Sienikastikkeesta tulee helposti sopivan paksuista, kun sen suurustaa ohratärkkelyksellä. Kastikkeen resepti löytyy jutun lopusta.
Sienikastikkeesta tulee helposti sopivan paksuista, kun sen suurustaa ohratärkkelyksellä. Kastikkeen resepti löytyy jutun lopusta.

Vehnäjauhot tekevät arkikastikkeesta helposti paksun, maissitärkkelys taas kiisselimäisen. Valmiit ripoteltavat suurusteet saattavat sisältää puolestaan laktoosia. On kuitenkin yksi jauho, joka päihittää suurustamisessa useimmat.

Kuinka suurustat jauhelihakastikkeen? Suurin osa meistä ripottelee vehnäjauhot paistetun lihan päälle ja lisää tämän jälkeen nesteen.

Tapa toimii mainiosti, jos vehnäjauhoja mittaa joukkoon mieluummin liian vähän kuin liikaa. Muutoin kastikkeesta tulee helposti puuromainen. Jäähtyessään kastike paksuuntuu vielä lisää.

Tärkkelysten vaarana kiisselimäisyys

Tärkkelykset tekisivät kastikkeen rakenteesta keveämmän, mutta niiden käyttöön liittyy toinen ongelma. Ne tekevät rakenteesta aavistuksen kiisselimäisen. Lisäksi käyttö on hankalaa, sillä tärkkelys pitää sekoittaa kylmään nesteeseen ennen lisäämistä pannulle, jotta se ei paakkuunnu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kevyt kiisselimäisyys sopii kiinalaistyyppisiin hapanimeliin kastikkeisiin, mutta tuntuu muissa tapauksissa hieman ikävältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valmiissa peruna- tai maissitärkkelyspohjaisissa suurusteissa tärkkelyksen ongelmat on ratkaistu lisäämällä joukkoon laktoosia ja/tai riisijauhoja sekä muunneltua tärkkelystä eli maltodekstriiniä. Suuruste liukenee nesteeseen paakkuuntumatta, mutta saattaa tuoda mukanaan maitojauhetta, joka ei sovi kaikille.

Kastike saa valmiista suurusteesta hieman liukkaan rakenteen, joka ei miellytä kaikkia.

Jo ruokalusikallinen riittää

Ohratärkkelys on tärkkelysten musta hevonen. Sen voi lisätä pannulle paistetun jauhelihan, kanasuikaleiden tai kasvisten päälle suoraan, aivan vehnäjauhojen tapaan.

Kun sekoitat tärkkelyksen paistettuihin aineksiin ja lisäät päälle nesteen, se ei paakkuunnu. Rakenne ei myöskään ole paksu ja erottuva kuten vehnäjauhoilla, venyvä kuten maissitärkkelyksellä tai liukas kuten suurusteella.

Ohratärkkelyksen annostelu on sama kuin vehnäjauhojen. 400 grammasta valmistettu perusjauhelihakastike suurustuu noin ruokalusikallisella tai parilla ohratärkkelystä.

Suomalaista ja lisäaineetonta mutta ei gluteenitonta

Jos valmis kastike kaipaa vielä hieman paksuutta, ohratärkkelys kannattaa lisätä pieneen nestetilkkaan sekoitettuna. Vaikka arkikokemus on osoittanut, että ihmejauhot säilyvät paakkuuntumatta, vaikka niitä ripsauttaisi joukkoon sellaisenaan kiehumaan. Gluteenittomuutta ohratärkkelys ei lupaa, suomalaisuutta ja lisäaineettomuutta kyllä.

Tee kuvan siitakesienikastike tällä ohjeella:

Opettele ruskean kastikkeen teko ja saat pohjan herkulliselle nakkikastikkeelle:

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla