Vorschmack

Vorschmackilla on saksalainen nimi ja venäläinen alkuperä. Suomessa se on tunnettu marsalkka Mannerheimin suosikkiruokana, jota hän nautti Savoy-ravintolassa Helsingissä.

4 annosta

500 g lampaan jauhelihaa
100 g sipulia
100 g anjovista
4 dl vettä
2–4 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyreetä
maun mukaan yrttisuolaa ja rouhittua mustapippuria

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Ruskista jauheliha kuorittujen ja silputtujen sipulien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Pane ruskistettu liha ja sipulit monitoimikoneen kulhoon ja lisää sekaan anjovikset. Jauha seos tasaiseksi massaksi. Jos et hienonna seosta koneella, ruuasta tulee jauhelihakastikkeen tapaista

3. Siirrä seos kattilaan. Lisää sekaan vesi, kuoritut ja hienoksi silputut valkosipulinkynnet, tomaattipyree sekä mausteet

4. Keitä seosta miedolla lämmöllä pari tuntia. Valmis vorschmack ei ole vetistä

5. Tarkista maku ja tarjoa esimerkiksi uuniperunoiden täytteenä smetanan, etikkaan säilöttyjen punajuurten ja rapean salaatin kanssa.

Vinkit!

  • Tarjoa uuniperunoiden tai lohkoperunoiden kanssa. Seuraksi sopivat suolakurkut, etikkapunajuuret, hillosipulit, kaprikset, ranskankerma tai smetana. Uunissa kypsennetyn vuokaruuan kanssa käyvät myös rapea, raikas salaatti, paahtoleipä ja voissa kuullotetut sipulilohkot.

  • Vorschmackilla voit täyttää myös ohukaisia. Tarjoa sitä ilta- ja yöpalana esimerkiksi näkkileipien päällä, koristeltuna runsaalla ruohosipuli- ja persiljasilpulla.

Kannattaa kokeilla

  • Vorschmackin valmistusohjeita on lukuisia. Ruoka voidaan kypsytellä valmiiksi hellalla hauduttaen tai uunissa, jolloin perusmassan sekaan voi lisätä massaa tukevoittamaan myös raakaa kananmunaa.

  • Kokeile alun perin venäläistä ohjetta: ½ kg kypsää lampaanlihaa, 1 liotettu suolasilli, 2 keitettyä lämmintä ja kuorittua perunaa, ½ dl kermaviiliä, 2 rkl vehnäjauhoa ja kananmuna. Jauha liha ja silli keskenään, lisää jauhettu peruna ja loput ainekset. Mausta ripauksella muskottia ja pippuria. Kumoa uunivuokaan, ripottele pinnalle juustoraastetta ja paista 200 asteessa noin ½ tuntia.

  • Joissakin ohjeissa massan sekaan lisätään makuja pehmentämään smetanaa tai ranskankermaa.Hyödynnä kypsä lampaanpaisti: 600 g kypsää lampaanpaistia ja 200 g naudan jauhelihaa, kaksi sipulia, 1 rasia anjovista ja sen lientä, 2 dl kermaa, 2 valkosipulinkynttä, 2–3 rkl tomaattipyreetä ja mustapippuria. Hienonna kypsä lampaanpaisti erikseen, käsin veitsellä hakaten tai lihamyllyssä karheaksi. Lihan saa jauhettua pienissä erissä myös monitoimikoneen kulhossa, yhdessä jauhelihan sekä anjovisten ja anjovisliemen kanssa. Lisää kerma, kuoritut ja silputut sipulit ja valkosipulinkynnet sekä tomaattipyree. Mausta rouhitulla mustapippurilla. Paista 175 asteessa, korkealaitaisessa ja voidellussa uunivuoassa pari tuntia. Pinnan voi peittää paistamisen loppuvaiheessa foliolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla