Siman voi maustaa vaikkapa inkiväärillä.
Siman tyyppisellä juomalla on pitkä historia; sitä hörpittiin Pohjolassa jo viikinkiaikoina. Simaa juodaan erityisesti Ruotsissa ja Suomessa. Ruotsalaisessa versiossa on yleensä alkoholia, kun taas suomalainen sima sopii myös lasten juhlajuomaksi.
Simaa on helppo ja hauska tehdä, sillä se valmistuu vähän kuin itsestään. Valmista tulee noin viidessä päivässä. Kun tarjoilet juoman, lisää joukkoon esimerkiksi tuoreita mansikoita tai vadelmia. Myös tuoreet sitruuna- ja limettiviipaleet näyttävät lasissa kivoilta.
Simaa voi myös muunnella eri makuiseksi. Kokeile vaikka raikasta inkiväärijuomaa! Sitä varten tarvitset:
4 l vettä
½ dl tuoretta inkivääriä lastuina
250 g taloussokeria
250 g fariinisokeria
½ dl siirappia
1 iso sitruuna tai 3 limettiä
¼ tl hiivaa
Kuori inkivääripala ja leikkaa se lastuiksi, viipaloi sitruunat tai limetit. Kiehauta puolet vedestä isossa kattilassa ja lisää joukkoon lastut, sokerit ja siirappi.
Lisää loppu, kraanakylmä vesi sekä sitruuna- tai limettiviipaleet. Sekoita ja jäähdytä haaleaksi. Liuota hiiva pieneen nestetilkkaan ja lisää lopuksi siman sekaan. Sekoita vielä kerran.
Anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi juoma ja pullota puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina.
Siirrä pullot viileään paikkaan ja anna siman valmistua viileässä 3–4 vuorokautta. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.