tai laitat sellaisen asuusi, ryhdikäs jakku kestää merkin painon ohutta leninkiä paremmin.

Miehelle:

Miehen asu on tumma puku, myös tummansininen tai -harmaa, hillitty ja pienikuvioinen solmio, eikä rintataskuliinaa. Kengiksi sopivat ohutpohjaiset, mustat kengät.

Firman kesäjuhlat

Naiselle ja miehelle:

Valitse asu juhlapaikan ja tilaisuuden mukaan. Siistit farkut tai muut housut ja t-paidat käyvät sekä miehille että naisille.

Mekot sekä tunikat ja neuleet housujen kanssa ovat hyvä vaihtoehto.

Vältä paljastavia päänteitä ja liian lyhyitä helmoja. Sovella asuvalintaan samaa harkintaa kuin työpaikalla yleensä.

Valitse puutarhajuhliin piikkikorkojen sijaan matalat, tasapohjaiset tai paksukorkoiset kengät. Piikkikorot uppoavat pehmeään nurmikkoon.

Merkkipäivät

Naiselle:

Valitse mekon ja neuleen yhdistelmä, jakkupuku tai housuasu.

Varaa mukaan juhlavat sisäkengät.

Miehelle:

Tumma puku toimii aina. Myös siisti arkipuku käy.  Epävirallisissa tilaisuuksissa puku voi olla vaaleampi.

Joskus sen vaan tietää. Aina ei.
Joskus sen vaan tietää. Aina ei.

Hajuvesipullot saattavat kestää käytössä vuosia. Tuoksu ei kuitenkaan säily kunnossa ikuisesti.

Käsi ylös, kuinka monella on kaapissa yli kolme vuotta vanhoja hajuvesiä? Tuoksut eivät usein kulu nopeasti, koska niitä tulee suihkautettua niin vähän.

Monella on myös samanaikaisesti käytössä useita tuoksuja, jolloin yksikään hajuvesi ei ehdi kulua loppuun ennen parasta ennen -päiväystä.

Tuoksuissa on yleensä merkintä, kuinka kauan ne säilyvät hyvänä avaamisen jälkeen. Tavallisesti ne säilyvät käyttökelpoisina noin kaksi vuotta ensimmäisen suihkauksen jälkeen. Sen jälkeen ne alkavat pilaantua.

Päiväyksen lisäksi on myös muita keinoja selvittää, onko hajuvesi nähnyt jo parhaat päivänsä.

Onko tuoksu entistä miedompi? Sekin voi kertoa vanhenemisesta.

”Hajuveden vanhentumisen huomaa siitä, kun sen väri joko vaalenee tai tummuu. Myös itse tuoksu muuttuu erilaiseksi kuin millainen se on alun perin ollut”, kosmetologi Sara Pulkamo kertoo.

Joskus vanhentunut hajuvesi voi tuoksua selvästi pilaantuneelle, toisinaan vain alkuperäistä miedommalle.

Pidä poissa valosta ja kuumasta

Myös suurehkot pakkauskoot edistävät sitä, ettei tuoksuja ehdi käyttää parissa vuodessa. Hajuvedet on yleensä pakattu joko 30 tai 50 millilitran pulloihin. Lentokentältä voi saada sadan millilitran pakkauksia.

”Vaikka pullot ovat joskus valtaviakin, on hyvä muistaa, että hajuveden määrä niiden sisällä on usein paljon pienempi kuin itse pullon koko. Näyttävät pullot luovat brändiä”, Pulkamo sanoo.

Kylpyhuone on hajuvesille painajainen.

Miten tuoksuja sitten pitäisi säilyttää, jotta ne pysyisivät parhaiten kunnossa?

Hajuvedet eivät pidä kosteasta ja lämpimästä, joten ikävä kyllä, luontaisen tuntuinen säilytyspaikka eli kylpyhuone on niille painajainen. Ne ovat myös hyvin herkkiä valolle, joten tuoksuja ei kannata säilyttää auringonvalossa. Paras on kuiva, auringonvalolta ja lämmöltä suojaisa paikka.

