Välimeren ruokavalio on kelpo lähtökohta, mutta muistiruokien listalle mahtuvat myös herkut.
Jos haluat säilyttää hyvän muistisi tai jopa parantaa sitä, näitä ruokia ei kannata ohittaa.
- Kasvikset, vihannekset, hedelmät ja marjat tekevät hyvää sydämelle. Ja mikä tekee hyvää sydämelle, tekee hyvää myös aivoille. Muun muassa mustikan hyviä vaikutuksia on tutkittu paljon.
- Hyvälaatuiset rasvat (muun muassa oliivi- ja rypsiöljy, mantelit, pähkinät) tehostavat aivojen toimintaa.
- Rasvainen kala (esimerkiksi lohi tai kirjolohi) pienentää muistisairauden vaaraa. VINKKI: Hyvälaatuisia rasvoja, kalaa ja kasviksia on paljon muun muassa Välimeren ruokavaliossa – tai sen lähisukulaisessa Itämeren ruokavaliossa.
- Kahvi, tee ja tumma kaakao voivat vaikuttaa myönteisesti aivojen tietojenkäsittelyyn, kun niitä nauttii säännöllisesti. 3–5 kupillista kahvia päivässä vähentää muistisairauden vaaraa ja viivästyttää Alzheimerin taudin oireiden ilmaantumista.
- Herkut. Kyllä vain! Pieni herkuttelu silloin tällöin on erittäin tarpeellista: aivotkin nauttivat siitä, mikä tekee hyvää mielelle.
Lähteet: Ravitsemustieteilijä Satu Jyväkorpi; Minna Huotilainen & Leeni Peltonen: Tunne aivosi (Otava 2017); Muistiliitto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla