
Vaikka metsässä sienikausi on lopuillaan, vantaalainen Javier Mansilla, 46, korjaa yhä terassiltaan yltäkylläistä satoa.
Javier, miten hurahdit sieniin?
”Sienten mystinen olemus on kiinnostanut minua aina. On kiehtovaa, että suurin osa niiden elämästä tapahtuu maan alla. Kun muutin Espanjasta Suomeen, olin aivan innoissani, kun metsässä sieniä tuntui olevan kaikkialla!
Ajatus kasvattamisesta kiehtoi, mutta luulin sen olevan vaikeaa. Kun näin puutarhakaupassa valmiin kasvatuspaketin, päätin kokeilla. Tämä tapahtui vuonna 2016, ja nyt minulla on oma pieni rihmastokirjasto harrastehuoneessani. Siellä jääkaapissa piileskelee 60 sienilajin rihmastoa, kukin omassa petrimaljassaan.”
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/main_media/b882843262z.1_20241029153931_000gi76qtdg6.10_0.jpg?itok=b9FHonEZ)
Mikä sienissä on niin kiehtovaa?
”Muun muassa nopeus, jolla ne kasvavat ja kehittyvät. Jos kasvatat vaikka chiliä, kasvuvauhti on hidas ja vaatii paljon kärsivällisyyttä. Sienien kanssa kasvun näkee melkein omin silmin. Joka aamu ensimmäisenä mieleen tulee, että menenpä katsomaan, mitä kasvatuslaatikossa on tapahtunut.”
Kasvatatko vain syötäviä sieniä?
”Aluksi se oli suurin motiivini ryhtyä kokeilemaan kotikasvatusta. Kun ajatellaan, että esimerkiksi osterivinokkaan kilohinta kaupassa voi olla jopa 30 euroa, itse kasvattaminen on järkevää. Suosittelenkin kaikkia kokeilemaan. Olen kasvattanut kahtatoista erilaista syötävää sientä.”
Lue koko juttu ja katso kuvat Kodin Kuvalehdestä 22/24. Tilaajana voit lukea kaikki Koukussa-juttusarjan aiemmatkin jutut täältä. Jos et vielä ole tilaaja, kokeile Digilehdet.fi-palvelua.