Jos omistaa hajuveden, jota käyttää vain kerran pari vuodessa, kannattaa harkita sen säilyttämistä huoneenlämpöä kylmemmässä paikassa, jopa jääkaapissa. Pullo on kuitenkin pakattava muovipussiin, jotta sen vahva tuoksu ei leviä ruokiin eivätkä ruokien aromit puolestaan hajuveteen.

”Jääkaappisäilytyksessä käyttöikä voi helposti tuplaantua”, kosmetologi Sara Pulkamo vinkkaa.

Uskaltaako kirpputorilta ostaa huulipunan, jos se näyttää käyttämättömältä?
Uskaltaako kirpputorilta ostaa huulipunan, jos se näyttää käyttämättömältä?

Käytettyjen kosmetiikkatuotteiden ostaminen on aina riski. Silloin ei voi tietää tuotteiden parasta ennen -päiväystä tai sitä, miten niitä on säilytetty.

Kirpputoreilla myydään valtavat määrät erilaista kosmetiikkaa, jota myyjä on saattanut jo testailla. Kauppa käy, voihan näin säästää sievoisia summia. Mutta mitä kauneustuotteita kirpparilta uskaltaa ostaa ja mitä ei, ja minkälaisia riskejä käytetyn kosmetiikan ostaminen voi sisältää?

Kosmetologi Sara Pulkamo ei ostaisi kirpputorilta kasvoille laitettavia tuotteita, jotka ovat voidemaisia tai nestemäisiä. Siis ei huulipunaa, huulikiiltoa, ripsiväriä, eyelineriä, meikkivoidetta, silmänympärysvoidetta tai kasvovoidetta.

”Huuliin ja silmien ympärille laitettavia tuotetta ostettaessa ei voi koskaan tietää, onko sen käyttäjällä ollut esimerkiksi huuliherpes tai silmätulehdus. Ne voivat tarttua tuotteiden välityksellä”, Pulkamo sanoo.

Jo käytetty kasvorasva voi olla todellinen bakteeripesä, jos sen käyttäjä on ottanut sitä purkista likaisilla sormilla. Pilaantuneen rasvan käyttäminen saattaa aiheuttaa iho-ongelmia. Sama pätee vartalolle levitettäviin rasvoihin.

Entä tuoksut?

Käytetyn hajuveden ostaminen voi myös olla riski, sillä maailmalla myydään paljon feikkituoksuja. Varsinkin turistien suosimien lomakohteiden kojuissa näkee usein merkkihajuvesiä, jotka eivät ole aitoja.

”En ikinä uskaltaisi laittaa iholleni väärennettyä hajuvettä, sillä niiden sisältämät kemikaalit ovat arvoitus”, Pulkamo sanoo.

Koska kierrättäminen on päivän sana ja järkevää, olisiko kuitenkin joitakin tuotteita, joita uskaltaisi ostaa kirpparilta?

Kaikkein isoin ongelma käytettyä kosmetiikkaa ostettaessa on se, ettei tuotteista tiedä, milloin ne on avattu. Silloin voi vain arvailla, milloin niiden parasta ennen -päiväys on ollut tai tulossa.

Tuotteiden säilytysolosuhteista ei myöskään ole tietoa. Monet tuotteet, kuten esimerkiksi tuoksut, pilaantuvat helposti, kun niitä säilytetään kosteassa ja lämpimässä paikassa eli esimerkiksi kylpyhuoneessa tai suorassa auringonvalossa.

Mitä uskaltaa ostaa?

Koska kierrättäminen on päivän sana ja järkevää, olisiko kuitenkin joitakin tuotteita, joita uskaltaisi ostaa kirpparilta?

”Uskaltaisin ostaa puuterimaisia tuotteita, kuten luomivärejä. Niissä ei muhi niin paljon bakteereita. Lisäksi voisin uskaltaa ostaa ponnekaasupullossa olevaa hiuslakkaa, sillä tiiviin pullon ansiosta sinne ei varmastikaan olisi joutunut pöpöjä.”

Hän kehottaa kuitenkin olemaan tarkkana käytetyn kosmetiikan suhteen.

”Pääsääntö on, että kosmetiikka kannattaa aina ostaa uutena”, Pulkamo ohjeistaa.